Mergi la conţinutul principal

S-au afisat rezultatele la Testele Nationale

Ieri, inainte de ora prinzului, in toate cele 13 centre de examinare organizate la nivelul judetului Braila au inceput sa se afiseze rezultatele preliminare ale Testelor Nationale, la romana, matematica, istorie sau geografie. Elevi, parinti, bunici, rude si prieteni au asteptat, inca de la orele diminetii, la gardurile scolilor afisarea rezultatelor. Listele mult asteptate au provocat chiote de bucurie, tipete de surpriza, dar si lacrimi amare, pentru cei care au fost declarati respinsi. Pina la inchiderea editiei, Inspectoratul Scolar nu reusise sa intocmeasca centralizarea datelor, neputind sa ne comunice procentul de promovabilitate inregistrat la nivelul judetului, inaintea solutionarii contestatiilor.
Pe de alta parte, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, a anuntat ca va centraliza toate rezultatele in noaptea de duminica spre luni, va calcula promovabilitatea elevilor pe judete, urmind ca, astazi, datele sa fie facute publice.
Tot, ieri, pina la ora 20.00, cei nemultumiti de notele obtinute au depus contestatii, la fiecare centru de testare. Acestea vor fi rezolvate pina miercuri, 27 iunie, iar afisarea rezultatelor finale, va avea loc in data de 28 iunie.
Dupa cum se stie, nota minima de promovare la fiecare dintre probe este 5.00. Prin urmare, un candidat a fost considerat promovat daca a obtinut cel putin nota 5.00 la fiecare test. In caz contrar, a fost declarat respins. Media generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la cele trei teste nationale.
Elevilor care au promovat Testele Nationale li se elibereaza un certificat care sa ateste promovarea acestora. Celor care nu au promovat, li se elibereaza, la cerere, copie dupa foaia matricola.
Cum Testele Nationale se organizeaza, anual, intr-o singura sesiune, daca un elev nu a reusit sa treaca examenul si nu vrea sa stea un an acasa, se poate inscrie la o Scoala de Arte si Meserii, iar ca sa intre la liceu trebuie sa se pregateasca pentru testele nationale de vara viitoare.
Intrucit invatamintul obligatoriu in Romania dureaza zece ani, candidatii respinsi la testele nationale vor urma cursurile clasei a IX-a intr-o scoala de arte si meserii. Repartizarea elevilor pe clase se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in functie de optiuni.
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului ia in discutie ca prin noul pachet de legi privind invatamintul din Romania sa fie eliminate Testele Nationale, dar aceasta in nici un caz mai devreme de 2009, astfel ca elevii care in anul scolar 2007-2008 sint in clasa a VIII-a vor finaliza pregatirea sustinind acest examen. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu