Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va exercita presedintia semestriala a Comitetului de Ministri, organismul executiv al organizatiei care reuneste 46 de state, inclusiv cele provenite din fosta URSS, cu exceptia Belarusului.
Acesta este asteptat joi si vineri la Palatul Europei unde tara sa a fost admisa in urma cu zece ani, dupa negocieri care au fost dificile din cauza conflictului din Cecenia.
Va fi prima data cind Rusia va detine aceasta functie intr-o organizatie democratica europeana. "Rusia trebuie sa profite de aceasta ocazie pentru a-si consolida rolul pe scena europeana internationala", a spus presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden.
La Strasbourg, numerosi observatori considera ca Rusia, unde libertatea de expresie, in special a presei si a organizatiilor neguvernamentale, este limitata, ar putea acorda, pina in septembrie, mai multa atentie educatiei sau culturii decit libertatii de expresie si a drepturilor minoritatilor.
Rusia, care reproseaza Consiliului Europei ca investeste prea mult in domeniul drepturilor omului, adesea calificate la Moscova drept "valori occidentale", ramine un discipol modest din acest punct de vedere.
Pedeapsa cu moartea, care face obiectul unui moratoriu in Rusia dupa aderarea la OSCE, nu a fost abolita oficial.
Abolirea "ar reprezenta un semnal puternic" al presedintiei ruse, a declarat, in aprilie, reprezentantul comisiei de monitorizare a Rusiei, parlamentarul belgian, Luc van den Brande. Presedintele Comisiei de Politica Externa din Camera inferioara a Parlamentului rus si parlamentar in organizatia internationala, Konstantin Kosacev, a replicat ca nu exista, pentru moment, o majoritate parlamentara favorabila pentru o astfel de masura.