Ruina “Pescăruş”, fără nicio scuză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
În sfârşit, s-a lămurit situaţia juridică a clădirii şi există un proprietar!

Ruina “Pescăruş”, fără nicio scuză

• autorităţile brăilene asistă de prea multă vreme neputincioase la ruinarea caselor bătrâne de pe Regală, cărora le cade faţada pe trotuar • în cazul unora dintre ele se cunosc proprietarii, însă aceştia nu au posibilităţi financiare pentru lucrări de reabilitare, astfel că Poliţia Locală îi amendează degeaba • au început, însă, să apară şi proprietarii unor clădiri de referinţă, cum ar fi fostul hotel “Pescăruş” • după un proces de aproape 20 de ani şi după încă un an şi jumătate de proceduri birocratice, se poate spune că şi acest imobil are acum proprietari legali, care au obligaţia de a-l reabilita • în caz contrar, Poliţia Locală nu mai are nicio scuză să nu-i amendeze • alte clădiri, cum ar fi fostul CEC, încă mai trec prin procese interminabile

 

Lăsat să se degradeze până când a ajuns ruina din zilele noastre, fostul hotel “Pescăruş” ar putea avea şansa unei reabilitări care să îl readucă în rândul clădirilor cu arhitectură superbă din oraşul nostru. Asta deoarece, în sfârşit, s-a lămurit situaţia juridică a clădirii şi există un proprietar care se pare că este interesat să o salveze. Iar dacă proprietarul nu va investi în reabilitarea sa, Primăria are acum posibilitatea legală de a-l sancţiona. Până acum, autorităţile locale au asistat neputincioase la decăderea acestui imobil-monument, spunând că nu au cum să intervină deoarece există un proces pe rol, iar proprietarii nu se ştiu cu exactitate. Acum, această scuză nu mai există, însă rămâne de văzut cât de promptă şi eficientă va fi intervenţia Primăriei. Asta în contextul în care proprietarii altor clădiri aflate în situaţii similare se află demult în evidenţele autorităţilor, însă asta nu a schimbat cu nimic datele problemei.

 

Scuza referitoare la lipsa de atitudine a autorităţilor vizavi de situaţia fostului hotel “Pescăruş” nu va mai funcţiona, începând de săptămâna viitoare. Cel puţin aşa ar trebui să se întâmple, dacă ne bazăm pe o declaraţie a lui Sorin Boşneag, directorul societăţii brăilene “Unita Turism” SA, care până în prezent a avut o legătură directă cu fostul hotel aflat în discuţie. Acesta spune că, la momentul de faţă, toată birocraţia legată de transferarea clădirii respective în patrimoniul unei firme private este finalizată. Transferul ar urma să se realizeze cel târziu săptămâna viitoare, iar din acel moment nu va mai exista niciun dubiu referitor la regimul de proprietate şi nu va mai sta în picioare nicio scuză legată de lipsa investiţiilor de reabilitare.

Pentru a putea lămuri cititorii despre ce este vorba trebuie să reamintim că imobilul are o vechime de circa 130 de ani şi a funcţionat ca hotel pe întreg parcusul secolului trecut, având iniţial denumirea “Bristol”. Clădirea a fost naţionalizată în 1950, iar hotelul “Bristol” s-a transformat în “Pescăruş” şi a intrat în patrimoniul fostului Oficiu Judeţean al Turismului. În 1990, odată cu reorganizarea unităţilor economice de stat, a fost transferat în patrimoniul nou înfiinţatei SC “Traian” SA.

În anul 1994, “Traian” SA a făcut o expertizare a clădirii, iar concluzia a fost că imobilul trebuia închis imediat şi consolidat. Deoarece nu avea banii necesari, “Traian” SA a hotărât să vândă hotelul, pentru ca un investitor să-l poată consolida.

În 1995, Parohia romano-catolică din Brăila a intentat un proces de revendicare a clădirii, dar acţiunea a fost respinsă pentru că nu exista cadrul legislativ.

În 1997, hotelul a fost vândut unei persoane fizice, Mekkaoui Nada, iar în 1999 acesta l-a vândut firmei “Crown Business & Industrial Group”. Tot în 1999, firma “Traian”, cu tot patrimoniul său, a fost cumpărată de societatea “Unita Turism”. Problemele însă încep în 2001, când Parohia romano-catolică revendică din nou hotelul, în baza Legii 10/2001, iar în 2003 un judecător constată că ambele contracte de vânzare cumpărare din '97 şi '99 sunt lovite de nulitate pentru că, motivează instanţa, înstrăinarea s-a făcut cu rea-credinţă. Adică, reprezentanţii firmei “Traian” SA au ştiut că hotelul este revendicat, dar l-au vândut.

Din proces în proces, s-a ajuns ca starea de incertitudine să planeze asupra fostului hotel aproape 20 de ani. Abia la finalul anului 2015, în luna decembrie, s-a dat, în sfârşit, un verdict! Justiţia a hotărât că moştenitorii care revendicau clădirea vor fi despăgubiţi în bani de statul român, iar construcţia ca atare să  rămână în proprietatea “Unita Turism”. În fapt, proprietarul de drept nu este “Unita Turism”, ci firma privată “Crown Business & Industrial Group”, cea care a cumpărat hotelul la sfârşitul anilor '90.

În mod normal, odată ce s-a stabilit că firma “Crown” este proprietar, aceasta ar fi trebuit să îşi asume de îndată investiţia de reabilitare a clădirii. A trecut, însă, un an şi jumătate de când justiţia a dat verdictul final, iar fostul hotel zace în cotinuare în ruină, abandonat de cei care ar trebui să îl reabiliteze. Sorin Boşneag ne-a explicat că, până în prezent, firma “Crown” nu a fost de fapt proprietar de drept, deoarece clădirea nu avea carte cadastrală şi din acest motiv nu a putut să-i fie transferată legal din patrimoniul “Unita Turism”. “Înscrierea cadastrală a durat ceva timp, fiind o procedură birocratică destul de greoaie, dar la momentul de faţă putem spune că este gata. Săptămâna aceasta, cel mult săptămâna viitoare, putem semna cu cei de la firma Crown actele de predare a clădirii în patrimoniul lor. Din acel moment, ei vor deveni proprietari legali şi vor face ceea ce cred dânşii de cuviinţă cu această clădire. Din câte am înţeles, au intenţii serioase de a o reabilita”, ne-a declarat Sorin Boşneag. Cert este că, odată cu lămurirea statutului juridic, Poliţia Locală îi poate trage la răspundere pe proprietari, dacă aceştia nu încep să reabiliteze clădirea.

De altfel, Primăria ar trebui să fie foarte intransigentă în astfel de situaţii. Asta dacă e să ne ghidăm după o declaraţie făcută de Marian Dragomir în vara anului trecut, la foarte scurt timp după preluarea madatului de primar. La vremea respectivă, actualul edil-şef a transmis, prin intermediul cotidianului nostru, un mesaj tuturor proprietarilor de clădiri de patrimoniu din municipiu. “Pentru toţi cei care, în urma unor procese în Justiţie, au câştigat proprietatea unor clădiri de patrimoniu, ţin să îi anunţ că e momentul să investească în reabilitarea lor, în special a faţadelor. Dreptul de proprietate înseamnă obligaţia de a renova clădirea respectivă. În caz contrar, ne vom vedea nevoiţi să apelăm la noul Cod Fiscal şi să aplicăm amenzile substanţiale prevăzute de acesta”, spunea Marian Dragomir, făcând astfel trimitere şi spre proprietarii fostului hotel “Pescăruş”. În prezent, verva de atunci pare să se mai fi domolit, în cazul primarului. Acesta ne-a declarat, zilele trecute, că deocamdată nu mai este la curent cu situaţia hotelului “Pescăruş”, evitând să facă alte consideraţii pe această temă. Totuşi, edilul şef a precizat că, până la sfârşitul anului în curs, speră să fie adoptată în Consiliul Local Municipal o reglementare referitoare la proprietarii care nu îşi reabilitează imobilele, astfel încât, de la 1 ianuarie 2018, aceştia să poată poată fi sancţionaţi, într-un fel sau altul.

Alte imobile din centrul vechi mai au multă cale de parcurs până li se vor stabili cu exactitate proprietarii. Într-o astfel de situaţie se află fostul CEC, o altă clădire superbă de pe strada Mihai Eminescu. Aceasta încă face obiectul unui litigiu între Primăria Brăila şi un grup de persoane din Israel care o revendică de mai mulţi ani. Până când Justiţia nu va da o sentinţă finală, imobilul va rămâne o ruină, ca o pată de ruşine pe obrazul Brăilei.

 

Dilema autorităţilor: clădire cu potenţial, proprietar sărac

Din păcate, nici în cazul clădirilor ai căror proprietari sunt cunoscuţi de mai multă vreme, autorităţile locale nu au reuşit să găsească metode eficiente pentru obligarea acestora să investească în lucrări de reabilitare. De exemplu, în timpul furtunii din urmă cu câteva zile, de pe faţada unei clădiri situate în apropierea intersecţiei străzii Mihai Eminescu cu Str. Mihail Sebastian au căzut mai multe bucăţi de tencuială pe trotuar. Dacă s-ar fi nimerit vreun pieton în zonă, această situaţie ar fi putut avea urmări tragice. Din fericire, nimeni nu a fost rănit de molozul care a rămas întins pe trotuar o perioadă, timp în care perimetrul respectiv a fost înconjurat cu o bandă de avertizare, pentru ca lumea să ia aminte şi să ocolească din timp.

Partea proastă este că şansele ca faţada respectivă să fie reparată prea curând sunt aproape inexistente. Poliţia Locală a identificat proprietarul imobilului, căruia i-a aplicat mai multe amenzi până în prezent, punându-i în vedere să intervină de urgenţă pentru reabilitarea faţadei. Din câte se pare, însă, persoana în cauză nu are o situaţie financiară foarte bună, iar starea sa de sănătate este destul de precară, astfel că degeaba posedă o clădire cu mare potenţial dacă nu îi poate reda frumuseţea de altădată. “Proprietarul clădirii în cauză este brăileanul Marius I., în vârstă de 66 de ani. Acesta a fost sancţionat până în prezent de trei ori, ultima amendă, în valoare de 200 de lei, fiind aplicată în luna februarie a anului în curs. A fost somat să reabiliteze clădirea, însă nu s-a conformat nici până la ora actuală. Zilele trecute, după de s-au desprins bucăţi de tencuială din cauza fenomenelor meteo extreme, a fost contactat din nou de agenţii noştri şi s-a angajat că o să pună o placă de protecţie, pentru ca pietonii să nu mai fie expuşi pericolului. Urmează să fie sancţionat din nou, dacă nu ia aceste măsuri de protecţie şi dacă nu investeşte în repararea faţadei”, ne-a declarat Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro