* anunțul a fost făcut, astăzi (vineri) de către președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac * acesta a postat o filmare în care apare alături de Luminița Mihailov, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională S-E și discută despre proiectele pe fonduri europene ale județului * contractul pentru reabilitarea Palatului Administrativ are o valoare de 3,8 milioane euro și o durată de implementare de 93 de luni
Contractul pentru reabilitarea clădirii în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean, Primăria Brăila și Prefectura, a fost semnat. Potrivit unui anunț făcut, astăzi (vineri) de către președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, acesta este în valoare de 3,8 milioane euro și are o durată de implementare de 93 de luni. Acesta a postat o filmare video în care apare alături de Luminița Mihailov, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională S-E, după semnarea contractului. Cei doi discută despre proiectele aflate în lucru și despre nivelul atracției de fonduri europene la nivelul județului nostru.
”Astăzi semnăm un proiect foarte important pe Programul Operațional Regional, este vorba despre reabilitarea Palatului Administrativ. Un proiect de aproximativ 3,8 milioane euro. Unul dintre proiectele pe care ni le-am dorit în acest mandat. Sperăm ca în foarte scurt timp să trecem la toate procedurile legale, astfel încât acest proiect să devină și vizibil. Ca această clădire, să spunem, reprezentativă pentru brăileni, să fie reabilitată complet. Mai avem și alte proiecte în derulare. Împreună cu doamna Mihailov avem o discuție, pregătim proiecte, avem DALI-uri și sperăm ca pentru noul exercițiu financiar 2021 - 2027 să intrăm și cu alte clădiri în reabilitare. Și aici mă refer la Corpul B al Spitalului Județean. O clădire de patrimoniu. Din datele pe care le avem, din faza de studiu, să îi spunem așa, DALI, pentru această clădire va fi un proiect de aproximativ 16 milioane euro. Dar asta nu înseamnă că nu suntem pregătiți și pe partea de infrastructură rutieră. Avem patru DALI-uri în momentul de față, în evaluare. Și sperăm să atragem cât mai multe zeci de milioane de euro, astfel încât infrastructura județeană să devină din ce în ce mai bună. Aceste două domenii, sănătatea și infrastructura să aducă prosperitate și un nou mod ca noi investitori să vină cu drag la Brăila și să le ofere job-uri brăilenilor”, a declarat Chiriac.
La rândul său, Mihailov a ținut să felicite CJ Brăila, pe Chiriac și echipa acestuia pentru faptul că a reușit să atragă fonduri europene până în prezent. Cumulat cu Municipiul Brăila, Mihailov a precizat că numai pe Programul Operațional Regional, administrația locală a reușit să atragă aproape 100 milioane euro.
”Cu toții știm că este un proces destul de complicat, spre deosebire de finanțare. Actualul exercițiu de finanțare se termină în 2023. Practic proiectul pe care îl semnăm astăzi, de eficientizare energetică și de refuncționalizare a clădirii Palatul Adminsitrativ Brăila, are ca termen de finalizare decembrie 2023. Așa cum a menționat domnul președinte, acum începem pregătirea proiectelor pentru următoarea perioadă de programare, în așa fel încât să nu mai avem întârzierile pe care le-am avut în exercițiul 2014-2020. Știm cu toții că am început practic implementarea după 3 ani de la aprobarea de către Comisie. Aici practic este o muncă permanentă. O muncă ale cărei rezultate se văd după un an, uneori după doi ani. Dar important este că avem rezultate. Și iată o sumă importantă care intră în bugetul CJ Brăila, din partea Uniunii Europene și a bugetului de stat. Pentru că așa cum cunoaștem, 80% din fonduri sunt ale Uniunii Europene, diferența este de la bugetul de stat și contribuția Consiliului Județean. Felicitări și succes în implementare”, a declarat Mihailov.
Alte proiecte în lucru
Francisk Chiriac i-a solicitat lui Mihailov să enumere, pentru brăileni, ce proiecte are Consiliul Județean în implementare, dar și valoarea lor. De asemenea, să povestească despre TEN-T, un proiect de infrastructură deja semnat. Acesta chiar a ținut să îi facă o introducere: ”Vreau să povestiți pe scurt brăilenilor despre proiectul mare pe infrastructură, TEN-T. Pe care l-am semnat și deja este în implementare și în maxim o lună de zile vom intra efectiv în execuția lui. Despre proiectul pe SUERD. Am făcut o socoteală împreună cu Direcția de strategii și dezvoltare, până în momentul de față avem în implementare, și în derulare, proiecte în valoare de 53 milioane euro pe POR. Avem proiecte depuse și în evaluare de aproximativ 24 milioane euro. Nu știu care va fi valoarea celor patru DALI-uri și a Corpului B al spitalului județean, dar sper să fie o sumă destul de consistentă, astfel încât să depășim 100 milioane euro atrase de județul Brăila pe astfel de proiecte europene”.
Mihailov a ținut să precizeze că din punctul său de vedere județul Brăila stă bine la capitolul absorbție de fonduri europene și că nu este corect să se facă vreo comparație cu județe sau orașe mari din țară. Mai mult, aceasta a vorbit despre problemele legate de organizarea licitațiilor, care la Brăila, de multe ori au dus la întârzieri.
”Da, este adevărat. Avem două proiecte de drumuri județene. Un proiect de valoare foarte mare, 20 milioane euro, care asigură continuitatea la coridorul european TEN-T. De asemenea, proiectele de eficiență energetică ale consiliului. Acesta pe care îl semnăm astăzi și pe care îl terminăm până la decembrie 2023. Și proiectele pe care le aveți în evaluare acum, pe care urmează să le finanțăm. Proiectul de eficiență energetică pentru Corpul A al spitalului și înțeleg că aveți în pregătire proiectul pentru Corpul B pentru programul viitor. Deci există proiecte, cred că dumneavoastră cu municipalitatea, la ora actuală aveți proiecte de peste 100 milioane euro, numai pe Programul Operațional Regional. Chestiunea este că trebuie să avem răbdare din cauza licitațiilor. Brăila are o oarecare întârziere, trebuie să recunoaștem acest lucru. Durează foarte mult procedurile de licitație, dar asta nu înseamnă că Brăila nu a atras bani. Discuțiile în zona asta chiar nu sunt reale. Brăila are proiecte, contracte semnate. Și asta în zona publică. Dacă discutăm și de zona privată, evident că banii sunt mai mulți. Adică sunt proiecte și în zona firmelor private. Atât pe zona micro cât și pe zona de IMM-uri. Deci Brăila este într-o marjă de normalitate, ca să zic așa, de experiență, de fonduri europene. Cred că trebuie să ne comparăm în primul rând cu noi. Adică nu putem să comparăm Brăila cu județul Cluj sau cu județul Constanța. Pentru că trebuie să ne uităm și la potențialul populației, al economiei. Acest gen de comparații nu sunt corecte. Nu poți să compari metropole cu niște județe care fac ce pot ca să atragă mediul de afaceri. Deci nu ne comparăm. Timișoara cu Cluj nu se compară, cum nu ne comparăm cu Constanța sau cu Galațiul. Trebuie să vedem, fiecare, raportat la numărul de locuitori - pentru că asta ar fi o abordare corectă- , care este atracția de bani per locuitor. Dacă ar fi să facem o comparație”, a conchis Mihailov.
Reamintim că membrii CJ Brăila au aprobat, în luna februarie, o actualizare a documentaţiei tehnico-economice pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea Palatului Administrativ.