Din cauza unui canal de desecare colmatat cu vegetaţie şi zăpadă încă netopită, zeci de gospodării din satul brăilean Ariciu, comuna Salcia Tudor, au fost inundate. De asemenea, culturile agricole de pe zeci de hectare din zonă au fost compromise din cauza băltirilor.
Autorităţile locale se aşteptau la probleme, după ce, în februarie, la Salcia Tudor, stratul de zăpadă a depăşit jumătate de metru. Temperaturile crescute din a doua jumătate a lunii februarie, care au provocat topirea rapidă a zăpezii de pe câmp, precum şi precipitaţiile abundente din ultimele zile au dus la un surplus de apă care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă în râul Buzău, prin reţeaua de canale de desecare. Din păcate, cel mai important canal din zonă, DC6, nu a putut prelua apa din cauza colmatării. Acesta a fost motivul pentru care, în loc să ajungă în albia Buzăului, apa şi-a croit făgaşe spre vatra satului. Deocamdată, nu au fost inundate decât curţile a circa 20 de gospodării, însă dacă precipitaţiile continuă şi canalul de desecare nu începe să funcţioneze normal, există pericolul ca apa să intre şi în casele oamenilor.
De marţi, 4 martie, filiala Brăila a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare a trimis un excavator pentru a decolmata în regim de urgenţă canalul cu probleme. Utilajul a fost închiriat de la o firmă privată, deoarece ANIF nu are în dotare aşa ceva.
"Acest canal funcţionează gravitaţional, nu există staţii de pompare în zonă, care să împingă apa în râul Buzău. Fiind încărcat cu zăpadă şi colmatat cu vegetaţie nu şi-a putut îndeplini funcţia şi din acest motiv s-a ajuns la situaţia existentă. Prin executare de rigole în zăpadă, apa a început deja să circule pe el şi să se scurgă în albia Buzăului, deci putem spera că, în câteva zile, situaţia va reveni la normal, iar satul Ariciu nu va mai fi în pericol de inundaţii", ne-a explicat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila.
Toate canalele de desecare au nevoie de decolmatare
Voluntarii pentru situaţii de urgenţă din comuna Salcia Tudor au făcut şanţuri şi făgaşe, pentru a proteja gospodăriile satului Ariciu, însă munca acestora s-a dovedit zadarnică, atât timp cât principalul canal de desecare nu putea prelua apa. Primăria Salcia Tudor a pus în funcţiune şi o motopompă, cu capacitatea de 400 litri pe secundă, însă nici aceasta nu a putut face faţă surplusului de apă.
În momentul de faţă, cam toate canalele de desecare din judeţul Brăila au probleme cu colmatarea produsă de vegetaţia naturală şi aluviunile aduse de apă. Uneori, de vină sunt şi gunoaiele aruncate de locatarii unor sate. Pentru evitarea inundaţiilor, în eventualitatea unor precipitaţii abundente, ar trebui ca aceste canale să fie menţinute tot timpul curate. Conducerea ANIF Brăila spune, însă, că nu are posibilitatea de a întreţine aceste canale. "Legal, în obiectul nostru de activitate nu e prevăzut că trebuie să facem lucrări de întreţinere pe canale. Aceste lucrări ar trebui executate de firme de specialitate. Din nefericire, nu avem resurse financiare pentru angajarea unor astfel de firme, fiindcă încă nu s-au stabilit prin lege nişte tarife pentru îmbunătăţiri funciare, astfel încât toţi utilizatorii de pământ, fie că sunt exploataţii agricole sau unităţi administrativ-teritoriale, să plătească pentru utilizarea canalelor de desecare. Dacă ar exista aceste tarife, am avea bani pentru întreţinerea canalelor, dar deocamdată nu este posibil acest lucru", ne-a explicat directorul Turcitu.
Conducerea CJ Brăila a propus, încă de anul trecut, achiziţionarea a două utilaje cu care să se facă lucrări de decolmatare. Deşi consilierii au votat "pentru", banii nu s-au putut aloca deoarece nu există un cadru legal în care CJ să poată face o astfel de investiţie.