"Din păcate, mulţi care au comentat acest subiect nu au citit formularea din normele contractului cadru. Cazurile internate prin spitalizare continuă ca şi cazuri de urgenţă vor fi evaluate la externare conform criteriilor cuprinse în protocolul de evaluare al oportunităţii internării. Cu alte cuvinte, nu poţi să cheltuieşti bani publici fără să justifici de ce i-ai cheltuit", a declarat marţi, la Realitatea TV, Lucian Duţă.
Potrivit preşedintelui CNAS, normele nu au fost implementate "pe picior", ci sunt "rezultanta unui act oficial", plătit de Ministerul Sănătăţii şi asumat de aceeaşi instituţie în 2006.
Declaraţiile lui Duţă vin după ce instituţia pe care o conduce a făcut public un proiect ce conţine criteriile pentru spitalizarea urgenţelor, printre care se numără pierderea subită a cunoştinţei, pulsul şi tensiunea anormale, febra persistentă (cel puţin 5 zile/3 zile cu temperatură de peste 38°C), durerea paralizantă şi sângerarea abundentă.
Ministerului Sănătăţii a anunţat însă că nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, propuse de CNAS în proiectul privind normele la contractul cadru pentru acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012.
Conducerea Ministerului Sănătăţii consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat. "Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare, se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale", au subliniat reprezentanţii ministerului.
În urma controverselor pe marginea criteriilor, preşedintele CNAS a fost chemat la Palatul Victoria de premierul Emil Boc. "Nu s-a vorbit de nicio demisie. Premierul a avut o discuţie constructivă cu mine. Am făcut unele modificări la normele care au plecat la Monitorul Oficial", a spus Duţă despre întâlnirea cu prim-ministrul, desfăşurată tot marţi.