Mergi la conţinutul principal

S-a «cutremurat» Brăila

Autorităţile brăilene s-au jucat, ieri, de-a intervenţia la cutremur. Joaca a fost, totuşi, una serioasă, fiind puse în mişcare toate formaţiunile desemnate să intervină în cazul unui seism puternic, de peste 7 grade pe scara Richter, care s-ar putea solda cu multe distrugeri şi victime. A fost cel mai amplu exerciţiu de acest gen organizat în ultimii 5 ani la Brăila, cu implicarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei, Jandarmeriei, Garnizoanei, Ambulanţei, Crucii Roşii, SMURD şi a furnizorilor de utilităţi precum "Distrigaz", "Electrica" sau CUP "Dunărea". Conform scenariului, seismul imaginar resimţit la Brăila a provocat cele mai mari pagube în zona centrului istoric al municipiului. Astfel, locul de desfăşurare a simulării a fost Colegiul Economic "Ion Ghica" şi staţia "Peco" de lângă Grădina Mare. Acţiunea a început la ora 10.20, fiind marcată de semnalele acustice emise de sirena de alarmă montată pe acoperişul Teatrului "Maria Filotti". În scenă au intrat mai întâi pompierii, care au avut misiunea să stingă incendiul izbucnit în clădirea liceului, dar şi să degajeze calea de acces de trunchiul unui copac prăbuşit pe carosabil. Militarii Garnizoanei au venit cu tărgi pentru a căra răniţii din clădirea afectată la Ambulanţe şi la corturile Crucii Roşii. Jandarmii au avut rolul de a asigura perimetrul şi a preîntâmpina, în haosul provocat de calamitatea naturală, actele de furt sau de vandalism. Scenariul a prevăzut şi un accident chimic, apărut în laboratorul liceului, astfel că în scenă au intrat şi specialiştii în decontaminare din cadrul ISU, care şi-au îmbrăcat costumele speciale şi au scos "victimele" din "zona afectată". Ca elemente de spectaculozitate, pompierii au executat o salvare de la înălţime, coborând de la etaj un rănit imobilizat pe targă, pe o scară extensibilă, iar jandarmii au imobilizat un "hoţ" cu ajutorul unui câine de intervenţie. La rândul lor, meseriaşii de la "Electrica" s-au făcut că repară o avarie la reţeaua de electricitate, cei de la "Distrigaz" au verificat ţevile de gaze, iar cei de la CUP "Dunărea" s-au ocupat de un hidrant spart, ce inundase strada.
În partea a doua a exerciţiului, scenariul a prevăzut un accident produs în apropierea staţiei Peco de lângă Grădina Mare, care s-a soldat cu avarierea gravă a unei maşini şi cu un incendiu izbucnit la pompele de benzină. Aici au intervenit atât pompierii, pentru lichidarea flăcărilor, cât şi echipa de descarcerare a ISU, care a eliberat victimele, prin dezmembrarea autoturismului "avariat" - rol jucat de o Dacie veche -, încredinţându-le Ambulanţei şi paramedicilor de la SMURD.
Exerciţiul s-a derulat sub privirile mai multor oficiali, printre care prefectul Gheorghi Obreja, subprefectul Cătălin Grosu, şefii inspectoratelor de poliţie, jandarmerie şi situaţii de urgenţă, precum şi comandantul Garnizoanei Brăila. Din acest motiv, toate echipele de intervenţie s-au străduit să îşi facă treaba cât mai bine şi mai repede. Prestaţia lor a fost apreciată ca fiind "foarte bună" de către prefectul Obreja care, prin natura funcţiei, este şeful Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, şeful ISU Brăila, locotenent colonelul Cristian Ion, a ţinut să-i felicite pe participanţi pentru felul cum şi-au îndeplinit misiunile. "V-aţi făcut treaba foarte bine. Sperăm să nu fim obligaţi niciodată să facem astfel de intervenţii în situaţii reale!", a spus lt. col. Ion. Exerciţiul a fost bine primit şi de elevii Colegiului Economic "Ion Ghica". Aceştia au evacuat clădirea unităţii de învăţământ mai mult amuzaţi de joaca la care au fost cooptaţi decât speriaţi de posibilitatea de a trăi pe viu, vreodată, un cutremur adevărat.
La începutul anului în curs, simularea de ieri nu era trecută în planul de activităţi al ISU Brăila. După cutremurele înregistrate în această toamnă, în zonele Galaţi şi Vrancea, autorităţile de la Bucureşti au decis, însă, că este nevoie de o mai intensă pregătire pentru intervenţia la cutremur, în judeţele supuse riscului seismic. Din cauza apropierii cu zona seismică Vrancea, Brăila se află pe harta judeţelor sensibile, motiv pentru care a fost programat şi la noi un exerciţiu, iar acţiunea s-a desfăşurat ieri. La cutremurul major din 1977, în oraşul Brăila au existat trei morţi, cinci răniţi şi numeroase clădiri afectate. În prezent, există 120 de imobile vulnerabile la seism, majoritatea aflate în centrul istoric al municipiului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro