"Alegerile sint statutare"
In ceea ce priveste legalitatea desfasurarii alegerilor municipale, primarul Constantin Cibu a precizat ca acestea s-au desfasurat conform statutului partidului, fiind prezenti la vot 551 de membri PNL, adica mai mult decit jumatate ^1 din numarul total al membrilor cu drept de vot, cit era nevoie pentru a declara alegerile statutare. Totodata, a fost infiintata si o lista speciala, pe care s-au inscris, din cei 300 de membri intentionat omisi de pe lista cu 845 de membri cu drept de vot, vehiculati intens zilele acestea, numai 14. Mai mult, in cadrul adunarii generale s-a decis sa se foloseasca pentru validarea voturilor, doua stampile noi, create special pentru aceasta adunare, deoarece, asa cum a anuntat vicepresedintele Biroului Municipal al Partidului, membrii Biroului Judetean au refuzat sa puna la dispozitia colegilor lor stampila organizatiei. Intrebat daca este de parere ca acest inconvenient legat de stampile va oferi un nou pretext presedintelui interimar al PNL sa conteste si aceste alegeri, Petrica Popa ne-a declarat: "Noi sintem siguri ca oricum vor contesta si aceste alegeri, dar sintem curiosi ce motive puerile vor fi de asta data. Iar pentru acest gen de stampila, dreptunghiulara, pe care scrie data, si pentru ce este folosita, nu este nevoie de hotarire judecatoreasca, deoarece nu are un statut juridic special. Asa ca nu au de ce o contesta. Dar oricum, sintem siguri ca o vor face, e de asteptat asa ceva".
De aceeasi parere s-a aratat si primarul Constantin Cibu, care a tinut sa sublinieze faptul ca alegerile s-au organizat conform deciziei conducerii partidului de la Bucuresti si ca au participat aceiasi oameni de pe listele facute de Sabau si Sandu si aprobate de Bucuresti: "Noi am tinut alegerile la aceasta data, asa cum a decis Bucurestiul. Nu facem nimic ilegal. Am intrunit si cvorumul, de fapt il intrunisem noi si data trecuta, dar atunci au reusit sa ne conteste. De data aceasta nu mai au ce sa faca. Totul e legal, listele sint intocmite de ei, aprobate de Bucuresti, nu le-au contestat niciodata. Au venit chiar si citiva din aia 300 de care s-a tot vorbit atit... Totul e statutar".
"Voi solicita Comitetului Executiv si Delegatiei Permanente a PNL sa dizolve organizatia PNL Braila si sa se ia totul "de la 0""
Totusi, pus in fata faptului implinit, deputalul Gabriel Sandu ne-a declarat ca nu accepta aceste alegeri, si ca va face mai mult decit sa le conteste, adica va solicita dizolvarea PNL Braila: "Voi solicita Comitetului Executiv si Delegatiei Permanente a PNL sa dizolve organizatia PNL Braila si sa se ia totul "de la 0" aici. Nu se mai poate tolera o asa incalcare flagranta a unor decizii luate de conducerea centrala a partidului... Aceasta situatie nu poate continua la nesfirsit. Nu stiu ce cred ei ca au realizat daca s-au intrunit in adunare generala... La Braila nu se mai poate asa ceva, si dizolvarea filialei este solutia. Se pare ca domnul Cibu nu isi da seama ca ora exacta se da de la Bucuresti si nu o da dumnealui. Eu nu admit asa ceva. Aceasta degradare a partidului la Braila a atins cote maxime si trebuie luate masuri drastice. O sa solicit dizolvarea filialei, sa nu mai existe nici un membru, apoi sa infiintam un comitet de initiativa, care sa ia totul "de la 0". Cine mai vrea sa faca parte, bine, ci nu, si mai bine". Acesta a mai adaugat ca alegerile municipale facute, in opinia sa, nerespectind dorinta Bucurestiului, nu au fost decit picatura care a umplut paharul si ca deja imaginea PNL Braila nu mai poate fi reabilitata, daca nu se ia totul de la capat: "Daca, totusi, nu mi se va aproba solicitarea, eu promit ca nu ma mai implic in ce se intimpla la Braila. Pur si simplu nu ma mai intereseaza. Sa faca ce vor, dar va spun ca nu mai vreau sa imi pierd timpul intr-o filiala unde, daca nu se schimba ceva repede, nu o sa existe niciodata conciliere si intelegere intre cele doua aripi. Pentru ca ce se intimpla acum la Braila nu are nici o legatura cu PNL in general. Iar eu nu o sa mai vreau sa am de a face cu PNL Braila".
"In cazul in care Curtea de Onoare si Arbitraj decide ca alegerile au fost statutare si legale, atunci asta e"
In acelasi timp insa, si in pofida hotaririi drastice a lui Sandu, secretarul geneneral al PNL, deputatul Dan Motreanu, nu vede chiar in acest fel situatia de la Braila. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat ca, aparent, alegerile au fost statutare, dar ca, avind in vedere reputatia PNL Braila, singurul organism capabil sa se declare in aceasta privinta este Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului: "Practic, acum s-a respectat decizia noastra cu privire la data organizarii alegerilor municipale. Insa mai era problema aceea a convocatorului, cu cei 300, asa ca trebui sa analizam si noi situatia. Dar daca Curtea de Onoare si Arbitraj decide ca alegerile au fost statutare si legale, atunci asta e. Este un nou presedinte al organizatiei municipale a PNL Braila, un nou Birou Municipal si lucrurile isi vor urma cursul firesc. Daca insa domnul Sandu va decide sa solicite dizolvarea PNL Braila, vom analiza si motivele cererii dinsului si vom vedea atunci. Deocamdata e tot ce putem face. Sa asteptam decizia Curtii de Onoare si Arbitraj".
In ceea ce il priveste pe senatorul Dan Sabu, acesta nu a putut fi contactat, in cursul zilei de ieri, pentru a-si expune punctul de vedere in privinta alegerilor municipale ale PNL.