* atât consilierii județeni, cât și cei municipali au aprobat la finele lunii trecute cuantumul și plata cotizației pe acest an către Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacu Sărat” * fiecare entitate a stabilit că va cotiza anual cu 500.000 lei * potrivit unor surse administrative, și comuna Chiscani a aprobat proiectul cu aceeași sumă * consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia solicită transparență totală în privința cheltuirii banilor
Cele trei entități care constituie Asociația prin care se intenționează modernizarea Stațiunii Lacu Sărat au cotizat primele sume în contul comun destinat dezvoltării zonei. În ședința Consiliului Județean Brăila, din 28 octombrie, aleșii au aprobat cuantumul și plata cotizației ce revine Județului Brăila prin Consiliul Județean în calitate de membru al Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat pentru 2021. Suma este de 500.000 lei. O zi mai târziu și Consiliul Local Municipal a spus ”DA” acestui proiect, adăugând încă 500.000 lei. Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să îl contacteze, ieri, pe primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, de altfel președintele acestei asociații, pentru a vedea dacă și Consiliul Local pe care îl păstorește a votat proiectul privind cotizația anuală, însă acesta nu a răspuns până la ora închiderii ediției print. Chiar și așa, surse administrative ne-au transmis că proiectul a fost totuși aprobat și în Chiscani. Cu alte cuvinte, vorbim despre 1.500.000 lei, în total, pentru asociație, în 2021. Reamintim că reprezentanții administrației brăilene au declarat în mai multe rânduri că sumele necheltuite vor rămâne în continuare în acest cont pentru stațiune, urmând să fie utilizate în viitoare investiții.
Potrivit referatului de aprobare a proiectului ce s-a aflat la mapa consilierilor județeni și municipali, Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat Brăila este persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, fără scop patrimonial. Aceasta este constituită conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, cu privire la asociații și fundații și a celorlalte acte normative din domeniu, în vigoare. Potrivit statutului, scopul asociației este promovarea strategiei de dezvoltare economică a zonei și realizarea marketingului acesteia în relațiile cu investitorii, elaborarea de proiecte de interes comun, obținerea de fonduri de finanțare nerambursabilă și elaborarea de documentații tehnico-economice pentru dezvoltarea zonei; atragerea de investiții directe, atât din categoria celor străine, cât și a celor autohtone; dezvoltarea urbanistică durabilă și protecția mediului, dezvoltarea echilibrată a infrastructurii, dezvoltarea turismului, conservarea biodiversității și patrimoniului natural, punerea în valoare a patrimoniului cultural, construit și natural, întocmirea de studii și proiecte, stimularea investițiilor din domeniul privat, amenajarea, modernizarea și întreținerea spațiilor verzi.
Precizăm că atât în CJ cât și în CLM Brăila proiectul a fost aprobat în unanimitate, fără discuții.
Liberalii solicită transparență totală
Ieri, consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a emis un comunicat de presă pe această temă. Liberalul a numit proiectul privind cotizația pentru Asociația ”Lacul Sărat” ca fiind deosebit de important pentru județul nostru, explicând totodată că tocmai de aceea consilierii PNL au luat decizia de a-l aproba. Totuși, Bucălău a solicitat transparență totală din partea Asociației privind cheltuirea acestor sume.
”E clar că orice dezvoltare are nevoie de investiții și e firesc să susținem, indiferent de culoarea politică, orice proiect menit să sprijine Stațiunea Lacu Sărat, care are un potențial extraordinar. Asta am și făcut. Noi, consilierii județeni din partea PNL, am votat «pentru» aprobarea acestui proiect de hotărâre privind cuantumul și plata cotizației ce revine județului Brăila pentru dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat Brăila. Asta este și esența acestei Asociații, să cooperăm! Acum că proiectul s-a aprobat, consider că este de bun augur ca brăilenii să știe exact cum vor fi direcționate aceste sume pentru dezvoltarea stațiunii și etapele fiecărui proiect în parte, pentru a promova astfel imaginea și interesele Asociației și pentru a atrage cât mai mulți investitori. Așadar, facem un apel la transparență și apreciem că Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat Brăila, reprezentată de primarul comunei Chiscani (PSD), Costel Busuioc Cojea, în calitate de președinte, va chibzui foarte bine acest efort financiar pentru dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat”, a declarat Bucălău.
Reamintim că, în luna decembrie 2020, autoritățile brăilene (CJ Brăila, Primăria Municipiului Brăila și comuna Chiscani) au luat decizia de a se asocia pentru a gestiona într-un fel soarta stațiunii Lacu Sărat. Din motive tehnice însă, pentru că numele original era deja luat, aceștia s-au văzut nevoiți să accepte o variantă de compromis pentru denumirea acestei entități, folosind varianta: ”Asociația «Lacul Sărat»”. Ulterior s-a stabilit ca sediul Asociației să fie Vila Lăcrămioara din stațiune, s-a stabilit componența consiliului director: președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, și viceprimarul Alexandru Jantea, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, și viceprimarul Geanina Pospai. Ulterior, președinte în primă fază a fost ales Cojea.