Mergi la conţinutul principal

S-au sistat recalcularile pentru decretul nr. 46

Dupa citeva saptamini bune de cind pensionarii braileni au alergat la fostii angajatori pentru a obtine adeverinte potrivit carora au beneficiat de decretul nr. 46/1982, acestia au fost anuntati ca actele nu mai sint luate in considerare. Aceasta deoarece, in urma discutiilor purtate intre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul de Finante, s-a concluzionat ca sumele insemnind alocatii de hrana acordate in perioada 1982-1989 nu sint purtatoare sau generatoare de contributie de asigurari sociale (CAS). Mai mult, persoanele care au beneficiat deja de recalcularea pensiilor potrivit acestui decret vor da banii inapoi, incepind cu 1 ianuarie 2007. Anuntul a fost facut ieri, la Prefectura, in cadrul sedintei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Virstnice.
"Ca urmare a unei interpretari eronate, activitatea Casei Judetene de Pensii a fost paralizata doua luni din punct de vedere al avalansei de cereri. Practic era un intreg flux. Foarte multi dintre pensionari au carnetele de munca la dosarele de pensie. Primul pas care trebuia facut era acela de a solicita carnetele de munca pentru a merge la angajator. Acestea se eliberau dupa o saptamina pe alta. Dupa ce luau carnetul, mergeau la angajatori, scoteau adeverintele si veneau cu ele la noi. De la angajatori le obtineau foarte greu, multi dintre ei au si platit pentru a obtine aceste acte", a explicat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii-Braila.

Week-end de cosmar

Conducerea CJP a precizat ca in acest moment exista 1700 de dosare puse in plata, alte 4000 de cereri depuse si foarte multe persoane care vin sa ridice carnetele de munca. "Vineri, in jurul orei 16.30, am primit un comunicat prin care ni se confirma ca, in urma unor discutii cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Finantelor, suma insemnind alocatia de hrana nu poate fi luata in considerare, aceasta nefiind purtatoare sau generatoare de plata CAS. Sincer va spun ca am avut un week-end de cosmar, gindindu-ma la ce se va intimpla. Pur si simplu, saptamina aceasta, toti sefii de serviciu si directorii ne-am dus pe holurile institutiei si am explicat pensionarilor situatia. Spre bucuria noastra, nu au fost evenimente deosebite. Chiar luam in calcul o discutie cu domnul comandant de la Jandarmerie pentru ca ne gindeam ca s-ar putea sa se intimple o intreaga busculada", a spus directorul CJP.
Sorin Enache a precizat ca persoanele care au beneficiat deja de recalculari potrivit decretului nr. 46/1982 vor da banii inapoi incepind cu data de 1 ianuarie 2007. "Sintem pusi in aceasta situatie: la unii le-am dat, altora urma sa le dam, iar pe altii ii convingem acum sa nu se mai duca la fostii angajatori sa-si scoata adeverinte pentru ca nu le mai pot valorifica. Pentru a avea aceeasi unitate de masura, luam in calcul situatia in care, dupa sarbatorile de iarna, sa cream debite pentru cei pe care i-am pus in plata. E o situatie neplacuta. Numai patru judete din Romania se confrunta cu asa ceva: Braila, Buzau, Teleorman si Prahova", ne-a declarat directorul Casei de Pensii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro