Pentru cele 63 unitati farmaceutice din Braila, respectiv 43 farmacii care au incheiat contract cu CJAS, au fost alocate in luna aprilie 27,7 miliarde lei: 20 miliarde pentru retetele gratuite si compensate si 7,7 miliarde lei pentru cele patru boli speciale - poliartrite, hepatite, boli psihice si transplanturi.
Daca luna trecuta, pentru care s-au directionat catre farmacii aceleasi sume, bugetul s-a epuizat pe data de 13 martie, in aprilie, cele 27 miliarde lei nu au acoperit decit 5 zile necesarul de medicamente pentru bolnavii din Braila.
Cu alte cuvinte, de la o luna la alta, situatia devine din ce in ce mai grava pentru starea de sanatate a populatiei, care nu mai reuseste sa-si cumpere medicamente de stricta necesitate. Practic, in primele zile ale acestei luni au fost onorate retetele eliberate de la jumatatea lunii trecute. Bolnavii care s-au prezentat la cabinetele medicale la inceputul lunii in curs au avut sanse minime sa-si cumpere medicamentele prescrise deoarece multe dintre farmacii si-au epuizat fondurile chiar in primele doua zile, cind brailenii s-au calcat in picioare ore intregi, la cozi interminabile.
Goana dupa medicamente si umilintele la care sint supusi bolnavii luna de luna, de a indura cu stoicism frigul, ploaia sau soarele stind la cozile rusinii in lupta pentru existenta au atins cote maxime.
Vlaguiti de putere si rapusi de boala, asiguratii sistemului de sanatate sustin cu trupurile lor zidurile farmaciilor ore in sir, daca ii tin puterile, se inscriu, pe ultima suta de metri la un adevarat maraton in cautarea unei farmacii care, din intimplare, nu a epuizat inca fondurile pentru medicamente. Fata de acest tablou deplorabil, pe plan local, nimeni nu poate face nimic.
Farmacistii, care si-au blocat toate activitatile pentru a face fata situatiei lucrind la foc continuu de dimineata pina seara, apreciaza ca se confrunta cu o stare degradanta. Din lipsa de spatiu, sint nevoiti sa ceara bolnavilor sa stea la cozi afara, acestia le reproseaza ca sint umiliti si isi descarca nervii pe farmacisti si asa se creeaza o adevarata stare de haos.
Pe de alta parte, conducerea Casei de Asigurari de Sanatate ne-a confirmat, ieri, ca in 5 zile fondurile pentru luna aprilie s-au terminat.
"10 farmacii au anuntat ca au epuizat deja fondurile in totalitate, iar 5 farmacii, au terminat fondurile pentru bolile acute. In 5 zile s-au epuizat 27 miliarde lei" a precizat dr. Mariana Tarachiu, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
In aceste conditii, singura posibilitate de redresare a situatiei o constituie suplimentarea fondurilor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De altfel, pina acum, toti furnizorii de servicii medicale si farmaceutice au functionat dupa consumul istoric.
Pentru a incheia contracte pe anul in curs, toti furnizorii de servicii medicale si farmaceutice trebuie sa depuna la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate lista documentelor necesare si cererile pentru incheierea contractelor pina pe 10 aprilie.