• copacii aproape au fost lăsaţi fără coroană, în urma unei operaţiuni masive de toaletare, executată de angajaţii “Seroplant” • conducerea instituţiei ne-a explicat că acţiunea de aerisire a coroanelor salcâmilor era absolut necesară pentru menţinerea stării de sănătate a acestora • la nivel de municipiu, “Seroplant” are la ora actuală în jur de 500 de solicitări pentru tăierea unor arbori care prezintă pericol de prăbuşire, în special plopi • în locul lor vor fi plantaţi circa 4.000 de copaci pe parcursul anului, în special salcâmi şi tei
Salcâmii ornamentali de pe Str. Mihai Eminescu, fostă Regală, au trecut printr-o toaletare masivă care aproape i-a lăsat fără coroană. Operaţiunea a fost efectuată de angajaţii Serviciului “Seroplant” din cadrul Primăriei Brăila, care au început lucrul de marţi, astăzi urmând să “execute” ultimele exemplare. Conducerea “Seroplant” ne-a explicat că operaţiunea era necesară pentru salvarea copacilor, care îşi vor reveni la forma iniţială, deşi în prezent arată destul de bizar. “A trebuit să facem o aerisire a coroanei, deoarece, fiind prea bogată, frunzele s-ar fi adunat pe punctul de altoire, provocând o putrezire a altoiului. Astfel de tăieri se execută periodic, la câţiva ani, pentru a menţine copacii sănătoşi”, ne-a spus Ligia Drăgan, directorul “Seroplant”.
În prezent, pe lângă operaţiunea de toaletare a salcâmilor de pe Str. Mihai Eminescu, “Seroplant” desfăşoară toaletări şi chiar tăieri ale unor arbori de mari dimensiuni de pe raza municipiului, care prezintă pericol de prăbuşire din cauza vârstei înaintate sau a altor factori. De altfel, serviciul specializat din cadrul Primăriei primeşte foarte multe cereri din partea populaţiei pentru îndepărtarea unor astfel de arbori de pe domeniul public. Chiar ieri, locatarii zonei Microhală dar şi comercianţii care activează în piaţă, s-au plâns de faptul că din doi plopi bătrâni din apropierea blocului M2 au început să cadă crengi groase, aproape de fiecare dată când bate vântul. “Chiar aseară a căzut o creangă. Noroc că nu era nicio maşină parcată acolo! Unul dintre plopi are trunchiul şubred, s-ar putea prăbuşi cu totul. S-a făcut cerere pentru tăierea lor, să sperăm că se vor lua măsuri cât mai repede!”, ne-a spus, ieri, Angel P., unul dintre locatarii din zonă.
Directorul Drăgan precizează că “Seroplant” se ocupă de toate cererile primite de la populaţie, prioritizând-ule în funcţie de starea de pericol pe care o prezintă arborii în cauză. “O comisie din care fac parte reprezentanţii Primăriei şi Seroplant se deplasează la faţa locului pentru a verifica sesizările primite, iar dacă acestea se confirmă, se emite decizia de toaletare, respectiv de tăiere a arborilor, dacă aceştia nu mai prezintă siguranţă”, ne-a declarat Ligia Drăgan. Potrivit acesteia, în prezent există solicitări pentru tăierea a circa 500 de arbori de pe raza municipiului Brăila, în marea majoritate plopi care şi-au depăşit durata de exploatare. În locul acestora sunt plantaţi alţi arbori, de preferinţă salcâmi, tei, platani, arţari, ulmi sau mesteacăni. În jur de 3 - 4.000 de copaci sunt plantaţi anual în Brăila, potrivit conducerii “Seroplant”.