• deși materialele pentru refacerea pavajului au fost depozitate la fața locului încă din februarie - martie, șantierul nu s-a deschis nici până la ora actuală, însă constructorul dă semne că a venit timpul să se apuce de treabă • termenul de finalizare se întinde până în luna decembrie, însă reprezentanții Primăriei trag nădejde că până în august, de Zilele Brăilei, va fi gata deja scuarul central • contractul a fost adjudecat de firma ”Micatis”, contra sumei de 5,36 milioane de lei
Deși constructorul desemnat prin licitație - firma ”Micatis” SRL Brăila - a început încă din luna februarie să depoziteze pe trotuarele Pieței Traian plăcile de granit care vor fi folosite pentru refacerea carosabilului, lucrarea propriu-zisă nu a început nici până la ora actuală, însă așteptarea se pare că se apropie de sfârșit. Reprezentanți ai Primăriei ne-au informat că șantierul ar urma să fie deschis chiar de săptămâna viitoare. Rămâne de văzut dacă chiar se va întâmpla acest lucru.
După cum v-am mai informat, Primăria a decis să schimbe pavajul deteriorat din Piața Centrală, atât din scuarul central cât și de pe trotuarele de pe margini. În acest sens, municipalitatea a lansat, vara trecută, în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) o licitație pentru a “înfrumuseța” Piața Traian. Bugetul alocat se ridica la 6.079.800 lei, fără TVA, iar contractul scos la licitație viza “lucrări de întreținere și înlocuire marmură Piața Traian”. Se preciza atunci că Zona Parc Piața Traian din Municipiul Brăila, în suprafață de 7.361,00 mp (curți, construcții), cuprinde: sculptura Grup Statuar Traian (în suprafață de 11,00 mp), Fântâna Piața Traian (în suprafață de 31,00 mp) și Ceas Public Piața Traian (în suprafață de 10,00 mp). Suprafața totală aferentă lucrărilor de întreținere și înlocuire marmură Parc Piața Traian este de 7.309,00 mp. Contractul a fost adjudecat de firma ”Micatis” SRL Brăila, cu suma de 5.366.744 milioane de lei.
Printre lucrările ce vor fi executate se numără montarea de pavele de granit de culoare gri și piatră cubică, amplasarea de borduri mici de granit pentru încadrare spații verzi, trotuare, alei etc, reamenajarea bordurilor carosabile mari existente, dar și montarea de rigole de granit pentru direcționarea apei pluviale. Conform caietului de sarcini, materialul (granitul) trebuie să fie fiamat, antiderapant, impermeabilizant și aderent. Primăria Municipiului Brăila mai preciza în anunțul din SEAP că executantul trebuie să mențină zilnic curățenia pe șantier, astfel încât lucrările să nu afecteze atât construcțiile din vecinătate, cât și circulația pietonală din zonă. ”De asemenea, pe timpul lucrărilor vor fi luate măsuri organizatorice în vederea prevenirii degajării prafului și reducerii la minimum a zgomotului”, atenționa Primăria.
Termenul de execuție prevăzut în contract este de 12 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Din câte se pare, Primăria Brăila ar fi emis acest ordin încă din luna decembrie 2022, însă constructorul a amânat execuția, pe motiv că așteaptă încheierea sezonului rece. Pe urmă a așteptat, probabil, să treacă sărbătorile de primăvară, iar acum, din câte zic reprezentanții Primăriei, a venit timpul să se apuce de treabă!
Responsabili cu lucrarea din cadrul Primăriei ne-au mai spus că se speră ca, până la jumătatea lunii august, când vor fi Zilele Brăilei, să se finalizeze lucrările pe scuarul central. Acest termen depinde, însă, de mai mulți factori, inclusiv de posibilitatea că, odată înlăturate vechile plăci de marmură, să fie găsite posibile vestigii istorice, ceea ce ar duce la blocarea șantierului, până la efectuarea descărcării arheologice de către specialiștii Muzeului Brăilei.