Mergi la conţinutul principal

S-a scumpit apa pe blat

* de la 0,53 lei/mc de apă uzată s-a ajuns acum la 2,03 lei/mc (inclusiv TVA) * astfel, tariful general al apei la Brăila (adică apă potabilă plus canalizare şi apa pluvială) a urcat de la 3,84 lei/mc la 5,34 lei/mc * de vină pentru această modificare sunt punerea în funcţiune a Staţiei de Epurare, precum şi indexarea semestrială a tarifului *

Facturi şoc pentru serviciile de apă-canal în întreaga Brăilă! Din decembrie anul trecut, compania de utilităţi care asigură acest serviciu a majorat tariful practicat cu 1,5 lei inclusiv TVA. Astfel, administratorii de bloc vor face listele de întreţinere în funcţie de tarife cu aproape 40% mai mari decât până acum. Tot cu 40% mai mult vor plăti şi abonaţii de la case, care au primit acum facturile aferente consumului din ultima lună a anului abia încheiat.

Concret, dacă un metru cub de apă, plus canalizarea, plus apa pluvială erau facturate, până nu de mult, la un tarif de 3,84 lei cu tot cu TVA, acum calculul se va face la 5,34 lei/mc (inclusiv TVA).

Administratorii de bloc au explodat de enervare când au văzut facturile pe decembrie cu noul tarif şi probabil la fel o vor face şi brăilenii care au contract direct cu furnizorul de utilităţi publice de apă şi canalizare.
De unde această majorare? Municipalitatea spune că a fost generată, pe de o parte, de punerea în funcţiune a noii Staţii de Epurare, iar pe de altă parte, de indexarea semestrială a tarifului companiei de utilităţi, obligată să ajungă, cel târziu în decembrie 2013, la un tarif unitar pe întreg judeţul.

Administratorii de bloc au avut un şoc atunci când au fost să ridice, zilele acestea, de la sediul Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila factura aferentă consumului lunii decembrie 2011. Aceasta deoarece au observat cu surprindere că suma pe care o au de plată asociaţiile pe care le administrează a crescut considerabil. De exemplu, la un consum mediu de 350 mc, factura pe decembrie a ajuns la aproape 1.870 lei, cu mai bine de 500 lei în plus faţă de factura pentru acelaşi consum, dar aferentă lunii noiembrie. Mai exact, dacă în noiembrie consumul luat ca etalon era facturat cu 1.344 lei, acum, iată, suma de plată din factură a ajuns la 1.869 lei. S-au lămurit imediat că nu este vorba de o greşeală de operare după ce au studiat cu atenţie facturile proaspăt emise de CUP Dunărea, pentru că au observat că tariful la canalizare este mai mare cu 1,5 lei/mc. Cu această modificare tariful general pentru serviciile de apă-canal a urcat acum undeva la 5,34 lei/mc cu tot cu TVA, faţă de numai 3,84 lei cât era înainte. "Las la o parte faptul că nu s-a anunţat nimic oficial despre această scumpire şi mă gândesc cu groază la discuţiile care o să iasă în asociaţie când o să afişez întreţinerea pe decembrie după noul tarif de apă-canalizare. Şi aşa lumea îşi drămuieşte cu mare atenţie fiecare bănuţ, vă daţi seama ce o să iasă când o să vadă că apa rece a ajuns, cu tot cu serviciul de canalizare şi pluvial, la 5,34 lei?", ne-a declarat administratorul unei Asociaţii de Proprietari din Hipodrom. Aceleaşi temeri le-au împărtăşit şi administratorii unor AP din Obor şi Radu Negru, care discutau impacientaţi pe marginea acestui subiect, la ieşire din biroul CUP Dunărea, unde se ridică facturile. "Tu ştiai ceva de scumpire? Că eu doar auzisem ceva, fără să am cifra exactă. Stai să vezi acum cum o să scadă consumul de apă raportat lunar de fiecare proprietar. O să fie nişte diferenţe de toată frumuseţea între consumul raportat şi cel facturat", spunea unul dintre ei. "O să aducă citirea la apă cu zecimale, la gândul că o să plătească mai puţin. Nimeni nu se gândeşte, însă, că diferenţa tot ei o plătesc, pentru că o împart la toată lumea din asociaţie, că doar n-o s-o plătesc din banii mei", a punctat un altul.

Majorarea este pusă, în principal, pe seama Staţiei de Epurare

Întrebat care este explicaţia acestei scumpiri, primarul municipiului, Aurel Simionescu a declarat că la mijloc au fost doi factori care au generat acest fenomen. "Din decembrie a intrat în funcţiune Staţia de Epurare şi de aceea a fost modificat tariful. În al doilea rând, la fiecare semestru, cei de la Compania de apă-canal fac indexări pentru a ajunge ca, la final de 2013, să existe un tarif unitar pentru serviciile lor în întreg judeţul. CUP Dunărea este furnizorul atât pentru oraş cât şi pentru judeţ şi trebuie să existe un tarif unic, nu o anumită sumă la noi în oraş şi alta într-o localitate din judeţ. Aceştia au fost factorii care au generat această modificare", ne-a declarat Aurel Simionescu, punctând că noul tarif a fost calculat şi aprobat în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Dunărea" Brăila, în şedinţa Adunării Generale din 30 noiembrie 2011, cu aplicabilitate din 1 decembrie acelaşi an. De precizat că această asociaţie a fost înfiinţată prin acordul exprimat în mod expres de municipiul Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, cele trei oraşe şi toate comunele din judeţ. De altfel, fosta Regie Autonomă Apa Brăila s-a transformat în CUP Dunărea prin fuziunea cu fosta Judeţeana de Apă Brăila, devenind astfel furnizorul serviciilor de apă-canal în întreg judeţul. Aceste manevre au facilitat accesul la finanţări europene importante, menite să dezvolte şi să modernizeze reţeaua de apă şi canal din municipiu şi judeţul nostru.

Ar mai trebui adăugat că potrivit celor mai recente date statistice privind tarifele practicate de operatorii din întreaga ţară - o situaţie aferentă anul 2010 -, arată că Brăila se situa undeva la coada clasamentului, având printre cele mai mici tarife la nivel naţional.

"CUP Dunărea, mai tare ca Dumnezeu!"

Totuşi, asociaţia profesională a AP-urilor din oraş este nemulţumită de faptul că nu a existat transparenţă în aprobarea noului tarif. "Nu înţeleg de ce nu s-a făcut public în media locală această majorare. Avem radiouri, avem presă scrisă, avem şi televiziuni. Pe nicăieri nu am văzut însă anunţul cu această majorare şi nu mi se pare normal. Că a fost cauzată de faptul că avem acum staţie de epurare a apelor uzate este clar, dar stau şi mă întreb, până la urmă, noi, consumatorii care plătim tarife majorate, vom ajunge să fim coproprietari la această staţie sau cum? Cât timp o să plătim pentru această investiţie? Şi ar mai fi ceva: dacă luăm drept exemplu judeţul Constanţa, o să vedem că la ei tariful general pentru apă-canal este de circa 6 lei per metru cub. Da, dar ei au apă din puţuri forate, nu direct din Dunăre, aşa cum avem noi. Oricum, revenind la scumpirea de la noi, faptul că nu au anunţat din timp populaţia cu privire la modificarea de tarif nu mi se pare în regulă. O să asistăm pe viitor cel mai probabil la încercări de a păcăli asociaţiile de proprietari prin comunicarea unui index nereal de consum de apă, doar-doar, o să fie întreţinerea mai mică", a spus Marian Covache din partea "Uniunii Asociaţiilor de Proprietari" şi membru în Colegiul Director al Ligii "Habitat".

De asemenea, şi asociaţia profesională a administratorilor de bloc din Brăila se declară scandalizată de majorarea aplicată pe şest pentru consumul de apă-canal din decembrie. "Perioada de facturare este împărţită în două: câteva zile din noiembrie şi apoi aproape întreaga lună decembrie 2011. Dar stau şi mă întreb cum s-au făcut estimările de consum pentru a fi împărţită cantitatea de apă citită în decembrie pentru a putea fi facturată diferenţiat cu noul tarif majorat? Plus că există probleme şi la apa pluvială, în sensul că două blocuri alăturate au facturate cantităţi diferite. Asta e foarte curios, pentru că s-a ajuns la situaţia în care CUP Dunărea este mai tare ca Dumnezeu, pentru că ştie exact cât a plouat diferenţiat pe străzi şi pe blocuri. Lăsând gluma la o parte, nu este corect faptul că nu au anunţat intenţia de majorare. Existau zvonuri la finele anului trecut, dar nu se ştia nimic concret, ca acum să ne trezim cu facturile astea mai mari cu aproape 40%", ne-a declarat Ionel Istodor, administrator la mai multe AP din oraş şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Administratorilor de Imobil (AJAI).

Redactorii "Obiectiv" au încercat în zadar, ieri, să-l contacteze pe directorul CUP Dunărea, Mihai Chiriţă, pentru a obţine un punct de vedere.

CUP Dunărea a încheiat 2010 cu un profit brut de peste 2 milioane de lei

Conducerea CUP Dunărea a comunicat faptul că dacă nu s-ar fi făcut investiţia în Staţia de Epurare Brăila ar fi ajuns să plătească amenzi enorme, pentru că poluează fluviul prin deversarea directă a apelor uzate.
Trebuie precizat faptul că de la biroul din cadrul CUP Dunărea, de unde se ridică facturile de apă-canal, administratorii care insistau în întrebări de genul "de ce nu s-a anunţat din timp această modificare" au primit o copie a anunţului publicat de companie într-un săptămânal local, cu un tiraj de doar câteva sute de exemplare şi pe care nu-l cumpără aproape nimeni. Şi atunci se naşte întrebarea de ce această zgârcenie a CUP Dunărea, în contextul în care compania a încheiat cel mai recent an de raportare financiară - 2010, cu un profit brut de 2,36 milioane de lei. Ce-i drept, CUP Dunărea este acum implicată cu un efort financiar consistent într-un proiect cu finanţare europeană, care îşi propune reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Brăila, cu o valoare de aproape 10 milioane de euro. CUP Dunărea a contractat, recent, de la BERD un împrumut de circa 37,6 milioane de lei pentru a asigura partea de cofinanţare ce-i revine în acest proiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro