Mergi la conţinutul principal

Sanatate aruncata la gunoi

Cine vrea sa se dumireasca ce inseamna zicala "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista", sa mearga pina la comuna Movila Miresii, unde o sa vada cum o comoara, din care occidentalii ar face bani de i-ar intoarce cu lopata, zace in uitare, de ani de zile, inconjurata doar cu darimaturi si gunoaie. In editia de ieri, cotidianul nostru va informa despre intentia Consiliului Judetean de a investi 87 miliarde de lei vechi, pentru introducerea in circuitul turistic balneoclimateric a lacului sarat de linga aceasta localitate. Deocamdata, este vorba doar de un proiect si nimeni nu poate sa garanteze daca va fi realizat concret sau va fi ingropat in promisiuni, asa cum s-a intimplat cu alte zeci de planuri marete trimbitate de autoritati.
Studiul de fezabilitate aprobat de consilierii judeteni arata ca namolul si apa lacului respectiv au una dintre cele mai mari concentratii de sulf si cloruri, din aceasta parte a Europei - mult peste ce poate oferi Lacul Sarat de linga Braila. Numeroase boli pot fi vindecate sau macar alinate, cu ajutorul proprietatilor curative ale lacului de la Movila Miresii. Si totusi, in anul de gratie 2008, pe malul lui nu exista nici un fel de amenajare care sa permita folosirea acestei surse de sanatate! Reporterul nostru a gasit, duminica, 9 martie, doar gunoaie, aruncate printre ruinele unei foste tabere, ridicata in anii '80, pe cheltuiala Primariei Movila Miresii si distrusa dupa Revolutie. Din ce-a fost atunci, a mai ramas doar planseul fundatiilor unei sali de mese si celor citeva casute de lemn. Asfaltul drumului de acces dinspre soseaua nationala, macinat de timp, este impinzit de smocurile de iarba ce au napadit sutele de crapaturi. Macesele salbatice au crescut nestingherite printre fundatiile de beton, formind tufisuri inarmate cu tepi ce iau in deridere spiritul gospodaresc al autoritatilor locale. Dincolo de ramasitele fostei tabere, se intind hectare intregi de saratura, despre care se spune ca ar fi o sursa ideala de aerosoli, pentru atletii ce si-ar putea desavirsi pregatirea aici, inaintea marilor competitii.

Nudistele si aviatorii

Lacul de linga Movila Miresii se afla de mult in atentia suferinzilor, in special a celor chinuiti de reumatism. In anii '70, cind inca nu exista tabara amintita mai sus, in goana lor dupa sanatate, unii bolnavi lasau inhibitiile deoparte si se dezbracau complet. Mai mult ca sigur, nudismul practicat de ei nu era pe placul autoritatilor comuniste ale vremii. Era, insa, pe placul aviatorilor care imprastiau ingrasaminte sau insecticide pe cimpurile din zona si care survolau la o inaltime suspect de mica portiunea de plaja unde se aflau nudistele. "Intr-o parte se adunau barbatii, iar in alta femeile. Multi dintre ei se dezbracau complet, in ciuda faptului ca nu exista nici cea mai mica amenajare, pentru a se unge cu namol. Exista, insa, mult bun simt, si femeile erau lasate in pace. Doar aviatorii mai faceau glume, coborind cu avionul aproape de ele. Veneau multi oameni si nu doar din Braila, ci si din alte zone. Eu stiam citiva veniti tocmai din Bucuresti", ne-a povestit Marinela Vasile. Femeia a copilarit in Movila Miresii, unde venea in vacanta la bunicii din partea mamei si a petrecut multe veri pe malul lacului. "Nici cind eram eu copil, in anii '70, lacul acesta nu era exploatat asa cum trebuie. Proprietatile lui curative erau cunoscute, totusi, din moment ce atita lume ajungea aici, sa se unga cu namol, si ma mira faptul ca, in atitia ani trecuti de la Revolutie, nu s-au gasit resurse financiare pentru a se amenaja ceva, macar niste dusuri", ne-a spus Marinela Vasile. Aceasta venise, duminica, de la Bucuresti, in vizita la rudele din Movila Miresii. Profitind de vremea insorita, a iesit, impreuna cu cei doi fii si cu mama sa, pe malul lacului. A vrut sa le arate locurile unde a copilarit, insa oglinda amintirilor i-a fost zgiriata de imaginea gunoaielor si ruinelor pe linga care au trecut.
Primarul din Movila Miresii, Dumitru Panturu, promite ca situatia se va schimba. "E pacat sa avem un asemenea lac linga comuna si sa nu-l exploatam", ne-a spus el, referindu-se apoi la parteneriatul incheiat de Consiliul Local Movila Miresii cu Consiliul Judetean Braila, pentru amenajarea unui complex turistic. "De data asta, fiind vorba despre un parteneriat public, eu zic ca o sa se faca treaba. Pina la toamna, se pune prima caramida", ne-a zis primarul.
Trebuie stiut, insa, ca au mai existat tentative de exploatare a potentialului turistic oferit de lacul sarat. Un fost primar, Ion Anghel, a incercat, in 1997, sa faca un parteneriat cu o firma privata care s-a angajat sa investeasca un milion de dolari intr-un complex balneoclimateric pentru sportivi. Consiliul Local a aprobat concesionarea terenului aferent, insa firma in cauza s-a dovedit neserioasa, fiind nevoie de actionarea ei in instanta pentru recuperarea redeventei pe teren. Afacerea a cazut, la fel ca si alte tentative de cooptare a unor firme private. Movilenii isi pun mari sperante in parteneriatul public cu CJ. Asadar, ei dau terenul de linga lac, iar CJ ar trebui sa vina cu banii pentru construirea viitoarei statiuni. Daca nici de data asta nu iese, atunci chiar ca Dumnezeu nu vrea sa le bage in traista profitul de pe urma lacului minune!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro