Ruina clădirii fostului CEC, “îmbrăcată” într-un mash uriaş care îi maschează urâţenia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ruina clădirii fostului CEC, “îmbrăcată” într-un mash uriaş care îi maschează urâţenia

• Primăria dă asigurări că este o măsură temporară, pentru a mai îmbunătăţi aspectul zonei până când clădirea va fi reabilitată propriu-zis • lucrările ar fi putut începe chiar şi anul acesta, spune primarul Dragomir, dacă s-ar fi putut întruni Comisia pentru clasificarea monumentelor istorice, ca să stabilească în ce clasă se încadrează imobilul respectiv • de această clasificare ar depinde felul cum este întocmit proiectul de reabilitare

 

Pentru că reabilitarea mult aşteptată nu mai e nicio şansă să înceapă nici în acest an, Primăria a luat decizia de a monta un mash pe toată faţada fostului sediu CEC de pe strada Mihai Eminescu, pentru a masca astfel starea deplorabilă în care a ajuns imobilul. “După cum se poate vedea, în acest an am demarat lucrările de reabilitare a mai multor imobile din Centrul Vechi dar din păcate nu putem include pe lista acestor clădiri şi fostul CEC, pentru că nu s-a putut face clasificarea sa ca monument istoric. Comisia care se întruneşte la Buzău pentru a face astfel de clasificări nu a putut lucra din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece majoritatea membrilor au o vârstă înaintată. Fără această clasificare nu avem o bază legală pentru proiectul de reabilitare. Banii pentru investiţie erau prinşi în buget, dar a intervenit această problemă şi va trebui să amânăm intervenţia asupra clădirii CEC. Din acest motiv, montăm mash-ul care reproduce aspectul faţadei. Este o măsură temporară, care va îmbunătăţi aspectul zonei până când va începe reabilitarea propriu-zisă”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Montarea mash-ului va dura câteva zile, dar primarul a dat asigurări că va fi gata până la acest sfârşit de săptămână, când în parcarea de lângă clădirea CEC, de pe Str. Mihail Sebastian, colţ cu Str. Mihai Eminescu, va începe festivalul de teatru TMF Estival. În parcare va fi amplasată o scenă pe care vor fi date reprezentaţiile teatrale, pe parcursul câtorva week-end-uri. În primul week-end, mai exact pe 20 iunie, spectatorii vor putea viziona în aer liber, funcţie şi de condiţiile meteo, piesa “Regele gol”, în regia lui Lucian Sabados.

Tot până la acest sfârşit de săptămână, vor fi montate din nou umbrele colorate pe strada Mihai Eminescu, mai întâi pe tronsonul din dreptul parcării unde se va ţine festivalul de teatru, apoi pe celelalte tronsoane ale străzii. Primăria intenţionează ca, treptat, să se revină la manifestările care anul trecut au fost destul de apreciate de brăileni. Astfel, spre sfârşitul verii, începutul toamnei, în funcţie de evoluţia pandemiei, s-ar putea organiza Festivalul Dulciurilor, Festivalul Folk la Umbreluţe, Târgul Anticarilor sau Târgul de Carte.

Aceste evenimente s-au desfăşurat în ultimele două veri, iar pentru că au avut succes, autorităţile locale s-au gândit că a venit vremea să reabiliteze clădirile din Centrul Vechi aflate în administrarea Primăriei. Deja, fosta Bancă a Brăilei, situată la intersecţia străzii Unirii cu Str. 1 Decembrie 1918, are faţada proaspăt reparată, iar imobilul situat la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu Str. Petru Maior este şi el într-un stadiu foarte avansat. Şi alte clădiri din zona centrală au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare, cu bani de la bugetul local. Totodată, au existat şi investiţii ale unor firme private care deţin imobile în Centrul Vechi al municipiului. Unul dintre acestea este cel al unei firme administrate de afaceristul brăilean Gheorghe Puşcaşu, imobil care ajunsese într-un stadiu de degradare foarte avansat, iar acum arată mai mult decât decent. Din păcate, există şi clădiri cu proprietari privaţi care sunt lăsate în paragină de ani de zile şi nu se întrevede nicio speranţă că vor fi reabilitate într-un viitor apropiat. Este cazul fostului hotel Pescăruş, deţinut de o firmă din Bucureşti. Acesta a devenit o ruină în adevăratul sens al cuvântului, iar proprietarii nu dau niciun semn că intenţionează să facă investiţiile necesare. “Proprietarii au fost amendaţi în repetate rânduri de Poliţia Locală, iar după noile reglementări sunt şi supraimpozitaţi pentru că nu îşi reabilitează clădirea. Ruinele sunt supraimpozitate cu 500%, în timp ce pentru proprietarii privaţi care iau măsuri pentru reabilitarea faţadelor degradate se acordă scutire de 3 ani la plata impozitelor aferente clădirilor în cauză”, ne-a declarat primarul Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro