Mergi la conţinutul principal

Salariul minim pe economie de 1000 lei, cindva, in viitorul apropiat si de 800 de euro, in 2012

Candidatul PSD pentru Camera Deputatilor, Doru Damian, se declara ingrijorat de criza economica care se manifesta deja in Romania si de efectul acesteia, legat de posibilele disponibilizari. In acest context economic destul de delicat, Damian vine in fata alegatorilor cu declaratii legate de majorarea salariului minim pe economie la 1000 lei si de o relaxare fiscala, pentru intreprinderile mici si mijlocii: "Am constatat ca cei mai constienti oameni de criza financiara sint salariatii, care se tem pentru locul de munca. Salariul minim pe economia nationala este de 1,32 euro pe ora, net. Noi am fost intrebati ce masuri ar trebui sa luam, ca sa traiasca si ei putin mai bine. Noi, PSD-ul, credem ca un salariu minim stabilit la suma de 1000 RON lunar ar fi satisfacator, intr-o prima faza si ar asigura un anumit tip de protectie salariatilor. Acest plan al nostru, de 1000 RON salariul minim, cu certitudine ar putea fi dus la indeplinire si pe baza unei relaxari fiscale, a unor masuri pentru agentii economici, pentru ca in orice economie sanatoasa, baza dezvoltarii economice o constituie intreprinderile mici si mijlocii. Noi avem in Romania la ora aceasta circa 600.000 IMM-uri, care produc plusvaloare romaneasca. Din pacate, semnele nu sint foarte bune, Dacia Pitesti isi inchide portile pentru trei saptamini, afecteaza in lant Sidexul, care nu poate sa isi vinda tabla si din pacate, probabil ca vom asista la unele disponibilizari".
L-am intrebat pe Damian cum se preteaza relaxarea fiscala despre care vorbeste el, cu criza economica fara precedent pe care de-abia am inceput sa o experimentam in Romania si cum se potrivesc posibilele disponibilizari masive si inchiderea unor intreprinderi cu majorarea salariului minim la 1000 lei. Dovada a cit de bine cunoaste candidatul PSD realitatea din casele brailenilor, acesta ne-a explicat ca, dupa opinia lui, sumele suportate de angajatori pentru a ajunge la nivelul de 1000 lei salariul minim nici n-ar fi atit de mari, pentru ca putini dintre acestia isi mai platesc oamenii la salariul minim pe economie: "Daca vom gindi un sistem coerent de taxe si impozite, probabil ca vom reusi sa facem aceasta relaxare fiscala si sa o punem in echilibru cu majorarea salariului minim pe economia nationala. Nu va reprezenta o suma atit de mare, pentru ca sint multi agenti economici care nu mai merg pe salariul minim pe economie".
L-am mai intrebat pe Doru Damian cind preconizeaza el, ca si membru PSD, ca va intra in vigoare acest salariu minim de 1000 lei, daca partidul sau va ajunge la guvernare: "Eu n-am zis cind... face parte din programul de guvernare pentru perioada urmatoare...". La insistentele noastre de a sti daca aceasta promisiune electorala este valabila din anul 2009 sau se va materializa abia prin 2012, Damian a dat-o din colt in colt: "Nu este o promisiune, este scris in programul de guvernare... Ca si in 2001 -2004, va deveni o lege si va fi aplicata exact cum scrie acolo.
Cred ca de anul viitor se va intimpla acest lucru... Cred ca aceasta masura va fi aplicata incepind din 2009". Intrebat, in continuare, ce inseamna ca prevederea cu salariul minim de 1000 lei "se va aplica incepind din 2009" si daca aceasta exprimare vizeaza o crestere progresiva a salariului minim, candidatul PSD, care evident nu avea idee despre ce este vorba in propozitie, ne-a declarat: "Sint posibile mai multe variante. In 2012, salariul minim pe economia nationala va trebui sa se duca undeva la 800 de euro, sa fie ca si in celelalte tari civilizate din Europa. Deci, plecam de la 250-300 euro, gindindu-ne ca la sfirsitul guvernarii va ajunge undeva la 800 de euro".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro