Ruina «Pescăruş» are proprietar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ruina «Pescăruş» are proprietar

Sunt ani de zile de când clădirea fostului hotel "Pescăruş" a ajuns o ruină ce strică imaginea de ansamblu a străzii Mihai Eminescu din centrul vechi al Brăilei. Nepăzită de nimeni, lăsată pradă hoţilor, această clădire, care pe vremuri era o adevărată splendoare arhitectonică, a început efectiv să se dezintegreze. Din faţadă s-au tot desprins bucăţi de mortar sau cărămizi, punând în pericol viaţa pietonilor. Urâtă şi periculoasă, aşa a ajuns una dintre construcţiile etalon ale Brăilei, iar în ultimii 20 de ani autorităţile locale au avut tot timpul o scuză când au fost întrebate de ce nu iau măsuri pentru îndreptarea situaţiei: "Nu avem cum să intervenim pentru că nu se ştie cine e proprietarul imobilului. Există un proces pe rol, iar până când nu se dă un verdict nu avem cu cine să discutăm, nu ştim pe cine să amendăm fiindcă nu face consolidările necesare". Asta spunea de fiecare dată Primăria. Ei bine, această scuză nu mai este valabilă! În urmă cu câteva săptămâni, lungul proces ce s-a întins pe durata a aproape 20 de ani a ajuns, în sfârşit, la un verdict! Pe scurt, Justiţia a hotărât că moştenitorii care revendicau clădirea vor fi despăgubiţi în bani de statul român, iar construcţia ca atare rămâne în proprietatea "Unita Turism", firma care a preluat-o în anii 90, atunci când s-a privatizat "Traian" SA, urmaşa fostului Oficiu Judeţean de Turism Brăila.

În fapt, proprietarul de drept nu este "Unita Turism", ci firma privată "Crown Business & Industrial Group". Directorul "Unita Turism" Brăila, Sorin Boşneag, ne-a explicat, pe scurt, cum stau lucrurile: "În anii 90, «Traian» SA i-a vândut această clădire unei persoane fizice, care de fapt era soţia patronului firmei «Crown». Au preferat să facă tranzacţia în acest mod deoarece statul dădea credite bonificate persoanelor fizice care restaurau clădiri de patrimoniu. După doi ani, doamna respectivă i-a vândut clădirea firmei «Crown». Această firmă intenţiona să o consolideze şi să îi redea funcţionalitatea de hotel. Nu a mai apucat să o facă deoarece au apărut cei care revendicau imobilul. Au început procesele şi, după câţiva ani, Justiţia a anulat contractul de vânzare încheiat între «Traian» SA şi firma «Crown». Noi am vrut să le dăm banii înapoi atunci, însă ei au preferat să păstreze clădirea până la terminarea definitivă a proceselor, convinşi că vom avea câştig de cauză, în sensul că moştenitorilor nu li se va restitui clădirea în natură. În acest context, am încheiat o înţelegere în care s-a stipulat că noi achităm impozitul pe clădire, iar cei de la «Crown» se ocupă cu securizarea clădirii, astfel încât să se evite eventualele accidente. După cum s-a văzut, în urmă cu un an au montat un paravan acolo, pentru ca tencuiala desprinsă de pe faţadă să nu rănească vreun pieton. Tot ei au pus şi acea pânză care maschează faţada. Acum, după ce s-a terminat procesul, clădirea poate intra efectiv în proprietatea celor de la «Crown», care au plătit-o în urmă cu aproape 20 de ani. Situaţia juridică fiind lămurită, ei se pot apuca să facă reabilitările necesare. Mai e de rezolvat o singură chestiune: trebuie transferată cartea funciară a imobilului de pe «Traian» SA - firma de la care au cumpărat ei imobilul, pe «Unita Turism», cea care a preluat, la rândul său, activele «Traian» SA. O să mai dureze, probabil, o lună - două, până când se va rezolva şi acest aspect, iar după aceea firma «Crown» va putea să facă orice doreşte cu clădirea", precizează Sorin Boşneag.
Deocamdată, hotelul "Pescăruş" arată la fel de jalnic. Nimic nu s-a schimbat în bine, ci mai degrabă în rău, fiindcă pânza montată anul trecut pentru a masca faţada în ruină s-a rupt în mai multe locuri, accentuând şi mai mult urâţenia sărmanei clădiri. Deocamdată, firma "Crown Business & Industrial Group" nu a contactat autorităţile locale pentru a-şi anunţa intenţia că vrea să înceapă lucrări de reabilitare. Ca să deschidă şantierul are nevoie de autorizaţie de construire, iar autorizaţia trebuie eliberată de Primărie. "Până acum nu am înregistrat niciun demers în acest sens. Am auzit şi eu că s-a finalizat procesul în cazul hotelului «Pescăruş». Înţeleg că mai sunt de pus la punct nişte formalităţi legale, între firma în cauză şi «Unita Turism». Aşteptăm să se termine procedurile respective, apoi vom interveni, în măsura posibilităţilor legale pe care le avem, pentru a-i obliga pe noii proprietari să facă intervenţiile necesare asupra acestei clădiri", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Reamintim că acesta a declarat în urmă cu câteva luni că, dacă s-ar lămuri situaţia juridică a fostului hotel "Pescăruş" şi a fostului sediu CEC de pe Str. Mihai Eminescu, ar trece la aplicarea de sancţiuni împotriva proprietarilor, dacă aceştia nu s-ar apuca de reabilitarea clădirilor respective.

Istoria zbuciumată a unei clădiri de referinţă a Brăilei

Clădirea aflată acum în ruină a fost construită în 1892, după cum precizează Maria Stoica în volumul "Brăila - Memoria oraşului", de către arhitectul Paul Mihail. Iniţial a fost casă de modă a fraţilor Geavide. Ulterior, a fost cumpărată de bogatul negustor Hirschorn, care a decis să o transforme în hotel. Practic, a fost realizată o nouă construcţie, cu două etaje, care însă s-a fisurat imediat după finalizare. Faţada a fost refăcută, de această dată mult mai temeinic, în stil eclectic, de factură academică, ce se distinge prin axele sale monumentale. Aşa a luat fiinţă hotelul «Bristol», care a fost decorat cu mobilier importat de la Berlin, impunând, pentru câţiva zeci de ani, noi standarde de calitate pentru industria hotelieră brăileană.
Clădirea a fost naţionalizată în 1950, de la Clementina Hirschorn, iar hotelul "Bristol" s-a transformat în "Pescăruş" şi a intrat în patrimoniul fostului Oficiu Judeţean al Turismului. În 1990, odată cu reorganizarea unităţilor economice de stat, a fost transferat în patrimoniul nou înfiinţatei SC "Traian" SA.
În anul 1994, "Traian" SA a făcut o expertizare a clădirii, iar concluzia a fost că imobilul trebuia închis imediat şi consolidat. Pentru că nu avea banii necesari, "Traian" SA a hotărât să vândă hotelul, pentru ca un investitor să-l poată consolida.
În 1995, Parohia romano-catolică din Brăila a intentat un proces de revendicare a clădirii, dar acţiunea este respinsă pentru că nu exista cadrul legislativ.
În 1997, hotelul este vândut lui Mekkaoui Nada, iar în 1999 aceasta îl vinde firmei "Crown Business & Industrial Group". Tot în 1999, firma "Traian", cu tot patrimoniul său, a fost cumpărată de societatea "Unita Turism". Problemele însă încep în 2001, când Parohia romano-catolică revendică din nou hotelul în baza Legii 10/2001, iar în 2003 un judecător constată că ambele contracte de vânzare cumpărare din 97 şi 99 sunt lovite de nulitate pentru că, motivează instanţa, înstrăinarea s-a făcut cu rea-credinţă. Adică, reprezentanţii firmei "Traian" SA au ştiut că hotelul este revendicat, dar l-au vândut. "Este drept că preotul paroh a venit în 1997, când a auzit că facem vânzarea, şi ne-a spus că există un testament care dă drept de proprietate parohiei asupra hotelului. Noi le-am spus să facă opoziţie la vânzare, să acţioneze legal, să obţină o hotărâre judecătorească în acest sens, pentru că nu puteam opri o tranzacţie doar pentru că vine cineva şi ne spune că aceea este clădirea lui", ne explica, în 2010, juristul "Unita Turism", Cristian Vasile.
Multe semne de întrebare se ridică însă şi asupra modului în care hotelul a ajuns să fie revendicat de Parohie. Preotul paroh Alois Arcana susţinea, tot în 2010, că testamentul din 1994 este perfect legal, însă juriştii de la "Unita" se întrebau cum e posibil acest lucru, când cea care a semnat testamentul în favoarea parohiei romano-catolice, Rosolga Hirschorn (decedată în 1995 n.n.), era de multă vreme internată la spitalul Baldovineşti, diagnosticată cu demenţă, boală care afectează intelectul. Însă, cu toate că suferea de demenţă de cel puţin 44 de ani, Rosolga Hirschorn a fost considerată a fi în deplinătatea facultăţilor mintale de către notarul care a validat testamentul făcut în favoarea Parohiei. "Unita" a contestat validitatea testamentului, dar notarul a susţinut că a avut o adeverinţă, ce dispăruse între timp, prin care o asistentă a spitalului din Baldovineşti susţinea că în momentul semnării testamentului Rosolga Hirschorn a avut un moment de luciditate.
În 2003 a apărut încă o moştenitoare, Henrietta Rosemblum, din Israel, care a revendicat şi ea hotelul, iar cele două cereri de revendicare au fost conexate. Procesul a fost pe rol până la sfârşitul anului trecut, când judecătorii au stabilit că urmaşii celor două moştenitoare vor primi despăgubiri în bani de la Fondul Proprietatea, iar clădirea rămâne la dispoziţia "Unita Turism".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro