Skip to main content

S-a stins din viata Cezar Hirjescu

Cunoscutul ziarist si prozator brailean Cezar Hirjescu a decedat, ieri, in urma unui infarct. Asta dupa ce mai multe zile starea de sanatate i-a creat probleme si a ajuns intr-un final la medic in ziua de 25 septembrie. In urma consultului, acesta i-a recomandat o internare pe care, insa, a refuzat-o. In doar citeva ore starea i s-a agravat, fiind internat de urgenta in jurul orei 2.30 la sectia de Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta. Medicii i-au efectuat toate manevrele posibile de resuscitare, dar in dupa-amiaza zilei de ieri a decedat.
In virsta de 53 de ani, Cezar Hirjescu, gazetar, scriitor, realizator radio, a publicat carti si poeme, fiind implicat in mai multe proiecte de radio si publicatii, dedicindu-se in special domeniului jurnalistic. S-a nascut pe 9 iulie 1954 la Iasi, a absolvit Liceul "Nicolae Iorga" din Braila, iar in Bucuresti Facultatea de Ziaristica, in anul 1981. Din 1995 este corespondent special al "Rompress" pentru judetul Braila, fiind acreditat drept corespondent itinerant in Germania, Cehia, Ungaria, Turcia, Republica Moldova si Grecia. Din 2001, devine corespondent acreditat al Radiodifuziunii Romane, canalul Radio Romania Actualitati pentru judetul Braila unde si-a desfasurat activitatea pina ieri. In decursul carierei a colaborat la periodicele "Flacara", "Scinteia Tineretului", "Inainte", "Bucovina Literara", "Convorbiri Literare" si altele. A incintat ascultatorii in emisiunile
radio "Buna seara Braila!" si "Telefonul de joi" si a realizat saptaminalul televizat "Presa fata in fata cu presa". A fost membru al Societatii Ziaristilor din Romania si al Organizatiei Internationale a Jurnalistilor. Cezar Hirjescu a vernisat patru expozitii personale de fotografie artistica si a scris mai multe carti, ultima, intitulata "Moartea vine rizind", fiind lansata in noiembrie 2004. La acea data, profesorul Vasile Zbarcea aprecia ca in cartea sa, Cezar "Nu foloseste un limbaj licentios, nu filozofeaza insirind verzi si uscate, si nu barbarizeaza limba cu neologisme".

Prietenii regreta disparitia ziaristului si publicistului Cezar Hirjescu

Scriitorul Aurel Furtuna: "Cezar Hirjescu imi era prieten, ne era prieten. (La trecut? De ce?). Poate ca versurile, proza lui nu au fost citite, dar stirile elaborate pe Radio Romania Actualitati despre Braila aveau darul de a face cunoscuta si aceasta parte a tarii. Cezar era ziarist si om de stiri, in primul rind! Gazetar, a condus si a colaborat la multe din publicatiile literare postdecembriste. Cei ce i-au citit cartile “Contrabanda cu vise” si “Hotel Omega” isi vor fi dat seama ce inseamna sa calatoresti cu adevarat. Romanul “Moartea vine rizind”, dar si volumele de versuri “Nopti cu insomnii” si “Extract de constiinta” il reprezinta pe de-a-ntregul. Sportiv de performanta, prieten de performanta, poet si gazetar, Cezar Hirjescu va ramine intotdeauna printre noi. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!"

Profesorul si scriitorul Vasile Zbarcea: "Avind rabdarea de a suferi jelindu-se numai siesi, nu imi vine sa cred ca Cezar e acum in drum spre Cetatea Celesta. Amintindu-mi de el, simt mirosul de cerneala tipografica al spalturilor saptaminalelor “Vocea Brailei” si “Sportul brailean”, un fel de corabii cu care trageam nadejde ca vom strabate ape necunoscute. El a fost capitanul, eu si Doru Costin - fie-i si lui tarina usoara! - am fost matrozii".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu