L-am intrebat pe Damian cum se preteaza relaxarea fiscala despre care vorbeste el, cu criza economica fara precedent pe care de-abia am inceput sa o experimentam in Romania si cum se potrivesc posibilele disponibilizari masive si inchiderea unor intreprinderi cu majorarea salariului minim la 1000 lei. Dovada a cit de bine cunoaste candidatul PSD realitatea din casele brailenilor, acesta ne-a explicat ca, dupa opinia lui, sumele suportate de angajatori pentru a ajunge la nivelul de 1000 lei salariul minim nici n-ar fi atit de mari, pentru ca putini dintre acestia isi mai platesc oamenii la salariul minim pe economie: "Daca vom gindi un sistem coerent de taxe si impozite, probabil ca vom reusi sa facem aceasta relaxare fiscala si sa o punem in echilibru cu majorarea salariului minim pe economia nationala. Nu va reprezenta o suma atit de mare, pentru ca sint multi agenti economici care nu mai merg pe salariul minim pe economie".
L-am mai intrebat pe Doru Damian cind preconizeaza el, ca si membru PSD, ca va intra in vigoare acest salariu minim de 1000 lei, daca partidul sau va ajunge la guvernare: "Eu n-am zis cind... face parte din programul de guvernare pentru perioada urmatoare...". La insistentele noastre de a sti daca aceasta promisiune electorala este valabila din anul 2009 sau se va materializa abia prin 2012, Damian a dat-o din colt in colt: "Nu este o promisiune, este scris in programul de guvernare... Ca si in 2001 -2004, va deveni o lege si va fi aplicata exact cum scrie acolo.
Cred ca de anul viitor se va intimpla acest lucru... Cred ca aceasta masura va fi aplicata incepind din 2009". Intrebat, in continuare, ce inseamna ca prevederea cu salariul minim de 1000 lei "se va aplica incepind din 2009" si daca aceasta exprimare vizeaza o crestere progresiva a salariului minim, candidatul PSD, care evident nu avea idee despre ce este vorba in propozitie, ne-a declarat: "Sint posibile mai multe variante. In 2012, salariul minim pe economia nationala va trebui sa se duca undeva la 800 de euro, sa fie ca si in celelalte tari civilizate din Europa. Deci, plecam de la 250-300 euro, gindindu-ne ca la sfirsitul guvernarii va ajunge undeva la 800 de euro".