Mergi la conţinutul principal

Rudele regelui Cioabă, amendate de Poliţia Locală

Firma rudelor "regelui" Cioabă, SC "Laromet Transib" SRL Sibiu, care a încheiat un contract cu municipalitatea brăileană pentru valorificarea fostei conducte de termoficare a Brăilei, a fost sancţionată cu 50.000 lei (500 milioane de lei vechi - n.n.) pentru că a început lucrările înainte de a obţine autorizaţia de construcţie/desfiinţare. Sancţiunea a fost aplicată la începutul acestei săptămâni, mai exact luni, 24 august, după ce în prealabil agenţii Poliţiei Locale i-au invitat de trei ori la sediul instituţiei pe reprezentanţii firmei sibiene, fără ca aceştia să răspundă invitaţiei.
"Verificând legalitatea dezmembrării magistralei de termoficare, am constatat că SC «Laromet Transib» SRL Sibiu nu deţine autorizaţie de desfiinţare conform Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcţie. Conducerea societăţii comerciale a fost invitată de trei ori la sediul Poliţiei Locale Brăila, dar aceştia nu s-au prezentat la niciuna dintre invitaţii. Întrucât lucrările au fost efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legii sus amintite, Poliţia Locală Brăila a luat măsura sancţionării contravenţionale a SC «Laromet Transib» Sibiu SRL cu amendă în valoare de 50.000 lei, fără a beneficia de plata în 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzut de actul normativ", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila. Acesta a mai precizat că firma sibiană a dezmembrat 1.100 metri de conducte, pe ambele fire, fără a colecta vata minerală rezultată din decopertarea ţevilor. "În consecinţă, am informat în scris Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu - Serviciul Comisariatului Judeţean Brăila, spre competentă soluţionare", ne-a mai informat directorul Jipa.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila, Carmen Popoacă, spune că s-a luat notă de adresa transmisă de Poliţia Locală şi că va fi demarată o anchetă în acest caz.
Nici până la ora actuală, firma "Laromet Transib" SRL nu a obţinut autorizaţia de desfiinţare a conductei magistrale. După cum v-am mai informat, deoarece ţevile traversează două Unităţi Administrativ Teritoriale - municipiul Brăila şi comuna Chiscani - autorizaţia trebuie eliberată de Consiliul Judeţean. "Ei au doar un certificat de urbanism, în care li se precizează ce avize trebuie să depună la dosar, pentru a li se da autorizaţia de construire/desfiinţare. După ce obţin toate aceste avize, depun dosarul la Consiliul Judeţean, iar din acel moment CJ are la dispoziţie 30 de zile pentru a elibera autorizaţia", ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Emilian Dumitriu.

"Am început demolarea, că altfel fură hoţii tot!"

La mijlocul lunii iulie s-a semnat contractul privind casarea şi valorificarea la fier vechi a reţelei urbane de termoficare a municipiului cu firma sibiană "Laromet Transib" SRL, societate cu un capital de 1.000 lei, avându-l drept asociat principal pe Gogu Mihuţescu Cioabă (născut în 1985 - este nepotul seniorului Gogu Mihuţescu Cioabă - n.r), potrivit informaţiilor din presa centrală, nepotul de văr al autointitulatului rege al rromilor, Daniel Cioabă. Achiziţia de la Brăila s-a făcut în urma unei negocieri directe, organizate de operatorul public de apă-canal-epurare CUP Dunărea Brăila, după mai multe licitaţii la care nu s-a înscris niciun ofertant. Pentru reţeaua supraterană de conducte, municipalitatea va încasa de la "Laromet" Sibiu 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat. Procedura stabileşte că pentru fiecare diametru de conductă în parte, în prezenţa unui reprezentant al municipalităţii, se taie un metru de ţeavă şi se cântăreşte. Valoarea astfel rezultată este considerată etalon pentru calculul sumelor cuvenite bugetului local.
În actele oficiale privind reţeaua de termoficare urbană se face referire la o lungime totală de 65,71 km de conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt ţevi de medii şi mari dimensiuni. Toate acestea au o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei.
În urmă cu câteva zile, întrebat de un reporter al cotidianului "Obiectiv" de ce a început demolările înainte de obţinerea autorizaţiei, Gogu Mihuţescu Cioabă, unchiul patronului "Laromet Transib", a spus că a grăbit lucrurile din cauza hoţilor de fier vechi, care fură porţiuni din conducte într-un ritm alarmant.
"Am început cu demolarea în zonele cele mai uşoare, ca să nu ne-o ia înainte hoţii şi să rămânem în pagubă. E ceva de speriat cu furturile. Am văzut cu ochii mei într-una din nopţile astea cum se fură. Erau căţăraţi pe conducte cu zecile, cu ciocane şi baroase. Cine avea curaj să-i alunge de-acolo? Nici cu mitraliera n-ar avea curaj cineva să-i dea jos. Poliţia nu le poate face faţă", s-a plâns Gogu Mihuţescu Cioabă. Acesta mai afirma că firma "Laromet Transib" a început formalităţile pentru obţinerea autorizaţie. "Nu mai este vreme de stat, dacă vrem să mai putem recupera ceva şi să nu ieşim în pagubă. Am depus toate actele peste tot unde trebuia şi avizele şi autorizaţiile sunt pe cale de a fi emise. Am obţinut aviz inclusiv de la CFR, acolo unde conductele sunt aproape de calea ferată sau de reţeaua lor. Suntem în regulă cu actele, se poate verifica. Dar nu puteam aştepta că ăştia fură tot", s-a justificat reprezentantul familiei Cioabă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro