"Ca urmare a unei interpretari eronate, activitatea Casei Judetene de Pensii a fost paralizata doua luni din punct de vedere al avalansei de cereri. Practic era un intreg flux. Foarte multi dintre pensionari au carnetele de munca la dosarele de pensie. Primul pas care trebuia facut era acela de a solicita carnetele de munca pentru a merge la angajator. Acestea se eliberau dupa o saptamina pe alta. Dupa ce luau carnetul, mergeau la angajatori, scoteau adeverintele si veneau cu ele la noi. De la angajatori le obtineau foarte greu, multi dintre ei au si platit pentru a obtine aceste acte", a explicat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii-Braila.
Week-end de cosmar
Conducerea CJP a precizat ca in acest moment exista 1700 de dosare puse in plata, alte 4000 de cereri depuse si foarte multe persoane care vin sa ridice carnetele de munca. "Vineri, in jurul orei 16.30, am primit un comunicat prin care ni se confirma ca, in urma unor discutii cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Finantelor, suma insemnind alocatia de hrana nu poate fi luata in considerare, aceasta nefiind purtatoare sau generatoare de plata CAS. Sincer va spun ca am avut un week-end de cosmar, gindindu-ma la ce se va intimpla. Pur si simplu, saptamina aceasta, toti sefii de serviciu si directorii ne-am dus pe holurile institutiei si am explicat pensionarilor situatia. Spre bucuria noastra, nu au fost evenimente deosebite. Chiar luam in calcul o discutie cu domnul comandant de la Jandarmerie pentru ca ne gindeam ca s-ar putea sa se intimple o intreaga busculada", a spus directorul CJP.
Sorin Enache a precizat ca persoanele care au beneficiat deja de recalculari potrivit decretului nr. 46/1982 vor da banii inapoi incepind cu data de 1 ianuarie 2007. "Sintem pusi in aceasta situatie: la unii le-am dat, altora urma sa le dam, iar pe altii ii convingem acum sa nu se mai duca la fostii angajatori sa-si scoata adeverinte pentru ca nu le mai pot valorifica. Pentru a avea aceeasi unitate de masura, luam in calcul situatia in care, dupa sarbatorile de iarna, sa cream debite pentru cei pe care i-am pus in plata. E o situatie neplacuta. Numai patru judete din Romania se confrunta cu asa ceva: Braila, Buzau, Teleorman si Prahova", ne-a declarat directorul Casei de Pensii.