Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Satul Corbu Nou a ramas fara apa potabila

Ramasi, pe canicula, fara nici un strop de apa potabila la robinete.
Li s-a intimplat celor circa 1.000 de sateni din Corbu Nou, comuna Maxineni, ale caror robinete au secat, de la inceputul saptaminii. Primul impuls al localnicilor a fost sa dea vina pe primarul Mihai Ruse, insa, mai apoi, au aflat si motivul lipsei de apa potabila: datoriile neplatite catre societatea "Electrica". Pentru ca aceasta avea de incasat de la Consiliul Local Maxineni circa 100 de milioane de lei vechi, iar promisiunile de achitare a restantelor, venite dinspre Primarie, nu au fost respectate, Electrica a taiat curentul electric in satul Corbu Nou, acolo unde se acumulase, de fapt, mare parte a datoriei. La rindul sau, Primaria nu are bani sa achite datoriile, pentru ca satenii nu-si platesc facturile la apa. Oamenii se stiu datornici - pentru ca marea majoritate a gospodariilor din Corbu Nou nu au achitate la zi facturile, dar tot fac scandal, ca li s-a taiat apa potabila, si considera un adevarat sacrilegiu sa lasi oamenii fara apa, pe o perioada de canicula. Mare parte dintre ei ramin cu indignarea, dar nu se duc sa-si plateasca datoriile si prefera sa care pretiosul lichid de la citiva km distanta, de la un put forat din zona cunoscuta drept "Pescaria". Pentru cei care au caruta, situatia nu este atit de dificila, insa pentru batrinii singuri, este un adevarat chin sa faca rost de o galeata cu apa.
" E foarte greu, uite, merg in bat, si mi-am rupt spatele, carind la apa. Cu ce-o car? Cu mina, cum sa duc galetile, ca nu am caruta si nu ma ajuta nimeni. Tipa animalele de sete, tu, la fel, ca esti om, pe caldurile astea, ai si tu nevoie de un pahar de apa, vrei sa te mai racoresti, sa te speli... Acum, fara apa, murim!", ne-a spus o batrinica.
"E foarte greu, nu avem apa si trebuie sa o aducem de la distanta, mergem citiva km cu caruta plina de butoaie, ca sa le incarcam. Cine nu are caruta, cara cu mina, dar e mult mai greu. Va dati seama, sint batrini, sint femei, nu pot cara galetile de apa atitia km, de la pescarie pina in sat. Va dati seama cum e pentru animale, ca nu poti sa le tii fara apa", ne-a spus un satean, care se ducea catre pescarie, sa-si incarce butoaiele.
"E foarte prost. Acum, cind ministrul Sanatatii trimite apa, trimite oameni, merg sa consulte oameni, pe strada, noua ne taie apa. Au si ei dreptate, nu zic ca nu au, din cauza ca n-au platit oamenii, n-au bani, sint amariti, sint nenorociti, ca aici sint cele mai rele terenuri din judet, dar sa gaseasca o alta modalitate! Sa ne lase fara apa, pe canicula asta, la 35 de grade, da-o dracului de treaba!", ne-a declarat un cetatean indignat.

"De regula, CLM Maxineni nu plateste decit dupa ce este actionat in acest mod"

Explicatia data de primarul Maxineniului, Mihai Ruse, pentru starea de fapt, este foarte simpla: "In Corbu Nou s-a intrerupt alimentarea cu apa potabila de catre societatea Electrica. Motivul este neplata furnizarii apei potabile. In aceasta perioada, avind in vedere si faptul ca este seceta mare, oamenii folosesc apa potabila nu doar pentru alimentarea lor si pentru pregatirea hranei lor, ci si pentru irigatul gradinilor. Deci, a se intelege bine, nu-si uda o rosie, un ardei, ei folosesc apa pentru irigatul gradinilor, vii, porumb, cartofi, tot ce au acolo. Instalatia de apa nu este folosita pentru astfel de lucruri si atunci sint oameni care nu si-au platit la timp aceasta apa si din cauza lor sufera si ceilalti. Nu ai cum sa intrerupi numai pe cei care nu au platit. Sint foarte multi cei care n-au platit si n-ai cum sa-i intrerupi. Nu exista inca contorizarea apei, avem in program pentru la anul, si cind vom realiza acest lucru, vom putea intrerupe numai la rau-platnici".
Daca este sa ne luam dupa ceea ce spune purtatorul de cuvint al Electrica, Daniela Anghel, CL Maxineni este, in principiu, un rau-platnic, situatia nefiind una de exceptie in comuna amintita: "In legatura cu situatia creata la Corbu, clientul nostru, Consiliul Local Maxineni, are datorii la Electrica de 100 de milioane de lei vechi, din care 82 de milioane de lei energia si 12 milioane de lei penalitati. Consumatorul a fost preavizat inca din 5.07.2006, a promis ca va plati, noi am asteptat efectuarea platii, dar cum acest lucru nu s-a intimplat, am actionat asupra punctului de consum pe care se inregistreaza datoria, respectiv alimentarea cu apa. De regula, CLM Maxineni nu plateste decit dupa ce este actionat in acest mod si se inregistreaza in mod constant cu datorii catre Electrica".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii