"De ce nu? In conditiile potrivite si cu acordul corespunzator al Belarusului, este posibil", a raspuns generalul Vladimir Zaritki, comandantul artileriei ruse si fortelor antiracheta, intrebat daca ar putea fi amplasate rachete in replica la scutul american, potrivit agentiei Itar-Tass.
"Orice actiune genereaza inevitabil o reactie", spune Zaritki. "Acesta este si cazul elementelor scutului antiracheta american din Cehia si Polonia", a adaugat el.
Washingtonul intentioneaza sa amplaseze zece interceptoare de racheta in Polonia si un radar in Cehia, ca parte a scutului despre care sustine ca a fost proiectat sa protejeze Europa de atacurile cu racheta de catre state cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord.
Potrivit Rusiei, acest plan ar afecta echilibrul strategic, reprezentind o amenintare la adresa securitatii sale. In luna iulie, Moscova a propus ca cele doua tari sa foloseasca radarul rusesc din Qabala, in Azerbaidjan, ca o alternativa a scutului american antiracheta.
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a spus in timpul unei vizite la Moscova, in luna octombrie, ca radarul de la Qabala nu ar putea inlocui scutul american antiracheta.
Racheta de tip Iskander are capacitatea de a lansa 480 de kilograme de incarcatura conventionala pe o raza de pina la 400 de kilometri.
Zaritki a precizat ca rachetele de tip Iskander respecta in intregime Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza medie (INF). "Daca Rusia ar lua o decizie politica de a renunta la Tratatul INF, vom spori capacitatea militara a acestor rachete, inclusiv in legatura cu raza lor de actiune", a subliniat acesta.
Intrebat daca Rusia ar putea spori raza de actiune a rachetelor Iskander la peste 500 de kilometri, interzisa prin tratatul INF, Zaritki a spus: "Cine stie ce ordine va da tara mama?"