Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusia ar putea amplasa rachete tactice in Belarus

Rusia ar putea amplasa rachete tactice moderne de tip Iskander in Belarus, tara invecinata, ca replica la planurile Statelor Unite de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Europa, relateaza presa rusa, citind un general, transmite Reuters.
"De ce nu? In conditiile potrivite si cu acordul corespunzator al Belarusului, este posibil", a raspuns generalul Vladimir Zaritki, comandantul artileriei ruse si fortelor antiracheta, intrebat daca ar putea fi amplasate rachete in replica la scutul american, potrivit agentiei Itar-Tass.
"Orice actiune genereaza inevitabil o reactie", spune Zaritki. "Acesta este si cazul elementelor scutului antiracheta american din Cehia si Polonia", a adaugat el.
Washingtonul intentioneaza sa amplaseze zece interceptoare de racheta in Polonia si un radar in Cehia, ca parte a scutului despre care sustine ca a fost proiectat sa protejeze Europa de atacurile cu racheta de catre state cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord.
Potrivit Rusiei, acest plan ar afecta echilibrul strategic, reprezentind o amenintare la adresa securitatii sale. In luna iulie, Moscova a propus ca cele doua tari sa foloseasca radarul rusesc din Qabala, in Azerbaidjan, ca o alternativa a scutului american antiracheta.
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a spus in timpul unei vizite la Moscova, in luna octombrie, ca radarul de la Qabala nu ar putea inlocui scutul american antiracheta.
Racheta de tip Iskander are capacitatea de a lansa 480 de kilograme de incarcatura conventionala pe o raza de pina la 400 de kilometri.
Zaritki a precizat ca rachetele de tip Iskander respecta in intregime Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza medie (INF). "Daca Rusia ar lua o decizie politica de a renunta la Tratatul INF, vom spori capacitatea militara a acestor rachete, inclusiv in legatura cu raza lor de actiune", a subliniat acesta.
Intrebat daca Rusia ar putea spori raza de actiune a rachetelor Iskander la peste 500 de kilometri, interzisa prin tratatul INF, Zaritki a spus: "Cine stie ce ordine va da tara mama?"
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii