• în opinia lor, aceste instituţii sunt responsabile pentru apariţia parapeţilor de beton care în prezent le separă satul în două • în ciuda protestelor localnicilor, CNADNR a continuat montarea separatoarelor de sens, ajungând în prezent până în zona ieşirii din staţiunea Lacu Sărat
După ce au protestat în diverse moduri, fie blocând traficul auto prin traversarea repetată a unei treceri de pietoni, fie aşezându-se în faţa utilajelor trimise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), localnicii din Vărsătura vor să apeleze la Justiţie pentru a îndepărta parapeţii de beton care, de câteva zile, le împarte satul în două. Ieri, câţiva protestari au fost din nou la prefectul Mădălina Cochino pentru a solicita desfiinţarea separatoarelor de sens, însă la finalizarea discuţiilor erau la fel de nemulţumiţi. „Cel mai probabil o să dăm în judecată Poliţia Rutieră şi Primăria Chiscani. Cu CNADNR nu are rost să ne încurcăm, fiindcă ei zic că au pus aceşti parapeţi la solicitarea Poliţiei Rutiere. Pe lângă Poliţie, vom da în judecată şi Primăria Chiscani. Sper să nu se supere domnul primar (Costică Cojea n.n.), dar o să îi explicăm că nu avem nimic personal cu dumnealui ci cu instituţia pe care o reprezintă, instituţie care ar fi trebuit să ne apere interesele nouă, contribuabililor din această comună”, ne-a declarat, ieri, Cătălin Perianu, unul dintre locatarii revoltaţi.
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, CNADNR a început să monteze parapeţi de beton pe post de separatoare de sens, de la sensul giratoriu din dreptul Promenada Mall, spre intersecţia Trei Movile. Măsura ar avea drept scop creşterea siguranţei rutiere, însă localnicii se plâng că nu vor mai putea intra pe străzile laterale din sat decât dacă vor ocoli câţiva kilometri. De asemenea, ei spun că nici măcar treceri de pietoni nu au fost amenajate suficiente. „Există o singură trecere de pietoni în tot satul, iar unii trebuie să meargă sute de metri până ajung la ea. Nu e normal aşa ceva, puteau fi luate alte măsuri pentru disciplinarea traficului, nu să vină şi să trântească parapeţii ăştia în mijlocul drumului. Din punct de vedere legal sunt tot felul de neajunsuri. De exemplu, nu se mai respectă lăţimea minimă pe care trebuie să o aibă un drum naţional care traversează o localitate. Sunt tot felul de încălcări ale normativelor în vigoare, pe care un avocat bun le poate folosi ca argumente pentru a ne susţine cauza”, ne-a spus Cătălin Perianu.
Potrivit acestuia, localnicii protestatari au avut ocazia să discute inclusiv cu comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, comisarul şef Adrian Glugă. „L-am întrebat pe domnul comisar câte victime ale accidentelor rutiere s-au înregistrat pe raza localităţii noastre, astfel încât Poliţia a considerat necesar să solicite montarea acestor parapeţi de beton. Nu ne-a dat niciun răspuns concret. Dar vă spun eu: în ultimii ani a fost un singur accident, căruia i-a căzut victimă o bătrână care traversa frecvent fără să se asigure. Deci, din punctul nostru de vedere, nu se justifică deloc montarea acestor separatoare de sens”, ne-a mai spus protestatarul din Vărsătura.
Reamintim că, potrivit proiectului CNADNR, este în plan amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia DN 21 cu DC 8, cunoscută brăilenilor sub denumirea Trei Movile. Localnicilor din Vărsătura li s-au dat asigurări că va mai fi amenajat un sens giratoriu şi la ieşirea din staţiunea Lacu Sărat, însă acesta nu figurează, deocamdată, în planurile oficiale ale CNADNR.