Mergi la conţinutul principal

Salarii mai mari pentru personalul nedidactic din şcoli

• ieri, Guvernul a anunţat că va mări cu 20% salariile personalului nedidactic din învăţământ • potrivit noii grile de salarizare, veniturile vor fi cuprinse între 1.450 de lei şi 1.947 lei • la Brăila, aproximativ 1.400 de persoane vor primi lefuri mai mari

 

Noi creşteri de salarii în Educaţie. După ce în luna ianuarie au crescut, în medie, cu 15% salariile personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, de la 1 februarie s-au mărit şi lefurile personalul nedidactic din şcoli. Vorbim despre muncitori, portari, paznici, pompieri, spălătorese şi bucătărese care vor primi o majorare de 20% a salariului de bază.

Decizia vine după ce premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie au discutat ieri pe marginea acestui subiect.

“Respect munca şi contribuţia fiecărui om din sistemul de învăţământ. Am toată deschiderea să găsim soluţii rapide pentru problemele salarizării personalului nedidactic din educaţie şi pentru îndreptarea acestei nedreptăţi care s-a produs pentru aproximativ 53.000 de oameni din învăţământ”, a transmis şeful Executivului într-un comunicat de presă.

Guvernul a anunţat că va promova o Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de astăzi, în scopul soluţionării problemelor apărute în salarizarea personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar. Soluţia avută în vedere vizează aşezarea pe grilă, în funcţie de vechime, a salariilor acestei categorii de personal, iar măsura se aplică începând cu luna februarie. Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învăţământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, şi 1.947 lei.

“Am trecut prin emoţii foarte mari pentru că majorările salariale pentru personalul nedidactic, cea de-a treia categorie din învăţământ, ar fi trebuit să fie pe OUG 2 din 6 ianuarie 2017, de 20%, şi cu două zile în urmă am aflat că nu vor primi pe această ordonanţă. Noi ne-am adresat la toate forurile posibile şi astăzi (n.r. - ieri) a fost întâlnirea cu primul ministru, iar mâine (n.r. - azi) în Guvernul României se va da OUG pentru salarizarea personalului nedidactic din învăţământ începând cu 1 februarie, în cuantum de 20%. Noi avem cam 1.300-1.400 de angajaţi din învăţământul preuniversitar din Brăila care vor beneficia de noile creşteri”, ne-a declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila.

Potrivit proiectului de ordonanţă, salariul de bază al unui muncitor calificat va fi cuprins între 1.490 lei şi 1.947 lei, în funcţie de gradaţie, iar un muncitor necalificat între 1.450 lei şi 1.895 lei. Un portar, paznic, îngrijitor, pompier, bucătăreasă, spălătoreasă/lenjereasă vor primi între 1.470 lei şi 1.921 lei.

La întâlnirea dintre reprezentanţii sindicatelor din învăţământ şi primul-ministru s-a discutat şi problema calculării sporurilor la salariul majorat la 1 ianuarie.  Premierul a precizat că există în acest moment constrângeri bugetare care nu permit acest lucru, dar că se caută soluţii şi resurse pentru ca odată cu Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice să se revină la calcularea sporurilor la salariul de bază aflat în plată.

De asemenea, o altă temă de discuţie a fost promovarea unui nou proiect al Legii Educaţiei Naţionale până la sfârşitul acestui an, în urma unei ample consultări cu mediul academic, societatea civilă, sindicate, patronate, partide politice şi cu toţi cei interesaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro