Mergi la conţinutul principal
”Explozie” de donatori la Brăila, după ce valoarea tichetelor a crescut de patru ori

Sânge pe bani

• în loc de 68 de lei, acum se primesc tichete în valoare de 280 lei pentru o donare de sânge • dacă înainte de această mărire ”bătea vântul” la Centrul de Transfuzii, iar criza de sânge era o reală problemă pentru spitale, acum donatorii sunt atât de mulți încât angajații centrului nu mai fac față, aproape depășindu-se capacitatea de stocare • pentru a face față solicitărilor, angajații centrului au lucrat peste program și au limitat numărul donatorilor

 

Tot mai mulți donatori de sânge trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, după ce valoarea tichetelor a crescut de patru ori față de ultimii ani. Până acum, valoarea unui tichet era de aproape 10 lei, iar de la 1 ianuarie 2024, valoarea acestor tichete de masă a crescut la 40 de lei. Astfel, cei care ajung la Centrul de Transfuzie nu mai primesc doar 68 de lei ca până acum, ci 280 lei pentru fiecare donare.

Acesta este motivul pentru care, dacă până anul trecut era criză de sânge în spitale și în centrele de transfuzii, acum donatorii stau la rând să poată dona, iar programările sunt la ordinea zilei. ”Anul trecut, în aceeași perioadă au fost 189 de donatori, iar anul acesta, în intervalul 3 - 13 ianuarie 2024, au fost  491, deci sunt de două ori mai mulți. Sunt și donatori noi, dar și donatori ocazionali, adică oameni care au mai donat, dar nu în mod regulat, iar acum s-au reactivat. Adică unii care au mai donat prin 2012, 2013 și abia acum au revenit. Ei sunt consemnați ca donatori ocazionali”, a precizat pentru ”Obiectiv”, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, medicul Elena Mihaela Butnaru .

Mai mulți donatori înseamnă și timpi de așteptare mai mari, cel puțin la Brăila, unde personalul este deja suprasolicitat. Din acest motiv, directorul Centrului de Transfuzii spune că a luat deja măsuri de prelungire a programului, iar numărul donatorilor a fost limitat. ”De săptămâna aceasta am limitat numărul de donatori. Celor care vin să doneze, le dăm un termen, le facem acum o programare pentru următoarea dată în care se pot prezenta la donare (...) Vinerea trecută, de exemplu, s-au prezentat 109 de persoane, din care au donat 88 de persoane. Doar că personalul este limitat și încercăm să ne organizăm cât putem de bine. Pungile acestea cu sânge se și procesează ca să plece la spitale. Sângele are și el un termen de valabilitate. Concentratul eritrocitar poate fi păstrat 42 de zile, iar trombocitele, 5 zile. Și timpii de așteptare sunt mai mari... La sală, capacitatea este limitată. Sunt patru canapele. Acum suntem doar doi medici. Am avut și ore suplimentare, personalul a rămas peste program, suntem suprasolicitați”, a mai adăugat medicul .

Cei care donează sânge vor primi acum tichete de masă în valoare totală de 280 de lei, pentru fiecare sesiune de donare, mult mai bine față de cei 68 de lei primiți anterior. În plus, donatorii vor beneficia de o zi liberă de la serviciu și o reducere de 50% la transportul în comun. Pentru asta însă, ei trebuie să îndeplinească și câteva condiții. Una dintre acestea este legată de vârstă, cuprinsă între 18 și 60 de ani. De asemenea, ei mai trebuie să aibă puls regulat și tensiune arterială stabilă. Totodată, medicii mai avertizează că donatorii nu ar trebui să fie sub tratament în momentul când se prezintă la centrul de transfuzii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro