Primarul orasului, Aurel Simionescu, s-a declarat multumit ca a venit multa lume la teatru, ca schimba impresii si ca se vor bucura impreuna de spectacole. Adresindu-se conducerii teatrului "Maria Filotti" si staff-ului festivalului, primarul Aurel Simionescu a spus: "Veti avea tot sprijinul Primariei, vom incerca sa facem mai mult si mai bine pentru Braila in domeniul teatrului. Sa aveti o saptamina frumoasa de teatru. Trebuie sa remarc faptul ca alaturi de noi este si primarul orasului Bursa din Turcia, cu care sintem infratiti, ceea ce este o dovada ca astfel de actiuni ne pot uni, ne fac prieteni, sint benefice pentru toti".
Directorul festivalului, criticul Doina Papp a remarcat solidaritatea comunitatii oamenilor de teatru, veniti in numar mare la deschidere, care prin prezenta lor la asemenea manifestari le ridica prestigiul. "Trebuie sa marturisesc atasamentul meu pentru publicul din Braila caruia ii facem aceasta oferta cu incredibil de multe spectacole. Un colectiv foarte mic de oameni din jurul festivalului, au facut posibil ca acest festival sa existe sub coordonarea directorului teatrului, Veronica Dobrin si a directorului artistic Radu Nichifor", a spus criticul Doina Papp.
In final, directorul teatrului, Veronica Dobrin a precizat ca toate spectacolele din strainatate sint traduse in limba romana, ca recomanda tuturor sa le vada si ca municipalitatea a promis ca va asigura mijloace de transport in comun si la orele mai tirzii la care se termina spectacolele.
"Omul perna" este un spectacol de o sensibilitate si o forta iesite din comun, au apreciat la unison oamenii de teatru
Prima seara a festivalului a debutat, in Sala Mare, cu premiera "Omul perna" de Martin McDonagh, regizat de Radu Afrim. Asa cum ne-a obisnuit apreciatul si premiatul regizor, si in acest spectacol nu s-a sfiit sa aseze o oglinda in fata societatii ca sa o vedem mai clar asa cum e: violenta, dura, urita. Desi a incercat ca pe parcursul spectacolului sa indulceasca pastila, in final cu greu mai puteai zimbi la glumele politistului idot sau la grosolaniile celui care se dorea mai destept.
Multe efecte de lumina, multe elemente care te duc cu gindul la cinematografie, intr-un decor simplu dar de efect. Acesta a fost realizat de tinarul Cosmin Florea, elev la Liceul de Arta. Costumele au fost concepute de o colega de-a sa, eleva Anamaria Pavel. Muzica antrenanta si rascolitoare, selectata tot de Radu Afrim, a subliniat perfect mesajul pe care regizorul voia sa-l transmita. La conferinta de presa de ieri criticii au apreciat ca "Omul perna" este un spectacol de o sensibilitate si o forta iesite din comun. Drama copiilor supusi violentelor de tot felul, problema autoritatilor, drama creatorilor, care isi vad opera aruncata la gunoi din cauza prostiei celor din jur, toate acestea sint rind pe rind aduse in atentia publicului prin intermediul unor povestiri. Criticii au mai spus ca este un spectacol foarte dens, dur, in care domneste o atmosfera de dezabuzare, de sictir, in care se combina lirismul cu drama si se creeaza un efect extraordinar. Regizorul Radu Afrim a marturisit ca de acest text i-a vorbit Mirela Suru. "A fost prima data cind nu am schimbat nimic la un text tradus. Prima data mi s-a parut foarte multa vorbarie despre adevar, vinovatie si m-am gindit: cum fac eu sa-i tin pe spectatori in sala? Am avut mari probleme cu montarea. Am ales atmosfera de cabaret, o lume specifica in care se spun lucruri atroce. Daca nu se spune lucrurilor pe nume, daca se umbla cu mari subtilitati lumea nu se prinde pentru ca lumea nu mai este chiar atit de titrata ca altadata. Pe de alta parte, de ce sa fii subtil, cind societatea nu e deloc subtila, e din ce in ce mai triviala. Provocarea intr-un asemenea spectacol este sa reusesti sa fii violent, fara sa devii trivial. Spectacolul are si foarte multa energie caracteristica oamenilor de la Braila si nu cred ca daca as fi pus textul in alta parte decit aici ar mai fi iesit la fel", a explicat regizorul Radu Afrim.
In spectacol se remarca tinarul Eugen Jebeleanu, cu o energie debordanta, actor care reuseste sa emotioneze prin jocul sau, si Alin Florea. Eugen Jebeleanu a marturisit ca nu stie cum trece timpul in spectacol si ca il ajuta foarte mult sa se mentina tot timpul in tensiune faptul ca nu iese nici o clipa din scena. Valorea lui Alin Florea a fost relevata publicului brailean prima data in "Angajare de clovn". Apoi a jucat un june prim in Visul unei nopti de vara", iar acum interpreteaza excelent partitura politistului idiot, cu idei putine dar fixe, agramat, imbecil, dar cu o foarte buna parere despre sine. Interpretarea sa a provocat de multe ori aplauze la scena deschisa. O interpretare credibila, care provoaca frisoane, a reusit si Mihaela Trofimov in cele doua monoloage ale sale, ca si Emilian Oprea si Liviu Pintilieasa. In spectacol mai joaca Septimiu Stoica, Claudiu Urse, Valentin Burlacu, George Crinta, Eliza Turtoi, Georgiana Nedelcu si Cosmin Cosma, tineri care dovedesc talent si promit pentru viitor.
"Ultima ora" a lui Sebastian - o parodie cu accente grotesti
Teatrul National din Chisinau a prezentat ieri seara o parodie dupa spectacolul lui Mihail Sebastian, "Ultima ora", in regia lui Alexandru Cozub. Spectacolul este montat intr-o cheie cu accente grotesti pentru ca vrea sa atraga atetia asupra cenzurii care se exercita asupra presei in Republica Moldova. Desi majoritatea celor prezenti la conferinta de presa de ieri au apreciat ca Mihail Sebastian este cumva intr-un con de umbra, criticul Geo Serban a precizat ca dimpotriva, in ultimul an a fost o explozie Sebastian si ca publicistica sa este apreciata ca fiind cea mai valoroasa. "Sebastian va reveni in dramaturgia romaneasca dar sub alti parametri decit pina acum. Publicistica lui are anumite raportari la actualitate pentru ca se potriveste foarte bine cu ce se intimpla in anii '31 - '32 in Parlamentul Romaniei". Tot ieri s-a jucat la sala Centrului Cultural pentru Tineret "Tradarea" de Harold Pinter, in regia lui Mehmet Ergen, din Turcia, iar la sala Studio Teatrul German de Stat din Timisoara a prezentat spectacolul lui Alexander Hausvater, "Judecata".
Marti - Ziua Marius Manole
Astazi, de la ora 18.30, in Sala Mare, Teatrul "Metropolis" prezinta spectacolul "In rolul victimei", regia Felix Alexa. In rolurile principale joaca Razvan Vasilescu, Marius Manole, Dana Dogaru.
La sala Studio, de la ora 19.00, Teatrul Act ofera brailenilor "Amalia respira adinc", de Alina Nelega, regia Mariana Camarasan. Actrita Cristina Casian prezinta povestea unui destin dramatic al unui copil provenind dintr-o familie instarita care pierde totul odata cu venirea regimului comunist.
In sala Centrului Cultural pentru Tineret, de la ora 20.30, se joaca spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele" de Petr Zelenka, in regia lui Radu Afrim.
Tot miine seara, la Clubul festivalului, de la ora 22.00, este jucat un spectacol cu Marius Manole si Rodica Mandace, "Iubirile lui Sebastian".