Sint vizate femeile care au peste 45 de ani, aflate in somaj de lunga durata si femei sub 25 de ani care nu au calificare si nici loc de munca. Reprezentantii acestei organizatii neguvernamentale vor elabora si un manual de bune practici in ceea ce priveste ingrijirea la domiciliu. "Somajul secera, in special, persoanele cu virsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani si pe cele care au peste 45 de ani. De aceea ne-am indreptat spre aceste grupuri. Si apoi exista foarte multe solicitari pentru ingrijirea la domiciliu, iar acest proiect vine in sprijinul nevoilor comunitatii. Cursurile pentru ingrijire batrini dureaza 3 luni, iar cele pentru ingrijire bolnavi, 6 luni. Tehnica ingrijirii e veche, dar noi venim cu metode noi, cu mai multa organizare, cu tehnici de ridicare, mobilizare. Orele de practica se vor desfasura la caminul de batrini Sfintul Nicolae", a declarat Catina Ahmad, presedintele Fundatiei "Euro 21" Braila. Aceasta a facut prezentarea salilor de curs unde se aflau diferite obiecte utile atit persoanei care ofera ingrijire, cit si asistatilor. Este vorba despre scaune cu rotile, rampe mobile, cordoane pentru transport, scari pentru recuperare, mingi din burete, perii speciale, instrumente pentru rularea ciorapilor, astfel incit asistatii sa se poata descurca si singuri cind incearca sa se imbrace, ustensile pentru fragmentarea pastilelor etc. Locatia centrului reprezinta contributia Consiliului Judetean la acest proiect. Niculina Moisescu, vicepresedinte CJ, a precizat ca nu este prima data cind Fundatia "Euro 21" Braila vine cu un proiect bun si de aceea a gasit sprijin din partea autoritatilor brailene.
Multi dintre pensionari se afla in stare de dependenta sau semidependenta
In prezent, in judetul nostru exista nu mai putin de 100.673 de pensionari, dintre care 79.091 sint de stat si 21.582 sint agricultori. Dintre acestia, o parte se pot descurca singuri, dar multi se afla in stare de dependenta sau semidependenta. Foarte multi au depus cereri la caminele de batrini, dar locurile sint limitate, astfel incit ajung sa astepte ani de zile pina cind obtin o repartitie. Pe de alta parte, nici copiii nu-i pot ajuta prea mult, deoarece fie sint la serviciu, fie au ei insisi copii care trebuie supravegheati. Solicitarile privind ingrijirea la domiciliu vin atit din partea virstnicilor, cit si din partea copiilor acestora.
La inaugurare au fost prezenti si reprezentanti ai fundatiilor Pro Homini si Lumina care au recomandat efectuarea testelor psihologice pentru persoanele care urmeaza sa lucreze cu oamenii aflati in stare de dificultate. De altfel, Fundatia Pro Homini intentioneaza sa inchirieze scaune cu rotile pentru persoanele care se confrunta cu dificultati de deplasare. Alexandru Sculschi, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si dr. Lucica Scutaru, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica au salutat dezvoltarea serviciilor complementare. Veronica Macri, director executiv al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie a precizat ca persoanele care vor absolvi cursurile vor avea diplome recunoscute atit in Romania, cit si in spatiul european.