S-a creat o "psihoza" privind creditarea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

S-a creat o "psihoza" privind creditarea

Seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al CEC Bank, Radu Ghetea, a sustinut ieri intr-un interviu, ca s-a creat o "psihoza" privind creditarea, iar daca Banca Nationala reducea dobinda de politica monetara "nu se intimpla o mare scofala".
"S-a creat un fel de psihoza, stam asa pe loc si spunem “Dom'le, vai de mine”. E ca in povestea aia cu drobul de sare. Eu cred ca IMM-urile ar trebui sa se duca la banci, sa vada care este situatia reala. S-a creat un fel de psihoza ca creditarea este blocata, ca nimeni nu mai da nici un credit, ca vai de mine ce dobinzi inalte. Nu atit clientul trebuie sa se uite la Banca Nationala, la Banca Nationala ne uitam noi, bancile, pentru ca de acolo ni se dau semnale noua si mai departe noi dam anumite semnale. Dar, va spun eu, daca reducea Banca Nationala cu 0,25 (puncte procentuale - n.r.) dobinda de politica monetara, nu se intimpla mare scofala. Se intimpla in timp, azi 0,25, miine 0,25, costul fondurilor incepe sa se reduca la banci si incet-incet ajungem la ceea ce ar trebui sa fie in Romania, adica niste dobinzi decente", a afirmat presedintele ARB.
Intrebat de ce crede ca nu a redus BNR dobinda de politica monetara, Ghetea a spus ca Banca Nationala asteapta sa se coaguleze ceva la nivelul Guvernului privind politicile fiscale. "In conditiile acestea, in loc sa ia o hotarire care pe urma s-ar putea dovedi pripita, a hotarit sa nu modifice nimic deocamdata", a spus Ghetea.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa mentina dobinda de politica monetara la 10,25% si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta si lei ale institutiilor de credit, la 40%, respectiv 18% pe an. In replica, analistii au afirmat ca BNR a adoptat o decizie prudenta in privinta politicii monetare, in asteptarea unui semnal mai clar referitor la strategia Guvernului. O parte dintre ei au spus ca banca centrala ar putea fi nevoita sa relaxeze conditiile in luna februarie.
Avansul creditului neguvernamental, raportat la luna similara din 2007, a scazut de la 44,8% in octombrie la 38,3% in noiembrie, pina la nivelul de 195,131 miliarde lei, potrivit datelor BNR.
Creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in noiembrie cu 1,1% fata de luna precedenta, in contextul in care imprumuturile in lei s-au diminuat cu 0,4% (-0,7% in termeni reali), iar cele in valuta, exprimate in lei, s-au majorat cu 2,3%. Exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,9% in noiembrie comparativ cu octombrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro