Mergi la conţinutul principal

S-a bucurat de-un chilipir, dar, de fapt, şi-a luat o mare ţeapă

un brăilean de 34 de ani a fost înşelat de persoane necunoscute, care i-au vândut un aparat defect, prezentat ca fiind nou • cumpărătorul a fost abordat de doi indivizi, în localitatea Baldovineşti, care l-au convins să cumpere generatorul, spunându-i că au nevoie de bani să ajungă la aeroport • pe moment, brăileanul nu s-a gândit că este vorba despre o ţeapă bine pusă la punct

 

Bani aruncaţi. Un bărbat de 34 de ani a scos din buzunar peste 1.000 lei pentru a cumpăra un generator electric, de la doi necunoscuţi care l-au abordat şi i-au făcut o “ofertă de nerefuzat”. Numai că, după ce a dat banii şi a luat bunul, fiind convins că a ieşit în câştig, cumpărătorul a avut parte de o surpriză neplăcută. Cumpărase un aparat defect şi a dat alarma la poliţie.

Brăileanul atras de chilipiruri a căzut în plasa ţeparilor puşi pe făcut bani, săptămâna trecută. El a cumpărat de la doi indivizi un generator electric, în valoare de 1.200 lei, crezând că e nou, dar, ulterior a constatat că acesta este nefuncţional.

Păgubitul le-a relatat poliţiştilor că, în data de 19 septembrie a.c., a fost abordat, pe raza localităţii Baldovineşti, de două persoane necunoscute, care i-au oferit spre cumpărare generatorul, motivând că au nevoie de bani pentru a ajunge la aeroport în Bucureşti. Aparatul era ambalat într-o folie de plastic şi părea a fi nou, astfel că brăileanul nu şi-a făcut griji privind funcţionalitatea acestuia. Le-a plătit necunoscuţilor suma solicitată şi, abia după ce a ajuns cu generatorul acasă, i-a făcut proba, constatând că, de fapt, a cumpărat un obiect defect. S-a convins că a fost înşelat şi a apelat la sprijinul poliţiştilor, după ce a citit pe internet un articol despre acest gen de înşelăciuni.

Metoda folosită de astfel de grupuri de infractori, care cer bani împrumut, spun ei, întrucât nu au avut posibilitatea să schimbe euro, sau vând anumite produse,  cu aceeaşi motivaţie, îi prinde în plasă pe mulţi oameni neinformaţi. În primul rând, fiind vorba despre persoane necunoscute, nu ar trebui băgate prea mult în seamă, indiferent de motivul invocat.

Poliţiştii tot trag semnale de alarmă, însă escrocii încă mai au parte de “reuşite”. Pentru a evita astfel de înşelăciuni, poliţiştii le recomandă cetăţenilor ca, înainte de a cumpăra bunuri la preţuri de nerefuzat să se intereseze cu privire la provenienţa acestora şi, eventual, să solicite documente care să o ateste. Pe de altă parte, trebuie să ţină cont că obiectele second hand pot ascunde defecte şi este mai bine să le verifice cu atenţie sau să le probeze funcţionalitatea înainte de a plăti pentru ele. Dacă vânzătorii ambulanţi pretind că sunt reprezentanţi ai unor firme, oamenii trebuie să le solicite să se legitimeze, iar pentru bunurile achiziţionate, în funcţie de natura acestora, să ceară bonuri şi certificate de garanţie.

Este bine ca oamenii să încerce să reţină semnalmentele vânzătorilor şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care, eventual, se deplasează, astfel de informaţii ajutându-i pe poliţişti să le dea de urmă.

Persoanele care achiziţionează produse în mediul online sunt sfătuite să cumpere doar de pe site-uri oficiale şi doar dacă se oferă opţiunea achitării contravalorii produselor la momentul livrării. De asemenea, dacă site-ul oferă posibilitatea, să aleagă opţiunea verificării coletului la livrare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro