Mergi la conţinutul principal

S-au înmulțit sesizările din partea brăilenilor care se tem că unii concitadini veniți din străinătate nu ar sta izolați la domiciliu

*oamenii susțin că aceștia merg pe stradă, intră în magazine, punând în pericol o întreagă comunitate * autoritățile dau asigurări că nicio persoană nu a intrat în țară în mod fraudulos, astfel că toți cei întorși din străinătate sunt luați în evidență * în cazul unora, măsura izolării la domiciliu nu a fost impusă, deoarece nu veneau din zone de risc * alții însă s-au ales cu amenzi usturătoare

 

La redacția cotidianului „Obiectiv-Vocea Brăilei”, dar și pe rețeaua de socializare Facebook circulă mesaje de îngrijorare despre faptul că o parte din întorși din străinătate, precun și rudele acestora nu ar respecta măsura izolării la domiciliu. Cea mai recentă sesizare în acest sens vizează câteva persoane, despre care reclamantul susține că s-au întors recent din Germania și sunt văzuți pe stradă și la magazine. Persoanele vizate sunt din județ, din localitățile Dedulești și Mircea Vodă. Redactorii „Obiectiv-Vocea Brăilei” au cerut o poziție oficială autorităților vizavi de această sesizare, dar și despre contextul general al izolării la domiciliu.

Cei mai mulți brăileni s-au arătat îngrijorați de acele persoane care se ocupau de lucruri ilegale în străinătate, cum ar fi cerșetoria și jocuri de noroc, iar acum s-ar fi întors în țară. „Aceste persoane sunt luate de cineva în evidență? Știa cineva despre ele că sunt plecate?”, se întreabă mulți oameni. Postări asemănătoare pot fi observate și pe alte grupuri de Facebook cu membri din alte județe, nu doar la Brăila.

Vizavi de sesizarea potrivit căreia câteva persoane din Mircea Vodă și Dedulești care nu ar respecta măsura izolării la domiciliu, primarul comunei Mircea Vodă, Alexandru Moșescu ne-a explicat că pentru acestea nu s-a instituit măsura izolării la domiciliu de către autoritățile competente. „Totuși, le-am recomandat să stea acasă, măcar o săptămână, pentru că oamenii se tem. Ei nu vin din zonele menționate pentru izolarea la domiciliu, au completat declarații că nu provin din acele zone, astfel că nu s-a impus luarea acestei măsuri”, ne-a lămurit primarul Moșescu.

Și prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, a avut o reacție pe această temă: „Acești oameni nu au intrat în țară fraudulos, ci pe la puncte de trecere a frontierei. Ei se află în evidențele noastre, dacă au provenit sau nu din zone de risc și s-au dispus măsuri în funcție de fiecare caz în parte. Dar, cu toate acestea, dacă unii dintre ei au declarat în fals, cetățenii care au informații despre aceste persoane sunt rugați să sune la cele două numere de telefon 0239/619.959 și 0239/619.667, Centrul Județean de Conducere și Coordonare al Intervenției. Să de toate detaliile necesare. E foarte important ca toți oamenii să înțeleagă că aceste măsuri de prevenție sunt foarte importante și trebuie respectate! Deja au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea măsurii izolării la domiciliu. Se poate ajunge până la întocmirea de dosare penale dacă cineva va îmbolnăvi alte persoane, iar pedepsele pentru astfel de infracțiuni sunt mari, până la 15 ani de închisoare. Chiar am intensificat controalele în cazul celor izolați la domiciliu, fiind implicate forțele Ministerului Afacerilor Interne”, ne-a declarat prefectul Boboc.

Iată și un comunicat emis de Insituția Prefectului, în cursul zilei de vineri: „În prezent, la nivelul județului Braila, sunt în carantină instituționalizată 161 de persoane, 117 dintre acestea fiind preluate joi seară, de pe Aeroportul Otopeni și aduse în mod controlat la Brăila, unde au intrat direct în carantină, într-un centru instituționalizat. În ceea ce privește izolarea la domiciliu, la acest moment, în Brăila, sunt în evidență 1.064 de persoane și alte 162 care au încheiat perioada de autoizolare. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Brăila, până la acest moment au sosit 44 de rezultate, din care 42 negative și două pozitive confirmate la data de 15 martie. Precizăm că, până acum, Direcția de Sănătate Publică Brăila a aplicat 6 amenzi, respectiv 4 a câte 10.000 de lei și 2 a câte 20.000 de lei, pentru nerespectarea autoizolării voluntare la domiciliu, conform HG 857/2011, art. 30, lit H. Până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 14.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare privind aglomerările de persoane. La nivel național, potrivit Grupului de Comunicare Strategică până pe 20 martie pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate. În carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane și alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro