Mergi la conţinutul principal

S-a oprit testarea Covid în școli

* elevii brăileni nu au mai fost testați ieri și nici nu se știe în prezent dacă și în ce condiții va fi reluat acest proces

 

În ultimele trei luni, elevii din Brăila și din toată țara au fost testați cu teste rapide antigen efectuate din probă de salivă pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Odată cu încetarea stării de alertă și anularea restricțiilor, din 9 martie, procesul de testare a fost pus pe pauză. În mod normal elevii erau testați de două ori pe săptămână, în fiecare zi de luni și joi, însă ieri niciun elev brăilean nu a mai fost testat pentru că stocurile de materiale s-au epuizat săptămâna trecută. Ministerul Educației nu a precizat până în prezent dacă acest proces va continua.

Reamintim că testarea elevilor a pornit cu stângul încă de la început. Întreaga ”brambureală” a început în noiembrie 2021, atunci când Ministerul Sănătății a trimis către Ministerul Educației o instrucțiune în care erau prevăzuți pașii pentru testare, procedura fiind transmisă mai departe școlilor. În document se preciza că testele urmau să fie făcute în fiecare zi de luni și joi, de către personalul medical sau profesori special desemnați de școli pentru acest proces. Ulterior, Ministerul Sănătății a precizat că testele pot fi făcute și acasă, de către părinți, argumentând că ”pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru”. În școli s-au făcut apoi chestionare în care părinții au putut opta pentru testarea acasă sau la școală, majoritatea unităților de învățământ din România optând pentru testarea la domiciliu.

Odată lămurit acest aspect, a apărut o altă problemă: distribuirea testelor propriu-zise. Cum kit-urile nu au venit complete, profesorii au fost nevoiți să le sorteze și să ambaleze testele în pungi ce au ajuns apoi la elevi. După ce s-a găsit o soluție și la acest capitol, a apărut o altă problemă legată de raportarea rezultatelor testelor, în sensul că nu a existat o procedură unitară și fiecare școală și-a făcut propria regulă de a centraliza datele. Tot în acea perioadă, pe internet au început să apară anunțuri în care părinții vindeau testele rapide.

Într-un final, testarea elevilor a început pe 6 decembrie 2021 și a durat doar 2-3 săptămâni pentru că nu au mai fost suficiente kituri, licitațiile organizate de Ministerul Educației fiind contestate.

Când lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal, semestrul al doilea a început fără ca școlarii să mai fie testați în primele săptămâni, procesul fiind reluat abia pe 25 ianuarie. De atunci lucrurile au mers bine, până săptămâna aceasta când testarea s-a oprit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro