Rusii lipoveni si-au sarbatorit Craciunul, pe stil vechi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rusii lipoveni si-au sarbatorit Craciunul, pe stil vechi

Craciun fericit! Asta si-au urat, simbata, circa 10.000 de rusi lipoveni din judet, care au sarbatorit Craciunul pe stil vechi. Potrivit datelor furnizate chiar de unii dintre cei cu care am discutat, in Braila sint inregistrate aproximativ 4.000 de familii de rusi lipoveni, crestini ortodocsi de rit vechi, care sarbatoresc Craciunul cu doua saptamini mai tirziu decit ceilalti crestini ortodocsi. Dis-de-dimineata, imbracati in portul traditional - femeile, cu fustele largi si cu batic pe cap, iar barbatii, cu camasile lungi, albe, legate cu briul cu canafi - au pornit, cu mic cu mare, catre biserica, unde au ascultat slujba. In jurul orei 11, in Pisc, zona din municipiu in care locuiesc multi rusi lipoveni, strazile s-au umplut de alaiul de oameni imbracati de sarbatoare, care se indreptau catre casele lor, gata sa primeasca oaspeti si sa se infrupte cu bucate traditionale, dupa zile lungi de post. Desi comunitatea rusilor lipoveni este destul de ermetica, acestia nefiind deloc dornici de a fi filmati sau fotografiati, reporterii au gasit citeva familii care si-au deschis cu drag sufletul si portile casei, pentru a-i primi si a a le arata, pe viu, traditiile stramosesti. Astfel, am putut vedea ca, odata ajunsi acasa, de la biserica, si inaine de a se aseza la masa, crestinii ortodocsi de rit vechi isi fac rugaciunea traditionala, in fata icoanei, cu miinile strinse la piept. Xenia Tulceanu, una dintre gazdele noastre, ne-a explicat ca nu exista casa de rus lipovean, fara o icoana si ca acestea sint aduse de la Slava Rusa, fiind transmise din tata in fiu: "Nu se poate sa fie casa fara icoana, si nu pot fi asezate oricunde, in camera. Pentru ele trebuie gasit un loc special, asa, sa nu fie televizorul aproape de el, sa nu te inchini la televizor, te inchini doar la icoana. Nici linga pat nu e bine sa fie, nu este un loc potrivit".
Si Gheorghe Cosmin, un alt rus lipovean care ne-a primit cu draga inima in casa sa, alaturi de familie, ne-a explicat ca, pentru comunitatea de care apartine, religia si traditiile sint sfinte:
"Tot timpul cautam sa invatam copiii acest lucru, si copiii, la rindul lor, nepotii si asa mai departe. Asta este. Pentru noi, principala valoare este religia, care tine de tot ce avem mai scump. Dupa aceea, limba si traditiile, care trebuie respectate"

In biserica, femeile nu se amesteca cu barbatii

Amelian Tulceanu, ne-a spus ca biserica de care tine familia sa
are citeva reguli destul de stricte, care trebuie respectate: "Biserica asta este foarte severa. De exemplu, cum sa spun, barbatii nebarbieriti nu intra tocmai in biserica, stau mai la intrare, numai acei care au barba mare, care sint dupa chipul Mintuitorului, asa se numeste, se duc acolo si cinta. Restul, stau la intrare. In plus, in biserica, femeile nu se amesteca cu barbatii".
Dupa cum am aflat de la gazdele noastre, masa de Craciun nu este mult diferita de ceea ce maninca ceilalti ortodocsi: "Imediat cum venim de la biserica, ne inchinam, bem aghiazma, dupa care ne asezam la masa. Se maninca racituri, salata boef, leber, cite putin din toate, asa cum maninca si ceilalti crestini ortodocsi". Barbatii trebuie sa bea paharul pina la fund, "ca sa fie un gind bun, dus pina la capat", dupa cum ni s-a explicat.
Pe linga cei mari, care s-au veselit, dupa zilele de post negru, copiii au avut si ei bucuriile lor, legate de cadourile primite, vineri seara, de la Mos Craciun si de colindatul vecinilor.
Rusii lipoveni care ne-au primit in casele lor ne-au spus ca sint mindri de traditiile lor si le respecta cu sfintenie, pentru a-si pastra identitatea religioasa.
La finele acestei saptamini, ei vor sarbatori Revelionul, dar nu cu o petrecere de noapte, cum o fac ceilalti crestini ortodocsi, ci cu una mai modesta, in timpul zilei, dat fiind ca, pentru ei, trecerea in noul an nu este o sarbatoare atit de insemnata, precum Craciunul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro