Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Saddam va fi executat rapid dupa confirmarea sentintei - oficial irakian

Fostul presedinte irakian Saddam Hussein si doi dintre colaboratorii sai vor fi executati imediat in cazul in care Curtea de Apel confirma condamnarea lor la moarte, iar trupul fostului lider de la Bagdad ar putea fi inhumat in secret, au declarat surse guvernamentale, citate de AFP.
"Nu vom pierde timpul. Vom lua in considerare situatia de securitate si vor fi executati imediat, dupa ce Curtea de Apel isi va anunta verdictul", a precizat un inalt functionar irakian, declarindu-se convins ca instanta va confirma condamnarile la moarte.
"Avem in vedere posibilitatea de a-i executa pe cei trei in aceeasi zi, in acelasi timp", a adaugat el.
"Este posibil ca Saddam sa fie inhumat intr-un loc secret. Guvernul se va asigura ca nu i se va construi un memorial", a precizat sursa citata, adaugind ca trupul fostului dictator ar putea fi preluat ulterior de familie. "Ritualurile musulmane permit exhumarea unui corp dupa inmormintare", a spus el.
Saddam Hussein, fratele sau vitreg Barzan al-Tikriti, fost sef al serviciilor de informatii, si Awad al-Bandar, fost presedinte al tribunalului revolutionar, au fost condamnati, in data de 5 noiembrie, la moarte prin spinzurare, ca urmare a implicarii in executia a 148 de siiti in anii '80.
Cei noua judecatori ai Curtii de Apel nu au stabilita nici o data-limita pentru pronuntarea deciziei. In cazul in care ei vor considera ca apelul este fundamentat, va fi organizat un nou proces; daca magistratii confirma decizia primei instante, sentinta trebuie aplicata in termen de 30 de zile. Statutul tribunalului precizeaza ca nici o autoritate, nici chiar presedintele tarii, nu poate invoca dreptul de gratiere si nu poate comuta pedeapsa.
Saddam Hussein este judecat in prezent, alaturi de alti sase fosti lideri irakieni, pentru ca a ordonat si pus in aplicare, in 1987-1988, campaniile militare Anfal in Kurdistan, despre care acuzarea afirma ca s-au soldat cu moartea a 180.000 de kurzi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii