Mergi la conţinutul principal

Salonul literar romano-bulgar, punte intre cele doua culturi dunarene

Scriitori romani si bulgari s-au reunit, miercuri seara, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", pentru a purta un dialog literar menit sa creeze o punte intre cele doua culturi. In deschiderea manifestarii, dupa cuvintele de bun venit adresate delegatiei bulgare de catre Rodica Draghici, directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", si Niculina Moisescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, bibliotecarul Ion Volcu a expus citeva informatii despre comunitatea bulgara din Braila. Apoi, in holul bibliotecii, au fost prezentate doua expozitii. Prima dintre ele a adus in fata publicului marturii ale culturii scrise bulgare la Braila: publicatii brailene vechi, publicatii in limba bulgara si publicatii traduse in limba bulgara. In aceeasi seara, a fost prezentata si expozitia de caricatura semnata de Costel Patrascan. La momentul deschiderii expozitiei, Costel Patrascan a avut o interventie care a destins atmosfera. Acesta a "mituit-o" pe Niculina Moisescu cu un cos plin cu caltabosi si o sticla de palinca, stirnind hohote de ris in rindul invitatilor. Despre expozitie a vorbit profesorul Constantin Gherghinoiu, care a apreciat calitatea desenelor.

"Daca in Bulgaria veti spune ca sinteti din Braila, veti fi imbratisati si foarte apreciati"

Salonul literar al scriitorilor romani si bulgari a avut loc in a doua parte a serii, in sala de conferinte a bibliotecii. Delegatia Bulgara a fost condusa de Stefan Molov, presedintele Uniunii Scriitorilor din Plevna care a avut de adresat cuvinte frumoase la adresa Brailei si a cetatenilor ei. "Scriitorii se emotioneaza cel mai mult cind isi scriu operele literare. Ei simt emotiile lor, dar in seara aceasta, eu sint emotionat inainte de a spune orice cuvint. Prin intermediul literaturii bulgare, orasul Braila este pentru bulgari un oras sfint. Daca ati intreba un cetatean bulgar despre Romania, va va spune citeva date geografice, dar daca in Bulgaria veti spune ca sinteti din Braila, veti fi imbratisati si foarte apreciati", a spus Molov. In finalul discursului sau, el si-a exprimat intentia de a prelungi colaborarea inceputa in urma cu patru ani intre scriitorii si bibliotecarii bulgari si romani. Referitor la acest aspect, Grigore Maraseanu, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, i-a incurajat pe scriitorii din cele doua tari sa inceapa lucrul la traduceri reciproce pentru ca numai asa, a spus el, se poate cuceri publicul. In calitate de presedinte al cenaclului literar "Mihail Sebastian", Maraseanu a condus si dialogul poetic are a urmat. Interventii poetice de mare valoare sufleteasca au avut Stefan Molov, Katia Nicolova, Mihaela Albu, Corneliu Antoniu, Gheorghe Lupascu, Paul Sanpetru, Dan Anghelescu, Coriolan Paunescu, Constantin Gherghinoiu, Stelu Bucovala, Valeriu Mititelu, Iulian Grigoriu, Vasile Datcu si Dumitru Anghel. Invitatii speciali ai serii au fost Any Mihova, directorul Bibliotecii Regionale "Hristo Smirnenski" din Plevna, Mihaela Desliu - presedintele comunitatii bulgare "Bratstvo" din Romania, Neno-Nedelcev, director al Departamentului pentru Diaspora si Silvia Anghelova, amindoi de la Universitatea Tehnica "Gabrovo".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu