Asigurarea de la bugetul de stat a unei sume importante in vederea continuarii Programului "Sapard" parea, in urma cu doar doua saptamini, o "gogoasa" electorala a actualei puteri. Putini fermieri au crezut in declaratiile ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, care promitea o continuare a finantarilor nerambursabile destinate dezvoltarii agriculturii si spatiului rural, alocate de statul roman. Si, totusi, Flutur s-a tinut de cuvint, iar "Sapardul" romanesc, asa cum il numea ministrul, a devenit realitate. Drept dovada in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata OUG nr. 59/2006, privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinantarii nerambursabile pentru proiectele de investitii din cadrul programului "Sapard". Motivul care a stat la baza acestei solicitari financiare, si pentru care actul normativ a fost aprobat cu atita repeziciune este, insa, simplu. Fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru derularea Programului "Sapard" au fost epuizate inca din 31 iulie a.c., moment la care in Agentia "Sapard" erau ramase declarate conforme mii de proiecte, pentru intocmirea carora fermierii cheltuisera deja din fonduri proprii sume importante. De fapt, banii obtinuti de Gheorghe Flutur sint destinati in primul rind finalizarii acestor proiecte, aprobate deja de Agentie, dar pentru care nu mai sint fonduri europene. Mai mult, spune Flutur, banii erau necesari pentru continuarea procesului de reforma a sectorului agroalimentar, dar si pentru asigurarea unei tranzitii mai usoare de la "Sapard" la viitorul program de dezvolare derulat din fonduri europene care va fi pus in practica incepind cu a doua jumatate a anului viitor. Suma alocata este de 1.350 milioane de lei, iar termenii de plata sint 2007 si 2008.
98 de proiecte aprobate pina in vara
Reamintim ca la 1 iulie, la nivelul judetului Braila fusesera aprobate de Agentia "Sapard" 98 de proiecte. Alte circa 20-30 de proiecte erau in diferite stadii de finalizare si urmau a fi depuse pina la 31 iulie. Conform aprecierilor conducerii DADR Braila, obtinerea finantarii din fonduri europene este sigura pentru cele 98, dar sub semnul intrebarii pentru cele circa 30 depuse pentru aprobare pe ultima suta de metri. Ele insa, iata, vor face cu siguranta obiectul OUG nr. 59 si deci vor putea fi puse in practica cu bani de la bugetul Romaniei.
Proiectele ce vor fi finantate prin "Sapardul" romanesc se refera la investitii pentru infiintarea sau modernizarea de abatoare, fabrici de prelucrare a legumelor, fructelor, cartofilor, unitati vinicole sau de prelucrare lapte si produse lactate; investitii in exploatatii agricole - infiintare, dotare cu utilaje sau modernizare de ferme vegetale si zootehnice; investitii in activitati de turism in spatiul rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, sericicultura, apicultura, crestere de melci si broaste, procesare de fructe de padure sau arbusti fructiferi, prelucrarea plantelor medicinale sau aromatice.