Si Gheorghe Cosmin, un alt rus lipovean care ne-a primit cu draga inima in casa sa, alaturi de familie, ne-a explicat ca, pentru comunitatea de care apartine, religia si traditiile sint sfinte:
"Tot timpul cautam sa invatam copiii acest lucru, si copiii, la rindul lor, nepotii si asa mai departe. Asta este. Pentru noi, principala valoare este religia, care tine de tot ce avem mai scump. Dupa aceea, limba si traditiile, care trebuie respectate"
In biserica, femeile nu se amesteca cu barbatii
Amelian Tulceanu, ne-a spus ca biserica de care tine familia sa
are citeva reguli destul de stricte, care trebuie respectate: "Biserica asta este foarte severa. De exemplu, cum sa spun, barbatii nebarbieriti nu intra tocmai in biserica, stau mai la intrare, numai acei care au barba mare, care sint dupa chipul Mintuitorului, asa se numeste, se duc acolo si cinta. Restul, stau la intrare. In plus, in biserica, femeile nu se amesteca cu barbatii".
Dupa cum am aflat de la gazdele noastre, masa de Craciun nu este mult diferita de ceea ce maninca ceilalti ortodocsi: "Imediat cum venim de la biserica, ne inchinam, bem aghiazma, dupa care ne asezam la masa. Se maninca racituri, salata boef, leber, cite putin din toate, asa cum maninca si ceilalti crestini ortodocsi". Barbatii trebuie sa bea paharul pina la fund, "ca sa fie un gind bun, dus pina la capat", dupa cum ni s-a explicat.
Pe linga cei mari, care s-au veselit, dupa zilele de post negru, copiii au avut si ei bucuriile lor, legate de cadourile primite, vineri seara, de la Mos Craciun si de colindatul vecinilor.
Rusii lipoveni care ne-au primit in casele lor ne-au spus ca sint mindri de traditiile lor si le respecta cu sfintenie, pentru a-si pastra identitatea religioasa.
La finele acestei saptamini, ei vor sarbatori Revelionul, dar nu cu o petrecere de noapte, cum o fac ceilalti crestini ortodocsi, ci cu una mai modesta, in timpul zilei, dat fiind ca, pentru ei, trecerea in noul an nu este o sarbatoare atit de insemnata, precum Craciunul.