Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sanatatea familiei incepe din scoala

Grupul de Coordonare Locala din cadrul proiectului "Initiativa pentru Sanatatea Familiei in Romania, componenta urban" s-a reunit in urma cu doua zile pentru a analiza implicarea partenerilor semnatari ai acordului in promovarea serviciilor de planificare familiala.
Dupa cum v-am informat, in cadrul proiectului mentionat anterior, in luna iunie 2005 s-a semnat la Braila acordul de parteneriat intre 12 institutii, autoritati publice si organizatii neguvernamentale. Scopul acestui parteneriat este de a creste accesul populatiei defavorizate din municipiul Braila la serviciile de planificare familiala si sanatatea reproducerii prin dezvoltarea unui sistem integrat de servicii. Acest parteneriat functioneaza prin intermediul unui Grup de Coordonare Locala format din reprezentanti ai institutiilor partenere, care decid asupra interventiilor necesare cresterii accesului populatiei defavorizate la serviciile de planificare familiala si sanatatea reproducerii.
Daca intilnirea din luna trecuta a fost gazduita de Directia de Sanatate Publica Braila, pe 22 februarie, lucrarile Grupului de Coordonare Locala s-au desfasurat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Obiectivele intilnirii au fost reprezentate de cunoasterea nivelului de acces la servicii de planificare familiala a grupului tinta, ca urmare a actiunilor de promovare, implicarea partenerilor in promovarea serviciilor de P.F., cit si stabilirea modalitatilor de continuare a activitatilor de promovare a serviciilor de planificare familiala.
Potrivit raportului de evaluare a Grupului de Coordonare Locala, la Braila, categoriile defavorizate sint reprezentate de persoane fara venituri sau care beneficiaza de venitul minim garantat, beneficiare ale ajutorului de somaj, persoane cu venituri la nivelul salariului minim pe economie, eleve si studente si persoanele care declara pe propria raspundere ca nu au venituri si solicita contraceptive gratuite. Beneficiarele proiectului provin din cartierele de blocuri din preajma societatilor comerciale care au fost restructurate, iar rata somajului este mai crescuta, cum sint zonele Brailita, Vidin, Progresul, Viziru, Radu Negru si Nedelcu Chercea.
Analizind grupele de virsta la care se realizeaza avortul, reprezentantii Grupului de Coordonare Locala au constatat ca la Braila, numarul avorturilor la fete sub 15 ani este mai mare in anul 2005 fata de 2004 cu 1,067% la total avorturi, iar avorturile la cerere cu 0,1% mai multe, in timp ce avorturile provocate sint la acelasi nivel.
Pe de alta parte, Grupul de Coordonare Locala se confrunta cu o serie de inconveniente si bariere in ceea ce priveste grupul tinta, in legatura cu lipsa lectiilor de educatie sexuala si de planificare familiala in scoala, chiar la orele de biologie, unde se evita prezentarea lectiilor privind organele genitale. In acest sens, se impune dezvoltarea unui parteneriat al Inspectoratului Scolar Judetean Braila cu Directia de Sanatate Publica, pentru participarea medicilor scolari la orele de educatie PF, sint de parere semnatarii Acordului de parteneriat intre cele 12 institutii, autoritati publice si organizatii neguvernamentale brailene.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii