Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sapte incendii in numai citeva ore

Dupa ce in week-end au infruntat cinci incendii, in conditii de frig extrem, ieri si alaltaieri, pompierii braileni s-au confruntat cu nu mai putin de sapte sinistre, pe un ger si mai naprasnic. De aceasta data, cauza cea mai frecventa care a provocat incendiile nu au mai fost scurtcircuitele electrice, ci cosurile de fum fisurate sau neizolate corespunzator fata de materialele combustibile din componenta casei. Doar primul incendiu, semnalat luni, 23 ianuarie, la ora 12.55, Garzii 4 Insuratei, in locuinta Dragai Plesu, din satul Dudescu, comuna Zavoaia, a fost cauzat de o priza defecta. Focul a distrus bunurile dintr-o incapere, dar a fost stins inainte de sosirea pompierilor, de catre vecinii proprietarei. In aceeasi zi, la ora 19.30, Garzii 3 Ianca i-a fost semnalat un incendiu, in comuna Sutesti, la locuinta Lenutei Pirlog. Fiul proprietarei, in virsta de 10 ani, s-a jucat cu bricheta aprinzind o patura. Nici de aceasta data nu a mai fost nevoie de interventia pompierilor, focul fiind stins inainte de sosirea acestora la fata locului.
Restul incediilor au avut drept cauza doar hornuri neizolate corespunzator. Luni, in jurul orei 16.00, cosul de fum a provocat incendierea casei lui Ionel Grigore, domiciliat in Braila, pe Str. Maramures, nr. 12. Pompierii Detasamentului Braila 1 au intervenit rapid, salvind locuinta braileanului, din care nu au ars decit un metru liniar de grinda si un metru patrat de calcan acoperis. La ora 21.15, Detasamentul Braila 2 a fost chemat sa intervina in satul Albina, comuna Tichilesti, unde, pe proprietatea lui Stanca Datcu, izbucnise un incediu provocat de un cos de fum deteriorat. Si aici, focul a fost stins dupa ce arsesera doar 6 mp din acoperis.
In dimineata zilei de marti, 24 ianuarie, la ora 3.20, tot Detasamentul 2 a intervenit in comuna Tichilesti, la locuinta lui Pina Iordache, unde a ars un cos de fum, 20 mp din acoperisul din lemn acoperit cu tabla si 10 mp de tavan din stuf. La ora 4.28, s-a mai semnalat un incendiu, la locuinta Lilianei Gagiu, din Braila, Str. Rosiori, nr. 42, unde au ars 3 mp de tavan din scindura, 1 ml grinda din lemn si 3 mp calcan din scindura. Pompierii Detasamentului Braila 1 au lichidat incendiul pina la 5.45. Tot Detasamentul Braila 1 a intervenit, la 5.55, pe Str. Ion Ghica, nr. 46, la locuinta Gherghinei Baltat. Focul a fost provocat tot de un cos de fum, si a distrus 3 mp de calcan din scindura si 6 ml grinda de lemn.
Toate aceste interventii, desi nu au implicat incendii extrem de periculoase, i-au solicitat foarte mult pe pompieri, fie si prin simplul motiv ca au fost nevoiti sa lucreze cu echipamentul inghetat din cauza apei pe care o foloseau. Totodata, se poate remarca faptul ca temperaturile scazute ii face pe braileni sa suprasolicite sobele, fara sa tina prea mult cont de starea acestora si a cosurilor de fum. "Mai bine sa se aprinda focul des decit sa se bage mult in soba! Recomandam sa se verifice cu atentie sobele si hornurile, privind etanseitatea acestora, si urmarindu-se sa nu prezinte fisuri. Cosurile de evacuare a fumului trebuie etansate fata de materialele combustibile din jur, prin ingrosarea de pina la 25 cm, cu materiale incombustibile (caramida, ciment, azbest)", ne-a spus locotenentul Cristian Ion, ofiterul de relatii publice al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii