Mergi la conţinutul principal

Sarea în exces, risc de producere a afecțiunilor cardio-vasculare

* potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consumăm, în medie, o cantitate dublă de sare față de cea recomandată, de maxim 5 grame pe zi * alimentele de bază consumate de români - crenvurști, cabanos, parizer, șuncă, mici, pate și pâine - conțin cu până la 400% mai multă sare decât este recomandată de OMS, precizează InfoCons * "Sarea este ingredientul pe care îl găsim în peste 99.9% din produsele pe care le consumăm zilnic, fie că este vorba despre o ciocolată, băutură carbogazoasă, pâine, mezel sau sosuri", precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons

 

Sarea în exces, regăsită în alimentele de bază ale românilor, reprezintă un pericol pentru sănătate, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons, care citează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Astfel, potrivit OMS, la ora actuală, majoritatea oamenilor, inclusiv românii, consumă o cantitate dublă de sare față de cea recomandată, de 5 grame/zi pentru un adult, fiind supuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire. Potrivit statisticilor, afecțiunile cardio-vasculare și accidentele vasculare cerebrale provoacă aproximativ 3 milioane de decese anual.

În acest context, precizează InfoCons, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit repere globale pentru nivelurile de sare maxim admise din alimente, pentru 60 de categorii de produse. Reperele propuse de OMS au ca obiectiv principal reducerea cu 30% a aportului global de sare până în anul 2025. Aceste repere pot stopa producerea  alimentelor procesate ce reprezintă o sursă  majoră a consumului de sare, în special în țările în care consumul acestor produse crește rapid. Conform studiilor și testelor comparative realizate de InfoCons pe diferite produse agroalimentare, de cele mai multe ori, cantitatea de sare regăsită în aceste produse procesate depășește cu până la 420% recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (!).

Cap de listă în ceea ce privește conținutul de sare îl au, protrivit specialiștilor InfoCons, următoarele produse: bacon, cabanos, crenvurști, brânză topită, maioneză, margarină, mici, muștar, parizer de porc, parizer de pasăre, șuncă Praga, pufuleți, pâine, pate vegetal, chipsuri, ba chiar și unele sortimente de cozonac. Cantitatea maximă admisă este de 0,2 până la 0,9 grame sare la 100 de grame produs.

"Să nu uităm că orice produs sau substanță, într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când achiziționăm pentru copiii, părinții sau bunicii noștri. Și nu uitați: toate ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare iar ultimul în cantitatea cea mai mică. Să citim întotdeaua eticheta atât din perspectiva ingredientelor, valorilor nutriționale, termenului de valabilitate, cât și a modalității de depozitare. Sarea este ingredientul pe care îl găsim în peste 99.9% din produsele pe care le consumăm zilnic, fie că este vorba despre o ciocolată, băutură carbogazoasă, pâine, mezel sau sosuri", precizează președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro