Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și cartierele

Scăpați de noroaie

* este prima iarnă când circa jumătate din cartierul Lacu Dulce are străzile asfaltate, iar noroaiele cu care se obișnuiseră locatarii au rămas o amintire urâtă * “Oamenii nu mai credeau că apucă să vadă asfalt pe străzi. Copiii pot veni acum la școală fără să mai fie certați de femeile de serviciu că au ghetuțele murdare de noroi și fac mizerie pe jos”, ne-a declarat profesoara Gina Anton, care militează de ani de zile pentru condiții mai bune pentru comunitatea săracă din Lacu Dulce * proiectul de modernizare a cartierului, în valoare de 17,4 milioane de lei, este realizat în proporție de 57%, iar termenul de finalizare a fost prelungit până în vara anului viitor

 

Chiar dacă lucrările prevăzute în proiectul de modernizare au fost executate doar în proporție de 57%, cartierul Lacu Dulce are deja un aspect complet diferit, asfaltul nou scoțând efectiv la lumină străzi care, după precipitațiile din ultimele zile, ar fi fost înecate în noroaie. Locatarilor din Lacu Dulce, una dintre cele mai sărace comunități din Brăila, încă nu le vine să creadă că au scăpat, în sfârșit, de străzile desfundate. ”Oamenii sunt foarte încântați, credeau că n-or să mai apuce să vadă asfalt pe străzi, iar acum, după atâția ani de zile, pot să meargă și ei fără să se murdărească de noroi. Putem spune că, în sfârșit, ne vedem și noi în secolul 21!”, ne-a declarat profesoara Gina Anton care, împreună cu soțul său, Nicu Anton, mediator școlar, militează de ani de zile pentru emanciparea comunității din cartierul Lacu Dulce. Aceasta este cu atât mai bucuroasă cu cât, spune ea, printre străzile care au beneficiat deja de asfaltare se numără și unele situate la periferia cartierului, unde până acum mocirlele formate după fiecare ploaie le făceau viața un calvar locatarilor. Și copiii aveau de suferit, fiindu-le imposibil să ajungă la școală fără a se murdări pe încălțăminte și pantaloni. ”Veneau plini de noroi și mereu îi certau femeile de serviciu că fac mizerie pe jos, ca și cum ar fi fost vina lor că trebuia să meargă prin mocirlă. Acum, copiii de pe străzi precum Aradului, Ion Neculce, Grădinari, Caisului, pot veni la școală cu ghetuțele curate, fără să le mai fie rușine. E o mare treabă, pentru comunitatea noastră...”, ne-a mărturisit profesorul Gina Anton.

Contractul pentru modernizarea străzilor din Lacu Dulce, în valoare de 17,4 milioane de lei prevede asfaltarea a 33 de străzi, în lungime totală de 9,8 km. Firma care a câștigat licitația pentru execuție este ”Micatis” SRL Brăila, iar lucrările au început în toamna anului trecut, având ca termen final luna decembrie a anului în curs. Au fost asfaltate până acum 22 de străzi, dintre care trei - Cărămidari, Cezar Boliac și Dorului - doar parțial. În total, s-a turnat asfalt pe 5,6 kilometri, ceea ce reprezintă 57,6% din contract. De asemenea, trebuie finalizate și trotuarele și căile de acces pe proprietățile cetățenilor. În consecință, termenul de execuție a fost prelungit până în vara anului viitor, Primăria neimputându-i constructorului această întârzire, din cauze obiective. Astfel, s-a ținut cont de faptul că, după începerea lucrărilor, s-a constatat că pe anumite străzi este nevoie de schimbarea conductelor de apă sau canalizare, care erau prea vechi și exista posibilitatea să cedeze după asfaltare. Înlocuirea țevilor subterane a fost făcută de Compania de Utilități Publice ”Dunărea” dar, inevitabil, asta a întârziat lucrările de modernizare a străzilor. Aurel Gropeneanu, patronul firmei „Micatis” dă asigurări că, până în mai-iunie, anul viitor, toate străzile din Lacu Dulce vor fi finalizate. „Am fi fost mult mai avansați cu lucrările dacă nu existau problemele acestea cu țevile de apă și canalizare care trebuie schimbate. Oricum, pe tot parcursul iernii vom lucra la fundații, chiar dacă nu mai putem turna asfalt pe temperaturi scăzute”, ne-a declarat Gropeneanu.

 

Inerente nesincronizări, cu promisiuni de rezolvare a situației

Așa cum s-a întâmplat și în alte ocazii, au apărut și nesincronizări între asfaltatorii de la ”Micatis” și echipele de lucru ale CUP ”Dunărea”, acestea din urmă făcând săpături pe străzi pe care se lucrase deja la fundație. O astfel de situație ne-a fost semnalată printr-o sesizare adresată redacției. ”Vreau să vă sesisez o problemă care, mie cel puțin, îmi dă cu virgulă. Fundătura Râmnicu Sărat, cartier Lacu Dulce. S-au început săpăturile în vederea asfaltării. Nimic greșit până aici. S-a săpat, s-a pus un strat de piatră, totul OK. Apoi, un savant de inginer dă dispoziție să se sape pe mijlocul străduței și să se schimbe o țeavă de apă. După reastuparea șanțului, stratul de piatră s-a dus, s-a format un noroi de nedescris, iar strada a devenit impracticabilă nici măcar la picior. Având în vedere că Lacu Dulce se încălzește la lemne, există tot timpul risc de incendiu”, ne-a scris un localnic. Primăria dă asigurări că problema se va rezolva. ”Constructorul are dispoziție să nu lase, pe cât posibil, nicio stradă impracticabilă pe timpul iarnii. Astfel, chiar dacă se răcește vremea și nu se va mai putea turna asfalt, se va lucra în continuare la fundații și la compactarea stratului de piatră. Pe strada menționată în reclamație, fundația va fi refăcută corespunzător”, ne-au dat asigurări reprezentanții Primăriei.

 

Firmele neserioase, date în judecată de Primăria Brăila

Dacă toate lucrurile ar fi mers fără probleme, cartierul Lacu Dulce ar fi fost deja asfaltat în totalitate până la ora actuală. După cum se știe, proiectul de modernizare a fost demarat încă din 2018, însă ghinionul a făcut ca licitația pentru execuția lucrărilor să fie câștigată de o firmă care s-a dovedit a fi neserioasă. Concret, este vorba despre “Hidro Salt B 92” București, care a pierdut efectiv timpul, circa doi ani de zile, fără să facă nimic. În 2020, Primăria Brăila a demarat procedura de reziliere a contractului și de organizare a unei noi licitații, câștigată de actualul constructor, ”Micatis” SRL Brăila. În ceea ce privește firma “Hidro Salt B 92”, aceasta a fost dată în judecată de municipalitatea brăileană, care a pretins penalități de circa 1,7 milioane de lei și un prejudiciu de 4,42 milioane de lei. Judecătorii au dat dreptate Primăriei Brăila în ceea ce privește cererea de reziliere a contractului cu firma bucureșteană. Nu au acordat, însă, și prejudiciul solicitat. Firma bucureșteană a fost, totuși, obligată să achite suma de 32.487 lei, reprezentând contravaloarea expertizei necesare pentru reluarea procedurilor de licitație, precum și suma de 19.865 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de întreținere (asfaltare în regim de urgență) executate de Primăria Brăila pe străzile Deltei și Cazasului, în perioada când contractul era valabil, iar de străzile respective ar fi trebuit să se ocupe firma din București.

Cert este că, pe lângă acționarea în instanță, Primăria a eliberat și un certificat constatator negativ, ceea ce face ca firma “Hidro Salt B 92” să aibă probleme când dorește să mai participe la licitații pentru lucrări de asfaltare. De altfel, de același tratament au avut parte și firmele “Dalex Group” SRL, care a întârziat nepermis de mult asfaltările din cartierele Brăilița și Pisc, dar și firma ”Tehnologica Radion” București, care și-a bătut joc de asfaltarea Căii Galați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro