Mergi la conţinutul principal

Ruina fără soluţii

• deşi pare că mai are puţin şi se prăbuşeşte cu totul, imobilul de pe Cuza, nr. 83, stă de câteva luni sprijinit într-o bârnă, fără ca nimeni să ia vreo măsură concretă • proprietarul a fost amendat de două ori de Poliţia Locală, cu câte 2.500 lei •acesta spune că ar fi vrut să demoleze tot şi să reconstruiască de la zero, păstrând aspectul exterior al clădirii, dar nu a fost lăsat de Direcţia pentru Cultură • au fost demarate, totuşi, demersuri pentru consolidare, însă nu se ştie când vor fi puse în practică efectiv

 

Din rău în mai rău! O clădire altădată superbă de pe bulevardul Cuza a ajuns să arate, efectiv, ca după bombardament, după ce o mare bucată din zidul dinspre stradă s-a prăbuşit peste trotuar, iar plafonul camerei expuse s-a dărâmat la rândul său, formând un ditamai mormanul de moloz în interior. Priveliştea oferită trecătorilor din această zonă centrală a municipiului este una dezolantă dar problema persistă de câteva luni, fără ca nimeni să dea vreun semn că ar intenţiona să facă ceva pentru a salva imobilul. În fapt, clădirea respectivă se degradează de mai bine de 10 ani, însă în ultima perioadă a intrat într-un proces avansat de distrugere. O bucată mare din zidul exterior s-a prăbuşit, în luna decembrie a anului trecut. După acel incident, proprietarul imobilului a fost identificat de Poliţia Locală şi amendat cu 2.500 lei, fiind somat să ia măsuri urgente pentru consolidarea zidului care reprezintă un pericol iminent pentru trecători dar şi pentru maşinile parcate în apropierea casei. În ciuda acelei somaţii, singura măsură care s-a luat a fost montarea unui gard provizoriu pentru delimitarea zonei şi a unui avertisment referitor la pericolul de prăbuşire. Ca urmare, Poliţia Locală a mai aplicat o sancţiune, tot în valoare de 2.500 lei, în urmă cu câteva săptămâni. Chiar şi aşa, şanse să se rezolve problema casei în perioada imediat următoare nu prea sunt, după cum ne-a mărturisit chiar proprietarul, care spune că ar vrea să demoleze clădirea şi să o reconstruiască identic, însă nu poate face asta pentru că nu primeşte aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Acesta a început, totuşi, demersuri pentru consolidarea clădirii, însă procedura birocratică este una de durată.

 

Cum s-a ajuns în situaţia actuală

 

Clădirea de pe bulevardul Cuza, nr. 83, aparţine “Societăţii de Servicii Informatice” SRL Brăila, al cărei administrator, Cristian Bordei, ne-a declarat că a cumpărat-o în urmă cu mai mulţi ani, pentru a o reabilita şi folosi ca sediu pentru activităţi comerciale, în cadrul unui parteneriat de afaceri. “Respectivul parteneriat nu s-a mai concretizat, iar imobilul a rămas în conservare. În ultimii ani, din cauza furturilor de materiale, pe care nu am reuşit să le stopăm, procesul de degradare s-a accentuat, ajungându-se până la situaţia actuală. Noi am încercat să primim o autorizaţie de demolare, în ideea de a curăţa terenul şi de a reface clădirea conform standardelor impuse de Ministerul Culturii, însă acest lucru nu a fost posibil din cauză că am nu am primit un aviz de la Direcţia de Cultură Brăila. Imobilul nu este de patrimoniu, însă ni s-a spus că este în zona istorică protejată a municipiului şi trebuie restaurat, nu demolat. O restaurare nu prea e posibilă, din cauza stării în care se află structura de rezistenţă. Este o casă veche, construită după standardele altor timpuri, cu plafoane de pământ şi scânduri, deci ar fi fost normal să putem să o reconstruim de la zero, păstrând acelaşi aspect al zidurilor exterioare dar cu un interior adaptat perioadei actuale. Pentru că nu am primit acel aviz, nu am mai făcut nimic până la ora actuală, însă având în vedere pericolul de prăbuşire vom încerca să facem măcar o reabilitare de susţinere. În momentul de faţă suntem în discuţii cu experţi din cadrul Ministerului Culturii care să ne acorde îndrumările necesare”, ne-a declarat Cristian Bordei. Acesta ne-a mai spus că, în prezent, date fiind problemele economice cauzate de pandemia de coronavirus, nu ar avea posibilitatea financiară de a începe reconstrucţia casei, chiar dacă ar primi avizul de demolare din partea autorităţilor. “Ar trebui demolat tot, igienizat terenul, făcut proiect, iar când vor fi bani, să începem să reconstruim”, a precizat administratorul “Societăţii de Servicii Informatice” SRL.

 

Direcţia pentru Cultură exclude varianta demolării

 

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură ne-au declarat că în cazul imobilului de pe Cuza, nr. 83, nu se poate da aviz de demolare deoarece clădirea se află într-o stare consolidabilă, chiar dacă la prima vedere pare a fi definitiv compromisă. “Cu proprietarul acestui imobil s-a purtat o discuţie informală, deocamdată nu a depus la instituţia noastră niciun document oficial. Casa, chiar în starea în care se găseşte la ora actuală, este consolidabilă, iar chestia asta cu demolarea şi reconstruirea nu se prea poate face în zonele istorice protejate. Oricum, avizul nu îl dăm noi propriu-zis, pe plan local, ci o comisie la nivel naţional, iar procesul de avizare presupune nişte cheltuieli care s-ar putea să fie făcute degeaba, dacă decizia finală a comisiei va fi să respingă cererea formulată de proprietar. I-am explicat aceste lucruri proprietarului în cauză şi, din câte am înţeles, dumnealui a demarat demersurile de consolidare a imobilului, în urmă cu circa 2 luni”, ne-a declarat arhitectul Marcian Roman, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Brăila.

 

Fără somaţii şi amenzi pe parcursul acestui an

 

Este de aşteptat, aşadar, ca să mai treacă luni de zile, poate chiar ani, până când se va interveni concret pentru consolidarea imobilului respctiv. Asta dacă între timp acesta nu se va prăbuşi cu totul... Cert este că în afara amenzilor aplicate periodic de Poliţia Locală şi a impozitului pe proprietate mărit cu 500% - măsură ce vizează toate clădirile cu faţade degradate - autorităţile locale nu au alte pârghii împotriva persoanelor fizice sau juridice care nu îşi întreţin imobilele. Iar dacă anul trecut poliţiştii locali brăileni au fost mult mai activi în identificarea, somarea şi sancţionarea proprietarilor îndărătnici de pe raza municipiului, anul acesta s-au făcut mult mai puţine acţiuni pe această temă. De fapt, singura amendă aplicată de Poliţia Locală pentru neîntreţinerea unui imobil a fost cea care l-a vizat pe proprietarul ruinei de pe bulevardul Cuza, nr. 83. Pentru alte imobile degradate - şi mai sunt destule în municipiu, chiar dacă nu atât de afectate cum este cel de pe Cuza - nu s-au mai împărţit nici somaţii şi nici amenzi. Explicaţia primită de la Poliţia Locală este că, din martie şi până în prezent, cei mai mulţi dintre agenţi au fost angrenaţi în activităţile de combatere a efectelor pandemiei de coronavirus şi nu au mai avut timp să patruleze prin oraş în căutarea clădirilor sau terenurilor neîntreţinute de proprietari.

Concret, pe parcursul anului trecut, au fost identificate pe raza municipiului peste 132 imobile degradate şi 42 terenuri virane care necesitau lucrări de salubrizare. Proprietarii acestora au fost somaţi să respecte prevederile Hotărârii de Consiliu Local Municipal nr. 5 din 2003, mai exact să efectueze lucrări de reparaţii şi întreţinere ale faţadelor exterioare, astfel încât acestea să nu mai strice aspectul estetic al zonei. Pentru nerepararea faţadelor, poliţiştii locali au aplicat, în cursul anului 2019, 26 de amenzi în valoare totală de 30.000 lei, iar pentru neigienizarea unor curţi sau terenuri proprietate privată s-au aplicat, tot anul trecut, 12 sancţiuni, în valoare totală de 18.000 lei.  

Anul acesta, potrivit unor informaţii primite de cotidianul nostru, singura amendă a fost cea primită, în urmă cu câteva săptămâni, de proprietarul imobilului de pe bulevardul Cuza, nr. 83, în valoare de 2.500 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro