• problema eroziunii de mal care a ajuns până la baza digului rămâne, însă, la fel de acută • autorităţile continuă să promită investiţii masive în regularizarea râului, dar nimeni nu poate spune când anume vor fi puse acestea în practică • nivelul Siretului scade momentan, însă Dunărea a început să crească pe sectorul brăilean
Viitura aşteptată pe Siret, după ce a fost golit barajul din amonte, de la Movileni, a trecut de sectorul brăilean al râului fără să provoace nicio problemă în zona cea mai expusă la pericolul de inundaţii, mai exact în dreptul satului Corbu Vechi, unde o puternică eroziune de mal face ca o porţiune de cîteva sute de metri de dig să poată ceda în orice moment. În urmă cu două zile, Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila şi Primăria Măxineni au amplasat în regim de urgenţă câteva folii de material geotextil, pentru a consolida cât de cât taluzul digului. “Putem spune că pericolul a trecut. Nivelul apei este deja cu 10 centimetri mai mic decât în ziua precedentă”, ne-a declarat, ieri, Laura Satnoianu, directorul SGA Brăila.
Problema eroziunii de mal rămâne, însă, la fel de acută. Este o problemă care s-a tot perpetuat în timp, în ultimii 15 ani, iar acum a ajuns să reprezinte o extremă urgenţă, deoarece pune în mare pericol satul Corbu Vechi şi pe cei 300 de locuitori ai săi. Anul trecut, fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a făcut o vizită la faţa locului, în septembrie 2019, anunţând cu această ocazie că va fi făcută o investiţie de 13,92 milioane lei, pentru eliminarea eroziunii de mal. Lucrările ar fi trebuit demarate astă toamnă, însă până la urmă nu s-a făcut absolut nimic.
Zilele trecute, prefectul Cătălin Boboc, însoţit de comandantul ISU Brăila, col. Cristian Ion, a vizitat zona afectată şi s-a convins că lucrurile nu stau deloc bine, mai ales că în multe zone din ţară codurile roşii şi portocalii făcuseră deja prăpăd, provocând mari inundaţii. Drept urmare, miercuri, 23 iunie, prefectul a mers la Bucureşti, pentru o întrevedere cu conducerea Administraţiei “Apele Române”, în încercarea de a debloca lucrurile. “Am prezentat domnului director general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Ervin Molnar, situaţia la zi a eroziunii digului de la Corbu Vechi şi stadiul proiectului de consolidare a acestuia. Domnul director m-a asigurat că va întreprinde toate demersurile către Ministerul de Finanţe pentru alocarea fondurilor necesare, la rectificarea bugetară din luna iulie, şi m-a mandatat să monitorizez eliberarea avizului de mediu, de către APM Brăila, procedură care se află în întârziere cu mai mult de un an”, a anunţat prefectul Boboc, la revenirea în Brăila. Rămâne de văzut, aşadar, dacă de această dată se va face ceva concret la Corbu Vechi, sau, în contextul în care nivelul Siretului este în scădere, problema va fi “uitată” din nou prin sertarele “Apelor Române”.
Dacă Siretul este în scădere, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Dunăre. Debitul fluviului este tot mai mare, după ploile căzute de-a lungul bazinului hidrografic în ultima perioadă. Joi, aveam la Brăila un debit de 6.400 metri cubi pe secundă, cu o cotă la miră de 331 centimetri. Pentru perioada următoare, prognoza era în creştere, fiind aşteptată o cotă de 400 cm, în jurul datei de 29 iunie. Astfel, unele sectoare de dig, cum ar fi cel de la Filipoiu, din Insula Mare a Brăilei, urmau să intre în faza I de apărare.