Mergi la conţinutul principal

Sanatatea femeii gravide - in atentia intregului sistem de sanatate brailean

Asistenta medicala a femeii gravide a devenit o adevarata problema in ulltimii ani, mai ales in mediul rural.
Daca, inainte de 1989 exista un program de urmarire a sarcinii - din cu totul alte motive, printre care si stoparea intreruperilor de sarcina in cazul femeilor care aveau mai putin de patru copii - asistenta gravidei a fost usor neglijata in perioada postdecembrista.
S-a abandonat practica prin care femeile gravide si nou-nascutii, care reprezentau un plan impus de "organele de partid" erau strict urmariti de medicii de specialitate, dar, in timp, s-a demonstrat ca problema femeii gravide a devenit o suferinta cronica pentru sanatatea populatiei, cu preponderenta in mediul rural.
Dr. Ileana Branza, presedinte al Societatii Medicilor de Familie Braila, apreciaza ca peste 80 la suta din numarul internarilor si consultatiilor facute la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie sint servicii medicale directe, adica pacientele respective nu au nici un bilet de trimitere in acest sens.
De aceeasi parere este si dr. Dorina Tite, vicepresedinte al Colegiului Medicilor, care considera ca in mediul rural, asistenta mdicala a gravidei, intr-adevar, poate fi o problema.
"Trebuie sa recunoastem ca, la ora actuala, asistenta gravidei este usor neglijata, pentru ca nu exista un ambulator de specialitate pus la punct. Am ridicat aceasta problema si mi s-a spus ca nu sint fonduri pentru a plati medicii care sa deserveasca ambulatorul de specialitate. Faptul ca unele gravide ajung la Maternitate fara bilet de trimitere nu inseamna ca nu sint asistate; ele sint si directionate de cabinetele private de obstetrica-ginecologie, ai caror medici isi cheama pacientele si le programeaza sa ajunga la spital in zilele de garda", a precizat dr. Dorina Tite.
Recent, medicii Spitalului de Obstetrica - Ginecologie si-au manifestat dorinta de a stabili trasee in mediul rural pentru a consulta femeile gravide la cabinetele medicilor de familie din diferite zone indepartate ale judetului.
Despre acest aspect, dr. Ileana Branza ne-a spus ca urmeaza sa se stabileasca un program oficial, pe care Asociatia Medicilor de Familie sa-l inainteze Spitalului de Obstetrica-Ginecologie.
"Daca medicii ginecologi isi manifesta interesul in aceasta problema, medicii de familie trebuie sa le vina in intimpinare, sa stabileasca o zi pe saptamina sau pe luna, in functie de numarul gravidelor, in care acestea sa vina pentru a fi consultate de ginecolog".

"Este un program prin care perfectionam consultatiile pre si postnatale"

Despre programul de urmarire a sanatatii gravidelor, dr. Lucica Scutaru, director al Directiei de Sanatate Publica Braila, ne-a spus ca, pe plan local, toti factorii si-au manifestat dorinta de a se implica atit in localitatile din mediul rural, cit si in municipiu si orasele din judet.
"Este un program prin care perfectionam consultatiile pre si postnatale. Pentru ca nu exista medici in ambulator in ginecologie, ne-am organizat astfel incit sa asiguram asistenta medicala de specialitate gravidelor. Inainte de 1989 era o consultare metodologica in acest sens, dar acum, medicul ginecolog va discuta cu medicul de familie pentru a consulta gravidele si se va face o metodologie privind urmarirea acestora". Dupa cum ne-a informat dr. Scutaru, astfel de actiuni se vor derula nu numai in zonele defavorizate ale judetului, ci si in dispensarele mari din oras, unde vor fi programate femeile gravide, suplinindu-se astfel lipsa medicilor ginecologi.
"Interesul acestor actiuni este si al medicilor de familie, cit si al ginecologilor, in prevenirea nasterilor premature si constientizarea gravidelor. Anul trecut, de exemplu, la Braila s-au nascut 93 prematuri, copii sub greutatea normala. Pe plan local, am analizat situatia si problema o reprezinta deplasarea gravidelor la oras. Cel putin in ultimul trimestru de sarcina gravida trebuie vazuta de un specialist", a precizat dr. Lucica Scutaru.
De aceeasi parere este si dr. Mariana Tarachiu, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care ne-a informat ca exista o disponibilitate a medicilor ginecologi pentru a se deplasa la cabinetele medicilor de familie pentru controlul gravidelor. "Fiecare medic de familie sau cabinet trebuie sa se adreseze fie spitalului de Obstetrica-Ginecologie, fie medicului ginecolog, in acest sens. Actiunea de urmarire a sarcinii si control este in sprijinul gravidelor, pentru femeile care vor sa pastreze copilul", a subliniat dr. Mariana Tarachiu.

"Sintem unitate de urgenta si internam toate pacientele, evident si fara bilet de trimitere"

Pentru medicii Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, urmarirea gravidelor pe durata sarcinii reprezinta un factor important, mai ales in cazul pacientelor cu risc care nasc in Maternitatea braileana.
Dr. Mioara Salcudean, directorul unitatii spitalicesti ne-a confirmat ca multe paciente se interneaza la Obstetrica-Ginecologie fara bilet de trimitere, dar ne-a explicat si ca exista cauze foarte importante in acest sens. "Spitalul de Obstetrica-Ginecologie este un spital cu profil de urgenta si cind pacienta se adreseaza direct, vine aici pentru ca are o urgenta. Fie ca are hemoragie, fie ca are dureri, contractii, i s-au rupt membranele sau daca este vorba despre o sarcina extrauterina, o internam si fara bilet de trimitere, este absolut normal. Unii dintre medicii obstetricieni au propus niste intilniri cu medicii de familie si urmeaza sa se deplaseze la cabinetele acestora si, impreuna, sa urmareasca gravidele.
Sint gravide cu risc, cu potential de risc, gravide din medii sociale mai precare etc. si trebuie sa existe o colaborare mai strinsa, pentru ca ne intilnim in garda cu cazuri grave, gravide nevazute sau neurmarite de specialisti. Nu putem acuza pe nimeni anume, dar, prin aceasta colaborare, putem sa evitam situatiile nedorite", ne-a spus dr. Mioara Salcudean.
Potrivit directorului Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, pentru medicii acestei unitati spitalicesti se creeaza situatii foarte delicate in momentul in care se interneaza o gravida cu contractii, cu potential mare de risc, daca aceasta nu a fost urmarita de un specialist.
"Pe vremuri era o asemenea urmarire a gravidei, cind medicul ginecolog-obstetrician, impreuna cu pediatrul se deplasau in mediul rural, in sate indepartate, unde nu existau mijloace de transport etc. Se adunau femeile gravide, erau consultate si se incheia un protocol de tratament si de urmarire a sarcinii, cu indicatia expresa sa fie trimisa din timp la Maternitate. Acum, nu se pune problema sa depistam gravidele, ca pe vremuri, ci scopul nostru este ca, acolo unde sint femei care doresc sa aiba copii, sa le venim in ajutor".
Potrivit dr. Mioara Salcudean, aceasta actiune vine atit in sprijinul femeilor gravide, cit si al medicilor care urmeaza sa le asiste la nastere, pentru ca atunci cind medicii stiu potentialul de risc al unei gravide, intervin altfel decit in cazul uneia care ajunge in urgenta si despre care nu se stie nimic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro