Medicii braileni si mai ales chirurgii - numele citate mai sus apartin 4 din 5 unor chirurgi - sustin ca isi respecta maestrii, cu atit mai mult cu cit acestia au fost magistri foarte buni (un bun magistru e acela care formeaza discipoli care sa-l depaseasca). Nu exista tip de interventie chirurgicala pe care mai sus-numitii o faceau in perioada lor de glorie si pe care chirurgii actuali din Braila sa nu o poata face. Ba mai mult, gloria si traditia majora a chirurgiei brailene nu facea chirurgie laparoscopica - cu exceptia dr. Sabau - si azi acest tip de interventie se face curent in Spitalul Judetean. Mai mult, in acele vremuri nu se se puneau proteze totale pe sold, iar azi aceasta interventie se face in mod comun in Sectia de Ortopedie a Spitalului Judetean Braila. Azi este abordata chirurgia reconstructiva a arsilor si chirurgia miinii precum si chirurgia plastica asa cum se practica in compartimentul de profil a Spitalului Judetean Braila. Azi se face implant de cristalin artificial, in Sectia de Oftalmologie a aceluiasi spital. In plus, pe partea de medicina interna - dializa pentru bolnavii cu insuficienta renala apartine etapei actuale si nu traditiei medicale brailene, cardiologia se practica la parametri pe care medicii din "garda veche" doar o visau.
Ceea ce nu stie, nu vrea sa stie sau daca stie nu spune dl. Gh. Bunea Stancu e ca medicii actuali braileni sint foarte bine pregatiti teoretic si practic, dar nu sint atit de vocali, de galagiosi, de expozitivi.
"Pacientii nu pleaca din Braila, pentru ca medicii braileni sint slabi profesionisti, ci din cauza lipsei mijloacelor tehnice la nivel local"
Inainte de '89 orice medic "celebru" local era obligatoriu inregimentat politic pentru ca altfel i se bloca ascensiunea profesionala. Astazi in conditiile pluralismului politic, apartenenta unui medic la un partid politic ii poate face cunoscut daca partidul din care face parte este la putere sau, dimpotriva, il poate face usor clientul procurorilor Parchetului Local daca se afla in partidul de opozitie. Vocile sonore ale medicilor care ajung la urechile oamenilor politici puternici ai zilei nu sint neaparat si ale celor mai buni profesionisti. Medicii buni sint profesionisti adevarati, onesti, isi fac meseria cu pasiune, cu pricepere, cu devotament pentru omul bolnav, nu ies la rampa, la sedinte politice, la talk-show-uri de televiziune. De aici si marele revers al acestei atitudini: nu sint cunoscuti decit in lumea celor care sufera si in lumea medicala. Oamenii politici nu-i cunosc, dar nu-i cunosc si pentru ca nu-i intreaba vreodata de nevoi, de trebuinte, de dotari necesare, de sensul politicilor sanitare vazute la nivelul celui ce practica medicina in folosul comunitatii.
Dl. Gh. Bunea Stancu constata cu amaraciune ca sanatatea braileana e nesanatoasa si ca cel mai bun doctor brailean "e trenul catre Bucuresti" facind un exercitiu de judecata complet eronat confundind linia de start cu cea de sosire: pacientii nu pleaca din Braila, pentru ca medicii braileni sint slabi profesionisti, ci din cauza lipsei mijloacelor tehnice la nivel local, mijloace tehnice in a caror achizitie pentru spitalele brailene putea sa se implice mai mult Consiliul Judetean Braila si presedintele acestuia. Se pleaca din Braila pentru ca aici nu exista la nivelul Spitalului Judetean (cum exista in alte clinici) un computer-tomograf performant, un aparat cu rezonanta magnetica nucleara, un angiograf pentru chirurgie vasculara absolut necesar diagnosticului arteriopatiilor periferice, un endoscop cu videomonitor, un colangiograf pentru chirurgia cailor biliare (ce sa mai vorbim de colangiopancreatografia retrograda endoscopica!!!), electrocautere, aparate de anestezie, echograf performant, litotritor extracorporeal pentru urologie si alte multe aparate si dispozitive medicale necesare.
Va informam d-le Presedinte ca in spitalele brailene se opereaza si pacienti care au fost investigati din alte judete, care dispun de aparatura necesara - aceasta demonstrind profesionalismul medicilor pe care ii blamati. In Spitalul Judetean Braila in anul 2006 au fost efectuate un numar de 11.358 interventii chirurgicale, iar in medicina primara numarul consultatiilor/zi si pe medic este de aproximativ 40. Nu va spune nimic acest lucru?
"Politizarea excesiva a unui asemenea subiect precum sanatatea publica duce la situatii hilare daca nu ar fi demne de plins"
Atitudinea d-lui Gh. Bunea Stancu seamana cu aceea a unui conducator modern de osti care-si trimite armata cu sulite si arcuri cu sageti impotriva tancurilor, mitralierelor si tunurilor. Dupa lupta sustine ca armata sa nu a fost brava si cere absurd decimarea ei, dumnealui savurind participativ macelul. E un soi de zeflemea de Gambrinius la adresa corpului medical si un tip de legitimare a unui adevar partial. Daca vorbim de atitudine, populatia ar trebui sa cunoasca si atitudinea d-lui Presedinte fata de medicina primara, deloc binevoitoare - dovada intentia acestuia de a impiedica desfasurarea in bune conditii a activitatii unui medic de familie serios, prin repunerea in vinzare a spatiului cu destinatie de activitate medicala conform legislatiei in vigoare.
Ca medici, ca muncitori sanitari, ca luptatori pentru sanatatea concetatenilor nostri, cu foarte putine mijloace materiale si tehnice ne simtim obligati sa adresam protestul nostru public pentru modul cum sintem tratati de catre presedintele Consiliului Judetean Braila. Politizarea excesiva a unui asemenea subiect precum sanatatea publica duce la situatii hilare daca nu ar fi demne de plins.
Afirmatiile dumnealui sint bazate asa cum se desprinde din declaratiile facute presei pe "nemultumirile transmise de numerosi pacienti si a semnalelor negative care i-au parvenit de la mai multi angajati ai sistemului sanitar". Contraargumentul nostru este ca nu calitatea umana a corpului medical brailean e vina scurgerii pacientilor catre centrele universitare, ci slaba dotare a spitalelor brailene, unde Consiliul Judetean poate avea un cuvint de spus: gasirea unor surse de finantare, accesare de fonduri etc.
Jenant e ca in loc sa se consulte cu medicii judetului, cu sefii de sectii si compartimente, in loc sa analizeze lucid, corect, coerent si obiectiv situatia lipsurilor, nevoilor unitatilor sanitare, un lider politic actual arunca cu anatema impotriva corpului medical constatind cu stupoare ipocrita si "minie proletara" ca "nu mai sint zapezile de alta data", ca Braila "a ramas in urma cu sanatatea" pentru care liderul politic brailean a "pus piciorul in prag".
Domnul Bunea sustine public ca examenul pentru functia de manager general al Spitalului Judetean Braila nu a fost corect; in lipsa unor dovezi, pentru dumnealui prezumtia devine regina probelor: dinsul "a auzit", "are impresia", "are suspiciunea", "se pare ca judeca pe baza de umori, pe logica afectiva, pe compatibilitati de cumetrie ("cu fostul manager al Spitalului m-am inteles bine, cu cel actual nu sintem compatibili ca oameni" zice dumnealui).
"Din anul 2001 s-au angajat in spitalele din judetul Braila, un numar de 27 medici tineri"
Opinia noastra ca reprezentanti alesi ai corpului medical, e ca in medicina nu are ce cauta patima politica: sa conduca cei care au caderea profesionala sa o faca, cei verificati, cei cu abilitati prin calificare sau examene. Tentatia de a intineri leadership-ul medical cu orice pret e o arma cu doua taisuri: daca tinem seama ca un medic dupa 6 ani de facultate mai face 6 - 7 ani de specializare si-i mai trebuie aproximativ 10 ani de experienta personala in profesie, asta inseamna ca e "copt" ca specialist si poate da maximum de performanta profesionala intre 45 si 60 de ani, adica asa cum sint la ora actuala, ca virsta, majoritatea sefilor de sectii din Spitalul Judetean Braila inclusiv managerul general actual. Transformarea spitalelor, la nivel de lideri, in "gradinite medicale" nu poate fi decit o hotarire politica aventurista, dizolvanta si confuza: o profesie responsabila, riscanta, consumptiva, cronofaga, cum e medicina, nu o poti trata "hei-rup-ist", in maniera emotionala de arena sportiva, in numele unei ideologii a realitatii minimaliste, dar inovatoare cu orice chip.
Cu toate acestea, informam opinia publica ca din anul 2001 s-au angajat in spitalele din judetul Braila, un numar de 27 medici tineri, urmind a fi incadrati inca 7.
Ca urmare - asteptam din partea d-lui Gheorghe Bunea Stancu o reevaluare a atitudinii domniei sale, dupa ce va discuta cu staff-ul medical tehnic al Spitalului Judetean Braila (si nu neaparat cu consilierii sai politici pe probleme de sanatate), dar si cu membrii alesi ai Consiliului Colegiului Medicilor - organizatie profesionala reprezentativa a corpului medical.
Asteptam o discutie constructiva, pragmatica, fara nostalgii sau reprosuri, o punere la punct a unei politici sanitare realiste si pe termen lung si al carei sens sa fie public cunoscut si infaptuit indiferent de partidul de la putere.
Consiliul Colegiului Medicilor Braila
Dr. Florin Ioan
Presedintele Colegiului Medicilor Braila