Acordul a fost semnat in cea de-a doua zi a vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in capitala bulgara.
La inceputul lui decembrie, Comisia Europeana a aprobat construirea centralei de la Belene, pe fluviul Dunarea, si a doua reactoare cu o capacitate de 1.000 de MW fiecare.
Este vorba de prima realizare a grupului rus Atomstroieksport intr-o tara a Uniunii Europene.
Consortiul franco-german Areva si Siemens, subcontractor al Atomstroieksport, trebuie sa furnizeze echipamentele de securitate, sistemele de control si gestiune, sistemele electrice si elemente ale sistemelor de incalzire si ventilatie.
Centrala va fi pusa in functiune in 2013 si va functiona timp de 60 de ani. Costurile energiei produse se vor ridica la 0,036-0,037 euro pe kilowat-ora, potrivit ministrului bulgar pentru Economie si Energie, Petar Dimitrov.
Reactoarele de la Belene vor fi de tip VVER cu apa presurizata si vor fi un nou model, V-466, care nu a mai fost pina in prezent instalat in Europa.
Compania Atomstroieksport il utilizeaza pentru construirea a doua centrale situate in China si India, a precizat Compania nationala de electricitate bulgara (NEC).
Cu aceasta noua centrala, Bulgaria spera sa isi recistige pozitia de mare exportator de energie, pierduta cu ocazia inchiderii partiale, la sfirsitul lui 2006, a centralei atomice de la Kozlodui, la cererea Uniunii Europene, din motive de securitate.