Mergi la conţinutul principal

Salvarea, solicitată mai mult ca anul trecut

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi-a prezentat activitatea pe primul semestru al acestui an. Numărul solicitărilor ambulanţelor a crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sărind de 27.500 de apeluri, în prezent. Cele mai aglomerate zile pentru lucrătorii SAJ au fost 12, 13 şi 14 aprilie, adică în zilele de Paşte, când salvările au fost solicitate de peste 180 de brăileni zilnic. O creştere îngrijorătoare a fost înregistrată şi în cazul consumatorilor de droguri, de la şase cazuri în 2014, la 22 în 2015.
Numărul brăilenilor care au avut nevoie de îngrijirile medicilor şi asistenţilor ambulanţieri a crescut cu cinci procente în primele şase luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. La dispeceratul SAJ s-au înregistrat 27.629 de solicitări.
Criza de personal se regăseşte şi la Ambulanţă, serviciul funcţionând cu cinci medici, în loc de 10, 83 de ambulanţieri şi 77 de asistenţi medicali. "A existat şi există un deficit de personal, mai ales la medici, care sunt la jumătate din numărul normal. Dar chiar şi aşa, căutăm să ne desfăşurăm activitatea continuu, în ture şi gărzi. Avem în program de a completa posturile vacante", a declarat dr. Viorica Uscatu, manager SAJ Brăila. La nivel de municipiu şi judeţ există 34 de ambulanţe active, ultimele două venind în luna mai.
Vârful numărului de solicitări a fost în luna aprilie, în perioada Sărbătorilor Pascale. Pe 12 aprilie, s-au înregistrat 173 de apeluri, iar cea mai aglomerată zi a fost ziua de 14 aprilie, când ambulanţele au fost solicitate de 187 de ori în 24 de ore.
De asemenea, medicii de pe Salvare au preluat 60 de persoane, victime ale accidentelor rutiere petrecute pe şoselele brăilene, dar şi ale accidentelor casnice - 14 astfel de cazuri.
O cifră alarmantă reprezintă consumatorii de droguri. Dacă în 2014, ambulanţierii au acordat îngrijiri medicale pentru şase persoane dependente de substanţe interzise, anul acesta numărul lor a ajuns la 22. "Am observat o creştere destul de îngrijorătoare a cazurilor de supradozare de droguri. Cei în cauză consumă de la heroină, metadonă la etnobotanice, din ceea ce spun cei care mai pot vorbi, cei conştienţi. Au fost preluaţi din diverse locuri: de acasă, din cluburi, petreceri private sau adunări de tineret. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în comune, nu că ar fi vreun focar de vânzare - cumpărare de droguri, ci că acolo s-au retras cei care au plecat din marile oraşe. A pătruns acest fenomen şi în judeţul nostru, puţin, dar a pătruns, iar majoritatea sunt bărbaţi", a mai precizat dr. Uscatu.

Canicula a făcut victime

În zilele caniculare din acest an, linia de la SAJ s-a înroşit, înregistrându-se peste 120 de solicitări zilnic. Din cauza temperaturilor greu de suportat, brăilenii au leşinat în case sau chiar în plină stradă "Am avut între trei şi nouă persoane cu lipotimii, iar apelurile la noi au fost la orele de vârf. În unele cazuri, deshidratările au fost destul de grave", a adăugat managerul SAJ Brăila.
Tot în cadrul conferinţei de presă, dr. Uscatu a ţinut să precizeze că pe 28 iulie va fi sărbătorită Ziua Naţională a Ambulanţei, ocazie cu care o delegaţie formată din şapte membri va reprezenta Brăila la marşul de la Bucureşti. În municipiul nostru vor fi împărţite pliante informative, iar pe maşinile SAJ vor fi lipiţi fluturaşi cu mesaje şi sfaturi pentru brăileni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro