Salariu pe datorie şi cu mare întârziere. Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Brăila a fost nevoit să se împrumute pentru a rezolva problema plăţii salariilor aferente lunii aprilie. După apariţia articolului "Morga în comă", în ediţia din 27 mai a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", conducerea Spitalului Judeţean, care este angajatorul, a acceptat să împrumute SJML cu diferenţa de bani necesară pentru a acoperi fondul de salarii. Însă problemele financiare de la SJML sunt departe de a fi rezolvate, bugetul alocat de la Ministerul Sănătăţii rămânând în continuare insuficient.
Cei 19 angajaţi ai instituţiei aşteptau ieri, 2 iunie, să le intre banii pe card, după o întârziere de peste două săptămâni la plata salariilor pe luna aprilie. SJML nu a avut finanţarea necesară deoarece bugetul primit de la Institutul Medico-Legal din Iaşi, la care este arondat, nu acoperă fondul de salarii şi nici nu a putut suporta diferenţa din veniturile proprii, de asemenea insuficiente. În aceste condiţii, SJML s-a adresat cu o solicitare către Spitalul Judeţean, din a cărui structură organizatorică face parte, să-i acorde un împrumut. "Pe data de 30 mai, Spitalul Judeţean a acceptat să ne împrumute cu suma necesară completării fondului de salarii. Pe 1 iunie a făcut viramentele către Trezorerie şi astăzi lumea aşteaptă să verifice dacă au intrat banii pe card", ne-a precizat medicul şef legist, dr. Gina Ilie. Situaţia financiară precară a SJML Brăila nu este de dată recentă, dar s-a deteriorat de la începutul acestui an. Valoarea contractului care a fost transmis de IML Iaşi este de numai 104.000 lei lunar, în condiţiile în care suma necesară pentru fondul de salarii este de 122.000-125.000 /lună. Deoarece veniturile proprii ale SJML Brăila sunt insuficiente pentru a acoperi diferenţa, instituţia a fost de mai multe ori în situaţia de a cere bani împrumut, inclusiv de la Spitalul Judeţean, fără ca până acum să primească vreun răspuns. O astfel de situaţie a fost chiar înainte de Paşte, când SJML a solicitat un împrumut de 4.000 lei, dar nu a primit nimic, iar ultima adresă trimisă la spital a fost pe 13 mai. Răspunsul, de data aceasta favorabil, a fost primit abia pe 30 mai. "De data aceasta au acceptat, probabil au conştientizat că au şi ei partea lor de vină", ne-a spus dr. Gina Ilie. Medicul şef a adăugat că SJML a scăpat, deocamdată, şi de pericolul de a fi debranşat de la utilităţi, pentru neplata datoriilor, acestea fiind achitate de către spital, dar sumele vor trebui restituite.
IML Iaşi dă vina pe Ministerul Sănătăţii
Problemele financiare de la Serviciul de Medicină Legală, care generează şi o stare de nemulţumire în rândul angajaţilor, sunt departe de a fi rezolvate. Deoarece SJML nu are personalitate juridică, pentru asigurarea drepturilor salariale şi a cheltuielilor de natura bunurilor şi serviciilor trebuie încheiat un contract între spital şi IML Iaşi, lucru care nu s-a întâmplat în 2011. Prevederile propuse în document au nemulţumit conducerea SJML, care l-a contestat, din cauza contradicţiilor existente între valoarea contractului trimis de IML Iaşi şi sumele reale, necesare salarizării personalului de la Brăila. Obiecţiile formulate de conducerea SJML Brăila au fost transmise către Spitalul Judeţean, iar de aici au ajuns la IML Iaşi, fără ca problema finanţării să fie rezolvată. Mai mult, conducerea SJML Brăila a făcut memorii la toate forurile competente, de la Consiliul Judeţean până la Ministerul Sănătăţii, sperând că se va găsi până la urmă o soluţie pentru deblocarea financiară.
Conducerea IML Iaşi ridică neputincioasă din umeri şi spune că a cerut suplimentarea fondurilor de la Ministerul Sănătăţii care, la rândul său, a anunţat că aşteaptă aprobare de la Ministerul Finanţelor pentru o rectificare bugetară. "Am transmis situaţia la Ministerul Sănătăţii şi am cerut suplimentare de fonduri. Când MS va obţine aprobare de la Ministerul de Finanţe, va trimite sumele solicitate. Până atunci, nu avem de unde să dăm mai mulţi bani decât sumele care au fost alocate de Minister. Bugetul pe care l-am trimis noi a fost mai mare, dar ministerul nu a alocat bani suficienţi", ne-a declarat ec. Vera Hatmanu, director economic al IML Iaşi.