Ruinele-pericol din Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ruinele-pericol din Brăila

După ce, în urmă cu două săptămâni, un zid al unei fostei grădiniţe de pe vechea platformă industrială a "Promex" SA s-a prăbuşit, zdrobindu-i piciorul unui brăilean care sustrăgea cărămizi chiar din zidul respectiv, primarul Aurel Simionescu a solicitat o situaţie a tuturor clădirilor în pericol de prăbuşire de pe raza municipiului. "Vrem să ştim şi noi câte astfel de imobile avem în oraş şi cui aparţin ele şi cine trebuie tras la răspundere când se întâmplă astfel de incidente", a spus primarul. Acesta a dat citire, ieri, în cadrul conferinţei de presă săptămânale, unei liste cu şapte imobile foarte degradate, identificate de Poliţia Locală. "Avem unul pe bulevardul Cuza, la numărul 181, pe Str. Murgoci sunt trei, la numerele 3, 5 şi 103, pe Str. Andrei Cocoş e unul la 51 bis, pe Str. Ştefan cel Mare e unul la nr. 508, iar pe Str. Orientului avem un astfel de imobil la nr. 51. Toate acestea nu au în momentul de faţă un proprietar care să plătească impozitul, situaţia lor juridică fiind neclară. Vom demara procedurile de identificare şi notificare a proprietarilor acestor imobile, iar dacă nu se rezolvă nimic, într-un final am putea începe demersuri pentru preluarea acestor clădiri în domeniul privat al municipiului, ca să putem interveni asupra lor, să le consolidăm sau să le demolăm, în funcţie de felul cum se prezintă fiecare", ne-a declarat primarul. Acesta a ţinut să precizeze, totuşi, că procedurile pentru preluarea clădirilor în cauză sunt complicate şi de durată. Cu alte cuvinte, reabilitarea efectivă a acelor ruine ce reprezintă un adevărat pericol public se va face într-un viitor greu de definit. 

Cele şapte imobile date ca exemplu de edilul şef reprezintă, de fapt, doar o mică parte a clădirilor cu probleme din municipiu, care fie nu au proprietari, fie au proprietari dar sunt lăsate oricum în paragină. Pe parcursul anului trecut Poliţia Locală a făcut un inventar al acestor construcţii degradate. Au fost identificate, în total, 150. Ulterior, poliţiştii locali au reuşit să depisteze 70 de proprietari, pe care i-au somat să ia măsuri pentru consolidarea clădirilor sau măcar pentru repararea faţadelor, acolo unde era cazul. Au fost date şi termene pentru conformare. Până în prezent, doar patru astfel de clădiri au fost reparate. Alţi 40 de proprietari au depăşit termenul dat de Poliţia Locală, fără a lua nicio măsură în privinţa imobilelor în cauză. Aceştia au fost amendaţi cu sume cuprinse între 50 şi 400 lei. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate se ridică la 4.800 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro