Sâmbătă, 14 septembrie, hramul Bisericii „Sfânta Cruce” din Obor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sâmbătă, 14 septembrie, hramul Bisericii „Sfânta Cruce” din Obor

• biserica a fost sfințită anul trecut, pe 1 octombrie, la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, de către ierarhul Dunării de Jos • lucrările de rectitorire a sfântului lăcaș s-au desfășurat în perioada 2012-2018, prin implicarea pc. protoiereu Gheorghe Marinescu și a preotului coslujitor Mihail Dănilă, trecut acum la cele veșnice • Parohia „Sfânta Cruce” a fost înființată în anul 1929, iar în anul 1943, în plin Război Mondial, aici a fost ridicată o capelă, la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe Române - Filiala Brăila  

 

Sâmbătă, 14 septembrie, în marea sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci - a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Sfânta Maria Mică („Nașterea Maicii Domnului”) - este hramul ctitoriei din cartierul Obor. Este zi de post, astfel că vor fi aduse la altar, spre binecuvântare, covrigi, prescuri și fructe care, mai apoi, vor fi împărțite celor nevoiași. În această sfântă sărbătoare, Parohia „Sfânta Cruce” Obor ajută zeci de persoane nevoiașe, cărora le oferă pachete cu alimente. Totodată, în cadrul parohiei există un centru social unde primeasc o masă caldă, precum și alte ajutoare, circa 30 de persoane.  

Aflată ani la rând într-un amplu proces de reabilitare (rectitorire) Biserica „Sfânta Cruce” din cartierul Obor a fost sfințită duminică, 1 octombrie 2023, la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Biserica are acum două hramuri: „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Izvorul Tămăduirii”. În semn de apreciere pentru finalizarea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a oferit, anul trecut, preotului paroh Gheorghe Marinescu o cruce de binecuvântare, iar preotului coslujitor Mihail Dănilă, rangul de iconom stavrofor. Din păcate, la scurt timp după aceasta, părintele Dănilă a trecut la cele veșnice.

Parohia „Sf. Cruce” Obor a fost înființată în anul 1929. Între anii 1940-1942, la inițiativa credincioșilor parohiei, aici a fost construit un mic paraclis, pe terenul obținut de la Primăria Orașului Brăila, cu titlu gratuit, conform actelor din anii 1931 și 1937. Totodată, la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe Române - Filiala Brăila, în anul 1943, în plin Război Mondial, aici a fost ridicată o capelă, iar în 1949, prin strădania preotului Anghel Andronescu, aceasta a fost extinsă, ajungând la lungimea de șapte metri. În anii care au urmat, catapeteasma, iconostasul și strana au fost confecționate din stejar masiv, sculptat de elevii Liceului Industrial din Brăila (viitorul Liceu Forestier), sub conducerea profesorului D. Bordeianu. Între anii 1974-1978, aici s-au executat o serie de lucrări pentru refacerea picturii murale. În urma cutremurului din anul 1977, Biserica „Sfânta Cruce” Obor a avut mult de suferit, drept pentru care, între anii 1986-1988, s-au realizat lucrări de consolidare, cu binecuvântarea Episcopului Epifanie al Buzăului.

La îndemnul și cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în anul 2011 s-a întocmit proiectul de rectitorire din temelii a bisericii, prin implicarea pc. protoiereu Gheorghe Marinescu, parohul bisericii și a preotului coslujitor Mihail Dănilă, prin contribuția autorităților locale și centrale și cu donațiile binecredincioșilor enoriași. Lucrările s-au desfășurat în perioada 2012-2018, sub supravegherea Sectorului patrimoniu și construcții bisericești și a celorlalte sectoare administrative ale Arhiepiscopiei, a dl. arhitect Radu Chernbach și a ing. Ionel Simionescu. Pictura bisericii a fost executată în anul 2019, în tehnica frescă, de pictorul Adrian Botea.

De Înălţarea Sfintei Cruci se obişnuieşte să se ţină post, iar oamenii se roagă și aduc ofrande pentru cei plecați în eternitate. În unele zone ale țării începe culesul viilor și se sfinţesc diferite plante despre care se spune că ar alina durerile, precum florile de busuioc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro