"Evolutia evenimentelor face necesara o sporire a contingentului de pace al fortelor ruse din zonele de conflict, in limitele efectivelor definite de acordurile internationale", a anuntat Ministerul Apararii intr-un comunicat.
Ca urmare a conflictelor separatiste de la inceputul anilor '90, circa 2.000-3.000 de militari rusi au fost mobilizati in Abhazia ca forta de interpunere sub mandatul CSI (Comunitatea Statelor Independente), iar o forta tripartita formata din soldati din Osetia de Sud, Georgia si Rusia a fost desfasurata in Osetia de Sud.
Moscova a anuntat in special crearea a "15 posturi suplimentare de supraveghere" de-a lungul frontierei intre Georgia si Abhazia in vederea "garantarii securitatii" militarilor rusi si "mentinerii pacii" in regiune.
"Cresterea numarului de militari georgieni in imediata apropiere a zonelor de conflict, amenintarea cu utilizarea fortei militare, provocarile tot mai frecvente din partea autoritatilor georgiene care impiedica fortele de pace ruse sa isi desfasoare misiunea", potrivit Ministerului Apararii.
Ministerul rus de Externe a afirmat la rindul sau intr-un comunicat ca Georgia a concentrat trupe in apropiere de Abhazia, semn de "pregatire (pentru) debutul unei operatiuni militare" impotriva acestui teritoriu, in opinia Moscovei.
"Orice tentativa a georgienilor de a recurge la forta pentru a rezolva conflictele, (de a recurge) la violenta impotriva fortelor de pace ruse si a cetatenilor rusi din Abhazia si Osetia de Sud vor primi un raspuns potrivit si ferm", potrivit aceleiasi surse. Majoritatea cetatenilor din regiune dispun de un pasaport rus.
Georgia a dezmintit imediat orice concentrare de forte in apropierea acestor regiuni si denunta sporirea prezentei militare a Rusiei in Abhazia si Osetia de Sud.
"Nu a existat nici o crestere a prezentei militare din partea georgiana. Comunicatul rus este un simplu fals", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili.
Orice crestere a prezentei militare ruse este "inacceptabila", a comentat acesta. "Nu mai pot suplimenta numarul", a conchis el.
Rusia a hotarit la 16 aprilie sa isi consolideze relatiile cu Abhazia si Osetia de Sud dupa recunoasterea independentei Kosovo de catre Occident, provocind iritare la Tbilisi.
Tensiunile au escaladat la 20 aprilie, cind un avion georgian aflat in misiune deasupra Abhaziei a fost doborit. Tbilisi acuza Moscova de acest incident, acuzatii pe care Moscova le dezminte.