• trei păsări – o lebădă, o barză şi un pelican – ar fi avut un destin tragic, dacă nu aveau norocul să le iasă în cale oameni de bine • au fost salvate de iubitori de animale, îngrijite de veterinari, apoi date în grija parcului zoo din Brăila • acum au toate şansele să supravieţuiască iernii
Lebăda salvată săptămâna trecută de pompierii din Făurei alertaţi de un iubitor de animale, după ce rămăsese captivă în apa îngheţată a Buzoelului, un afluent al râului Buzău, din zona comunei Surdila Greci, are acum domiciliul la Grădina Zoologică Brăila. Pasărea a trecut cu bine testul gripei aviare efectuat de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, iar fiindcă proba prelevată a ieşit negativ, deci nu este purtătoare a periculosului virus care se manifestă în prezent pe raza judeţului învecinat Constanţa, poate ierna într-o încăpere încălzită de la Zoo Brăila, alături de alte surate înaripate ce n-au reuşit să migreze la timp spre ţările calde. Tot acolo a ajuns şi o barză, un exemplar juvenil care, în urmă cu două săptămâni, a „aterizat forţat” într-o gospodărie din comuna Movila Miresii. Probabil că puiul de barză nu a avut timp suficient să se dezvolte pentru a putea face faţă migraţiei dinaintea iernii, astfel că nu şi-a putut continua drumul alături de familia lui. Cert este că un sătean l-a găsit în curtea sa şi a anunţat autorităţile din comună, care la rândul lor au predat pasărea autorităţilor veterinare. Şi barza a fost testată, pentru a exista siguranţa că nu e purtătoare a gripei aviare. Testul a ieşit negativ.
Un alt vecin al lebedei de la Surdila este acum, tot la Grădina Zoologică, un pelican salvat de la moarte sigură de cineva, în Insula Mare a Brăilei. Săptămâna trecută, un fost angajat al Grădinii Zoologice a observat, în incinta Insulei, la circa 20 kilometri distanţă de trecerea bac, doi pelicani încolţiţi de o haită de câini maidanezi. Unul dintre aceştia a reuşit să zboare, însă al doilea era pe punctul de a fi ucis. Din fericire pentru el, fostul angajat de la Zoo a reuşit să gonească patrupedele şi l-a luat acasă, la Brăila. Omul l-a îngrijit cum s-a priceput, iar a doua zi şi-a sunat foştii colegi, care au venit cu maşina de la Zoo pentru a ridica pasărea. Pelicanul a primit îngrijiri de la medicul veterinar al Grădinii Zoologice, apoi a fost băgat în carantină. A fost testat şi el, dar s-a constatat că nu este purtător al gripei aviare, deci poate rămâne la Zoo.
„Toate cele trei păsări au început să se adapteze, au poftă de mâncare şi sunt sănătoase. Pelicanul are o aripă rănită, însă medicul veterinar spune că se va vindeca, fără probleme. Încă mai sunt în carantină şi, cât de curând, urmează să le dăm câte un nume la fiecare”, ne-a spus Meluţa Drăguţ, directorul Direcţiei Administraţiei Pieţelor, instituţia care administrează Grădina Zoologică Brăila.
Directorul Drăguţ a precizat că şi cele trei păsări urmează să intre într-un program demarat deja, prin care să poată fi adoptate de o clasă de copii, de la o şcoală din municipiu sau judeţ. „Copiii primesc un certificat de adopţie, contra sumei de 25 de lei, bani care sunt folosiţi pentru achiziţionarea hranei animalului adoptat. Cei mici sunt foarte bucuroşi când primesc certificatul ce atestă că, din acel moment, sunt părinţii adoptivi ai unuia dintre animalele de la Zoo. Până acum au fost adoptate în acest fel mai multe animale, inclusiv ursul Stănică sau leul Petrică, vedetele parcului zoo”, ne-a explicat Meluţa Drăguţ.